Oğuz Aydemir'in tarihi mendilleri

Güncelleme Tarihi:

Oğuz Aydemirin tarihi mendilleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2008 00:00

Çanakkale Zaferi'nin 93. yılı anısına, Deniz Kuvvetleri koordinatörlüğünde açılan Oğuz Aydemir'in tarihi ipek hatıra mendiller koleksiyonu olağanüstü hayranlık uyandırdı.

ÇANAKKALE ZAFERİ'nin 93. yılı anısına, İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde 30 Mart tarihine kadar sürecek olan eşsiz bir sergi açıldı. Ülkemizde tek olan koleksiyondan oluşturulan "Tarihi İpek Hatıra Mendilleri Sergisi", Oğuz Aydemir tarafından yaratıldı ve Güney Deniz Saha Komutanlığı'nca serginin koordinatörlüğü üstlenildi. Her şeyden önce bu sergiyi oluşturan ülkemizin ünlü tarih araştırmacısı ve koleksiyoneri Oğuz Aydemir ile Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Erdal Bucak'ı kutlamalıyız.

Tam bir yıl önce Çanakkale Zaferi'nin 92. yılı anısına, Harp Akademileri Komutanlığı koordinatörlüğü kapsamında İstanbul'da Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi'nde açılan Oğuz Aydemir sergisi, ulusal çapta büyük ilgi uyandırmıştı. Bu eşsiz sergiyi şimdi İzmir'de izlemenin keyfini yaşıyoruz

Çeşme'de yaşayan bu ünlü ve vatansever tarih sevdalısı işadamının tüm uğraşlarını yürekten kutlamak zorundayız. Çünkü ülkemizde bir ikinci Oğuz Aydemir yok!.. Bir ikinci Tarihi Hatıra Mendilleri koleksiyonu yok!..

TARİHİ MENDİLLER

Oğuz Aydemir'in, Osmanlı son dönemi ile ilgili savaşlar ve tarihi simgeleri yansıtan koleksiyonundan 41 tanesi, sergide izleyecilerin beğenisine sunulmakta.

Çanakkale Deniz Zaferi anısına oluşturulan sergide, Çanakkale Savaşı öncesi İngilizler tarafından yapılan ve İstanbul'un alındığını gösteren mendile ek olarak, 1980 Hürriyet'in ilanı, Hicaz Demiryolu, Sultan Abdülaziz, Sultan 5.Mehmet, Enver Paşa'nın Sivas'ı Ziyareti, İttihat ve Terakki Cemiyeti, Hamidiye Kruvazörü, Osmanlı Donanma Cemiyeti, Mahmut Şevket Paşa, Mısır Hatırası, 1897 Yunan Savaşı, Osmanlı Meclis-i Mebusanı, Mithat Paşa, Hava Şehitleri, Bulgar Mezalimi gibi konularda nefis baskılı ipek mendil eserler yer alıyor.

32 yıllık koleksiyon

İstiklal Savaşı Kumandanı Tümgeneral Hüseyin Hüsnü Aydemir'in torunu, İ.Ü. İktisat Fakültesi ve Amsderdam Üniv. Avrupa Enstitüsü mezunu, Türk Ambalaj Sanayii öncülerinden Oğuz Aydemir, yaşamı boyunca sayısız tarih, kültür ve sanat projesi sponsorluğunu üstlendi. Son eseri, 1770 Çeşme Osmanlı -Rus Deniz Savaşı Sergi Holü'nün Çeşme Kalesi'ne kazandırılmasıydı. Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı (TINA) Başkanı Oğuz Aydemir'le, tarihi ipek mendiller koleksiyonu üzerinde konuştuk:

á 32 yıldır tarihi ipek mendiller topluyorum. İlk mendili, 1975'te Nuruosmaniye'de Antikacı Sofa'dan satın aldım. 1876 Osmanlı-Yunan savaşını belgeliyordu. Sonra İstanbul'daki antikacılardan, halıcılardan, açık artırmalardan, Paris ve en çok Brüksel'den topladım. Çünkü Brüksel yalnızca tarihi hatıra mendillerinin basıldığı yer değil, 1856 Islahat Fermanı sonrası Osmanlı hediyelik eşyalarının yapıldığı şehirdir.

á Tarihe ayna tutan bu belgeleri, büyük bir tutku ile topladım. Çanakkale Savaşı öncesi bir İngiliz mendili var. Üç köşesinde İngiliz, Avustralya, Yeni Zelanda bayrakları var. Dördüncü köşede ise, İstanbul alındığı zaman piyasaya sürülecek olan İngiliz-Türk karışımı uyduruk bir işgal bayrağı bulunmakta. Çanakkale'yi geçilmez yaparak bu bayrağın gönderimizde dalgalanmasına mani olduk.

á Osmanlı ferman ve beratları, tarihi prestij kitapları, hiç eksiksiz Osmanlı dönemi pulları gibi koleksiyonlarım var. Bu emeğimin gelecek nesillere aktarılmasını istiyorum. Özellikle dünyada tek olan tarihi ipek mendillerimin genç nesillere bozulmadan devredilmesi gerek. Bu konuda kendimi sorumlu hissediyorum. 1900 yılı EXPO Paris mendilim bile var!
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!