Öğretmenlikten umudunu kesen başka mesleklere yöneliyor

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenlikten umudunu kesen başka mesleklere yöneliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2015 15:09

Öğretmenlik bölümünden mezun olanlar özel sektörde iş aramaya devam etse de Rehberlik-Psikolojik Danışmanlık ve Halkla İlişkiler bölümlerinde de şansını deniyor. Kariyer.net verilerine göre şirketlerde en çok İngilizce ve Sınıf Öğretmeni ihtiyacı öne çıkarken Matematik Öğretmenliği pozisyonu da en çok başvurulanlar içinde yerini alıyor.

Haberin Devamı

22 milyonu aşkın adayıyla Türkiye’nin en geniş özgeçmiş veritabanına sahip Kariyer.net, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Türkiye’nin eğitim sektörü haritasını çıkardı. Verilere göre iş arayan adayların yüzde 24’ü eğitim sektöründe yayınlanan ilanlara başvuru yapıyor. Eğitim sektöründeki ilan sayısı son bir yılda yüzde 30’luk bir artışa sahne olurken; bu oranda eğitim sektöründe yayınlanan her bir ilan için 522 başvuru gerçekleştiğini gösteriyor.

ÖZEL SEKTÖRDE İNGİLİZCE ÖĞRETMENİNE İHTİYAÇ FAZLA
Eğitim sektöründe en çok aranan pozisyonlar içinde en fazla talep, yüzde 38’lik bir oranla İngilizce Öğretmeni arayışında yoğunlaşıyor. İngilizce Öğretmenliği pozisyonunu sırasıyla Sınıf Öğretmeni yüzde 12, Anaokulu Öğretmeni yüzde 8, Eğitim Danışmanı yüzde 7, Stajyer yüzde 7, Matematik Öğretmeni yüzde 6, Rehber Öğretmen yüzde 4 ve Yurtdışı Eğitim Danışmanı yüzde 3 takip ediyor.

Öğretmen adayların en çok başvuru yaptığı pozisyonlarla, firmalar tarafından en çok aranan pozisyonlar benzer bir tablo çiziyor. En yoğun başvuru sayısı yüzde 45’lik bir oranla genel başvuru içeren öğretmen ilanlarında toplanıyor. Ardından sırasıyla İngilizce Öğretmeni yüzde 13, Branş Öğretmeni yüzde 4, Sınıf Öğretmeni yüzde 4, Anaokulu Öğretmeni yüzde 4 ve Matematik Öğretmeni yüzde 4 geliyor. Eğitim Danışmanı, Halkla İlişkiler Elemanı ve Satış Danışmanı pozisyonları da öğretmenler tarafından en çok başvuru alan pozisyonlar içinde ilk 10’da yerini alıyor.

Atanamayan veya özel sektördeki kurumlarda çalışmak isteyen öğretmenler özellikle kıyı kentlerde iş arıyor. En çok başvuru alan iller sıralamasında İstanbul ve Ankara gibi büyük iller ilk sırada gelse de Antalya, Mersin, Kocaeli ve Samsun gibi kıyı illerde çalışmayı tercih ediyorlar.

ÖĞRETMENLİĞİ KADINLAR TERCİH EDİYOR
Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “Kadın meslekleri arasında görülen öğretmenlik özellikle Türkiye’de kadınlar tarafından tercih ediliyor. Adayların yüzde 72’sini kadınlar oluşturuyor. Öğretmen adayların içinde erkek oranı ise sadece yüzde 28.” yorumunu yapıyor.

Öğretmenlik bölümünden mezun adaylar özel sektörde eğitim sektöründe iş aramaya devam etse de Rehberlik-Psikolojik Danışmanlık ve Halkla İlişkiler bölümlerine de yöneliyor. Öğretmenlik mezunlarının en çok başvurduğu pozisyon arasında satış danışmanlığı ve çağrı merkezi müşteri temsilciği pozisyonları da bulunuyor. Diğer yandan bankacılık, perakende ve yapı sektörleri de öğretmenlerin başvuru yaptığı sektörler sıralamasında ilk üçte yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!