Okmeydanı ‘riskli alan’ ilan edildi

Güncelleme Tarihi:

Okmeydanı ‘riskli alan’ ilan edildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2016 10:15

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2 Haziran 2016 tarihli yazısı üzerine Bakanlar Kurulu’nun, Beyoğlu’nda 6 mahallede ‘riskli alan’ ilan etme kararı dünkü Resmi Gazete’te yayımlandı.

Haberin Devamı

Buna göre Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa, Piyalepaşa ve Kulaksız Mahalleleri 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu çerçevesinde riskli alan ilan edildi. Bu karar, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin tepkisine neden oldu. 

TMMOB Mimarlar Odası Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, “Ellerinde bu bölgede kaç yapının riskli olduğuna dair bir çalışma, rapor yok. Büyükşehir Belediyesi’nin riskli alanlara ilişkin haritalarıyla, hükümetin ilan ettiği riskli alan, kentsel dönüşüm alanı kararları örtüşmüyor. Çünkü amaç riskleri ortadan kaldırmak değil, rant yaratmak. Riskli alan ilan edilen bu bölge Haliç Tersanesinin hemen arkası. Buraya ilişkin liman, lüks otel projesi var ama bizler uygulama aşamasına gelene kadar, bunlara ilişkin haberimiz olmuyor. Çünkü bizlerden saklıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Haliç Dayanışması Sözcülerinden Doç.Dr. Gül Köksal, büyük fotoğrafa bakıldığında bu kararların Haliçport ve Galataport projelerini ilgilendirdiğini belirterek şöyle konuştu: “Geçen nisanda çıkan ÇED raporunda, Haliçport ile Galataport birbirine bağlanıyor ve aradaki Perşembe Pazarı da dahil ediliyordu. Bütün kıyı ve arka bölgesi bir bütün halinde adım adım dönüştürülüyor. Planlar ayrı çıksa da aslında tek bir proje olarak yürüyor.”

100 BİN KİŞİ YAŞIYOR
Mimar Burak Kaan Yılmazsoy da riskli alan ilan edilen 6 mahallenin yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı Okmeydanı olarak bilinen yer olduğuna dikkat çekti. Okmeydanı Dayanışma Derneği’nin 1/5 bin ve 1/bin ölçekli planların iptali için dava açtığını ve kazandıklarını anlatan Yılmazsoy, buna rağmen Beyoğlu Belediyesi’nin Nisan ayında yeniden 1/5 bin ölçekli planı askıya çıkardığını anlattı. Yılmazsoy yeni bir dava açacaklarını belirtti.

BAKMADAN GEÇME!