Oktay Ekşi: Bu sizin eseriniz...

Oktay EKŞİ
Haberin Devamı

Çıkarılması ile ilgili hikmeti bu hükümetten başka kimsenin anlayamadığı af yasasına muhalefet etmedik bir tek Rahşan Ecevit kalmıştı.

Muharrem Sarıkaya'nın sütununda bugün okuyacağınız gibi meğer Sayın Rahşan Ecevit hepimizden dertli imiş.

‘‘Bu benim arzuladığım af değil...’’ diyerek lafa başlamış ve geçen yılın temmuz ayında, durup dururken ‘‘af yasası çıkarılmalı’’ fikrini neden ortaya attığını açıklamış.

Rahşan Hanım'ın asıl amacı suçlu çocuklar için bir af yasası çıkarılması imiş. Ama baklava çalan, bisiklet çalan çocuklarla ilgili haberleri okuyunca zihnindeki önerinin kapsamı genişlemiş.

Ama çeteleri, katilleri af kapsamına sokmayı hiç düşünmüyormuş.

İyi de... Bunca yıldır politikanın içinde bulunan Rahşan Ecevit, kendi zihnindeki modeli, üstelik üçlü bir koalisyon hükümeti elinde aynen yasalaştırmanın mümkün olmayacağını bilmez mi?

En iyisi biz başa dönelim:

Demokratik Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Rahşan Ecevit ‘‘af’’ gibi fevkalade hassas -özellikle bir kere ortaya atıldıktan sonra geri dönülmesi çok zor- bir konuyu pat diye gündeme getirmeden önce tüm ihtimalleri hesap etmek zorunda olduğunu hiç düşünmemiş mi?

Aynı şekilde 1974'te çıkartılan af yasasından hiç ders almamış mı?

Bir nokta daha var:

Sayın Rahşan Ecevit bu konuyu yukarıda söylediğimiz gibi 1998 yılının temmuz ayında yapılan bir DSP Parti Meclisi toplantısında ortaya atmıştı.

Bu öneriye o zaman kamuoyu o kadar güçlü ve şiddetli bir tepki gösterdi ki DSP uzun süre bu konuyu ağzına almadı. Son seçim bildirgesinde de ‘‘Hukuk ve Yargı Reformu’’na geniş bir yer ayrılmasına hatta ‘‘Pişmanlık Yasası’’nın çıkarılması için bile açıkça vaadde bulunulmasına rağmen ‘‘af’’ konusuna tek kelimeyle olsun değinilmedi.

Demek ki ‘‘af’’ yasası, aslında DSP'nin -deyim yerindeyse- resmi politikası haline gelmiş bir konu değildi.

Dahası... Bugünkü hükümetin kurulması amacıyla DSP-MHP-ANAP arasında yapılan ‘‘Koalisyon Protokolü’’nde ve bu hükümetin TBMM'den güvenoyu aldığı 40 sayfalık ‘‘Hükümet Programı’’nda da ‘‘af’’ diye bir ihtiyaçtan tek kelimeyle söz edilmemişti.

O nedenle çıkan bu yasadan birileri şikáyet edebilir, ona karşı çıkabilir ama hakça konuşmak gerekirse bu konudan şikáyet etmeye Türkiye'de hakkı olmayan bir tek insan varsa o da Sayın Rahşan Ecevit'tir.

Ama artık olan olmuştur. Yasa belli ki 1 Ekim'de yeni Yasama Yılı'na başlayacak olan TBMM tarafından ele alınacaktır. Hiç değilse bu sırada kapsamı daraltılmalı ve ite, uğursuza, katile, hırsıza, ırz düşmanına, devleti soyan alçaklara ve özellikle çete denen eşkıya sürüsüne af getirilmemeli.



Yazarın Tüm Yazıları