Oktay Ekşi: Ben oyumu vereceğim...

Oktay EKŞİ
Haberin Devamı

Bazı yazarlarımız ‘‘Bu seçimde oy vermeyeceklerini’’ açıkladılar.

Hak ettiklerini bırakıp, edepli bir laf edelim: Müzeye göndersinler!

Oysa ben oyumu vereceğim.

Çünkü ben, ülkemin daha iyi yönetilmesinin ‘‘sisteme küsmekle’’ veya ‘‘siyasi partileri küçümsemekle’’ sağlanabileceğini düşünmüyorum.

Ben ‘‘daha iyi yönetilen’’ bir ülkede yaşamak istiyorum. Çocuklarıma ve torunlarıma benim yaşadığımdan daha iyi bir ülke bırakmak istiyorum. Bu isteğimin gerçekleşmesi için madem ki yurtdışından adam getirtmem söz konusu değil. Madem ki ne varsa, buradaki insanla yapmak zorundayım. O zaman mevcutların en iyisini bulmaya ve ona destek vermeye mecburum.

Ben o yüzden bazıları gibi ‘‘oy vereceğim kadar iyi bir parti yok ki’’ demiyorum. Çünkü bunu demeye hakkım olmadığını biliyorum.

Sebebi gayet açık:

En iyi parti ancak, sizin kendiniz tarafından kurulan veya üyesi olduğunuz partidir. Çünkü insan en az, kendi kusurunu görür.

O nedenle bilmeniz gereken gerçek açık:

Kendi partinize veya mensup olduğunuz partiye oy verme şansına sahip değilseniz bilin ki sizin oyunuza layık parti hiçbir zaman olmayacak.

O nedenle mecburen -bir anlamda- ‘‘kötüler arasındaki en iyisini’’ desteklemek zorundasınız.

Nitekim ben onu yapacağım.

Demokrasiye, hukuk devleti kavramına, laik cumhuriyete, daha doğrusu Anayasa'nın üzerine inşa edilmiş olduğu Atatürk devrimlerine bağlı parti hangisi diye arayacağım. Türkiye'yi Ortaçağ'ın değil, 2000'li yılların yaşamına kavuşturacak partiye oy vereceğim. Ama bir parti böyle görünmesine karşılık eğer maceracı bir zihniyetle yönetiliyorsa, kesinlikle ona oy vermeyeceğim. Hukuk tanımayan zihniyetten her zaman kaçacağım.

Hem anlamadığım bir şey var:

Sayalım ki ben yanlış düşünüyorum. Ve siz ‘‘oy vermeyerek’’ veya ‘‘boş oy vererek’’ doğru yapıyorsunuz. Yani protesto ediyorsunuz. Yani bütün partileri reddediyorsunuz.

Boşuna kendinizi aldatmayın!

Siz hepsini değil, sadece size yakın olan partiyi reddediyorsunuz. Çünkü ona vermediğiniz oy yüzünden siz, onun karşıtı partiyi desteklemiş oluyorsunuz.

Dahası... Sayalım ki, oy vermeye de gitmediniz. Unutmayın:

Sandık başına gitmeyerek siz aslında ‘‘Benim bu ülkenin geleceğiyle ilgim yok’’ demiş oluyorsunuz.

Kaderine ilgi göstermediğiniz bir ülkenin sorunları hakkında mütalaa yürütmeye utanmıyor musunuz, diye biri sorarsa ne yanıt vereceksiniz?



Yazarın Tüm Yazıları