Öğünlere dikkat

Kış rehaveti ve iştahını bir kenara bırakıp, yemek alışkanlarınızı gözden geçirmenin tam zamanı. İlk kural basit, az ve sık yemek. Öğün atlamamak.

Günlük alınan kalorinin gün içine dağıtılarak alınması depo edilmeden harcanmasını sağlar. Diyetisyen Zuhal Güler Çelik, yaza daha ince ve sağlıklı girmenin ipuçlarını veriyor.

* Hergün sebze, meyve yemeye çalışın. Vücuda gereken posayı böyle alırsınız.
* Yemekleriniz için küçük, salatalarınız için büyük tabak kullanın.
* Küçük lokmalar halinde yemek yiyin. İyi çiğneyin, acele yemek yemeyin.
* Yemekte başka şeyle meşgul olmayın (TV izleme, gazete, kitap okuma).
* Yüksek kalori içeren hazır besinleri çok sık tüketmeyin.
* Mutlaka kahvaltı yapın, öğünlerde aşırı yemek yememeye özen gösterin.
* Yeterince ve bol su için.
* Sıkıntılı ve stresliyseniz bunu yemek yiyerek bastırmaya çalışmayın. Stresinizi atmak için kendinize farklı uğraşlar bulun.

YEMEK PİŞİRME YÖNTEMİ DEĞİŞMELİ

* Etli, kıymalı yemeklere ayrıca yağ koymayın.
* Diyetinizdeki doymuş yağ ve kolesterol miktarını azaltın. Yemeklerinizde zeytinyağı ve diğer bitkisel yağları kullanın.
* Zeytinyağlı sebze yemeklerine az yağ koyun (1 kilogram sebze için 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı).
* Her türlü kızartmadan uzak durun.
* Kömür ateşinde, aşırı pişmiş etlerden, salamura ve tütsülenmiş yiyeceklerden kaçının.
* Tatlı yerine meyve veya daha hafif olan dondurma gibi sütlü tatlıları deneyin.
* Fırında pişmiş börekleri tercih edin.

ÇALIŞANLAR İÇİN İPUÇLARI

Diyetisyen Gizem Tutar da çalışanlara şu önerilerde bulunuyor:
* Restoranda sizin için en doğru yemeği seçerek başlayın ve porsiyon ölçülerinize dikkat edin. Çorba, ızgara et, tavuk, balık ile sirkeli veya limonlu bir salata bu konudaki en iyi seçimler olacaktır. Tokluk hissinin yaklaşık 20 dakikada oluştuğunu düşünerek yemeğinizi yavaş yiyin ve en az 30 kere çiğneyin.
* Kendinizi fast food restoranına gitmekten alıkoyamadıysanız salata barlardan güzel ve sağlıklı seçimler yapabilirsiniz. İlle de hamburger yiyecekseniz daha çok yemenize sebep olabilecek promosyon kampanyalarını görmezden gelin. Mayonez ve ketçapsız hazırlatın.
* Acil durumlar için çantanızda mutlaka bir adet meyve veya bir paket diyet bisküvisi bulundurun. Açlık hissettiğiniz anlarda bunları yemeniz, ilk yiyeceğiniz öğünde tokluk hissi yaratarak daha az kalori almanızı sağlayacaktır.
* Daha sağlıklı seçenekler için işyerinize yemeğinizi kendiniz götürebilir ve devrimci bir ruhla arkadaş toplantılarınızı börek gününden sağlık partilerine çevirebilirsiniz. İş yerindeki yemeklerinizde bol salata, kepekli sandviçler, birkaç porsiyon meyve, kutu süt veya ayranı tercih etmek restoranlardan alacağınız kaloriyi yarı yarıya düşürecektir.
Yazarın Tüm Yazıları