Oğuzlar cevizi “Oğuzlar 77” adıyla üretim izni aldı

Güncelleme Tarihi:

Oğuzlar cevizi “Oğuzlar 77” adıyla üretim izni aldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2008 10:54

Çorum'un Oğuzlar ilçesinde “Ali Ağa” adıyla yetiştirilen ve Türkiye ihtiyacının yaklaşık yüzde 1,5'ini karşılayan cevizin “Oğuzlar 77” adıyla üretim izni aldığı bildirildi.

Çorum Tarım ve Köyişleri İl Müdür Yardımcısı Osman Yaman, Oğuzlar ilçesinde yöresel olarak “Ali Ağa” adı ile bilinen ceviz tipinin 1996 yılından beri tescil çalışmalarının yürütüldüğünü belirterek, çalışmalar kapsamında cevizin “Oğuzlar 77” adıyla üretim izni almaya hak kazanıldığını söyledi.

Yaman, 1996'da alınan numunelerin tahlil ve inceleme için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine gönderildiğini, tahlilde ceviz tipinin incelemeye değer bulunduğunu hatırlattı. Osman Yaman, cevizin tescil çalışmalarının 2003'ten bu tarafa ise, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü ve Oğuzlar İlçe Tarım Müdürlüğünce yürütüldüğünü kaydetti.

Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğünün “Ali Ağa” ceviz tipine “Oğuzlar 77” ismi verilmesine ve üretim izini almasını oy birliğiyle kabul ettiğini belirten Yaman, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Böylelikle 'Oğuzlar 77' ceviz çeşidi Çorum'da ve tüm ülkemizde sertifikalı olarak üretilebilecek. Söz konusu sertifikalı fidan ile bahçe tesisi kuran üreticilerimiz her türlü desteklemelerden faydalanacak. İlçede ve ilimizde kurulacak fidancılık işletmeleriyle; işsizlik azalacak, bu işletmelerde üretilen ceviz fidanları, ülkemizi uygun bölgelerine gönderilerek buralarda yetiştiriciliği yapılacaktır.

Alınan üretim izniyle aşılı fidan yetiştirmede, başta Oğuzlar ilçesi olmak üzere, Çorum ve civarında fidancılığın gelişmesine dolaysıyla ilçe ve bölge ekonomisine katkısı büyük olacaktır. 'Oğuzlar 77' ceviz çeşidinin tescil çalışmaları devam etmekte olup, iki üretim sezonu sonunda muhtemelen 2010 yılının başında çeşit tescillenmiş olacaktır.”

İLÇE EKONOMİSİNE YILDA 5 MİLYON YTL GETİRİYOR...

Oğuzlar Kaymakamı Ahmet Dalkıran,  yaklaşık 300 ailenin ceviz işleyerek geçimini sağladığı ilçede yıllık 1200 ton kabuklu ceviz üretimi yapıldığını belirtti.

Türkiye'nin ceviz ihtiyacının yüzde 1,5'ini karşılayan Oğuzlar'da 500 hektarlık alanda yaklaşık 50 bin adet ceviz ağacı bulunduğunu ve bu ağaçlardan 30 bininin meyve veren yaşta olduğunu anlatan Dalkıran, ilçenin “Ali Ağa” adı ile bilinen cevizi ile meşhur olduğunu kaydetti. Ali Ağa cevizinin kabuğu ince, kolayca kırılan, içi tam dolu, bütün olarak çıkma özelliği yüksek, açık beyaz renkli ve tadı oldukça güzel olan bir ceviz türü olduğunu belirten Ahmet Dalkıran, bir ceviz ağacından ortalama 35 ile 45 kilogram arasında ürün alındığını kaydetti.

Kaymakam Dalkıran, hasat edilen cevizlerin evlerde iç ceviz olarak işlendiği için ev kadınlarına iş sahası oluşması bakımından da çok faydalı olduğunu anlatarak, şu bilgileri verdi:
“Üretilen cevizlerin birçoğu iç ceviz olarak satılmakta olup, üreticilerimiz cevizlerini daha çok ceviz tüccarlarına vermektedir. 2007 yılı fiyatları 1 kilogram kabuklu ceviz 8-10 YTL, iç ceviz ise 18-25 YTL arasında satılmaktadır. Cevizin ilçeye yıllık getirisi tahminen 5 milyon YTL civarındadır. Cevizin ev kadınlarına iş sahası oluşturması yanında dış kabukları kışın yakacak olarak da kullanılmaktadır.”

ORGANİK CEVİZ ÜRETİMİ...

Dünya Bankası ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı desteği ile ilçede organik ceviz üretimine başlandığını belirten Kaymakam Dalkıran, ilçede 77 adet çiftçinin 380 dekar alanda üretim çalışmalarına başladıklarını kaydetti.
Dalkıran, organik ceviz üretiminin Oğuzlar'da ceviz kalitesini yükselteceğini belirterek, önümüzdeki yıllarda ürün alacaklarını ifade etti.

İlçedeki tarım alanlarının çok az, dağlık ve kayalık olmasının tarımsal faaliyetleri kısıtladığına ve çayır ve mera alanlarının olmamasının da hayvancılığın gelişmesini engellediğine dikkati çeken Kaymakam Dalkıran, bu nedenle ilçe tarımı ve ekonomisi açısından cevizin öneminin daha da arttığını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!