Öğretmenin sınırı bu mu olmalı?

Yıl 2008.

Haberin Devamı

Dönemin Milli Eğitim Bakanı, Doç. Dr. Hüseyin Çelik milli eğitim dünyası için çok önemli olacak bir projeye imza atıyor.Garanti Bankası’nın ayırdığı 15 milyon TL ile  “Öğretmenin Sınırı Yok” sloganıyla kurulan Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) ile sözleşme imzalıyor.ÖRAV, o günden bugüne yaklaşık 80 bin devlet okulu öğretmenine daha etkili öğretmen olmaları için eğitim veriyor.MEB’in ya da okulların cebinden bu eğitimler için kaç para çıkıyor biliyor musunuz? Sıfır. Eğitimi alan öğretmenler bu eğitimler için ne diyor?Çoğu öğretmen kariyerimizde aldığımız en iyi eğitim, diyor. Özellikle kırsal bölgelerde görev yapan öğretmenler bu eğitimlerin devamı olan e-seminerler aracılığı ile mesleki gelişimlerini sürdürme imkanı bulunuyor.Ama şimdi ÖRAV’ın eğitimleri durduruldu. Nasıl oluyor da devlete bir kuruş maliyeti olmayan ve bu kadar etkili bir eğitim sunan vakfın eğitimleri durduruluyor?

Haberin Devamı

FARKLI HABERLER

Bu durdurma kararı, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergün Özen’in “Ben de çapulcuyum.” demesinden sonra bazı basın kuruluşlarında çıkan haberler sonucunda alınıyor.Bu haberler ne kadar gerçekçi ve çapulculuk olayı ile Vakıf arasında bir bağ var mı?

BİZE NE ÇAPULCUYSA?

ÖRAV çalışanları hiçbir politik görüşü savunmayan, sadece eğitime gönül vermiş kişiler. “Bize ne insanların çapulculuğundan!” diyor birçok ÖRAV eğitimcisi. “Bizim derdimiz Anadolu’nun en ücra köşesinde, eğitim aşkıyla çalışan öğretmene dokunmak. Bu benim yaşam enerjim.” diyor başka bir eğitimci. Bir diğer eğitimci “Biliyor musun Özgür Bey, öğretmenlerin % 50’si hiçbir hizmet içi eğitim almadan emekli oluyordu. Biz bu öğretmenlere ulaşıyoruz.” diyor.

Ergün Bey’in söylemi ile vakıf arasından uzaktan yakından bir ilişki yok.

SPONSOR İLE DESTEKLENEN KURUM BİR MİDİR?

Eğer sponsor ile sponsorluktan yararlanan kurum bir tutulacaksa, o zaman Garanti’nin ve Doğuş Grubu’nun desteklediği tüm projeler (“Türkçe Olimpiyatları”, “12 Dev Adam” ,“Baba Beni Okula Gönder” gibi) iptal mi edilecek?
Dahası Garanti Bankası sadece 92 destekçiden bir tanesi. Tam 92 kurum destek veriyor ÖRAV’a.

Haberin Devamı

VERGİ MUAFİYETİ

Ayrıca bu haberler, “ÖRAV’ın vergi  muafiyeti olduğu için, Garanti’nin cebinden para çıkmıyor.” diyor. Aslında bu iddiayı ispatlamak çok basit. Girersin T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitesine, vergi muafiyeti olan vakıflara bakarsın.

(Buyurun bakın. http://www.gib.gov.tr/index.php?id=406)

ÖRAV’ın vergi muafiyeti olmadığını göreceksiniz.

EĞİTİMLER NEREDE YAPILIYOR?

Eğitimlerin hepsi okullarda yapılıyor. Hatta ve hatta okulların konferans salonlarında bile değil. Sınıf ortamında. Bunu ispatlamak da çok basit. Ararsın eğitim almış okulları ve sorarsın.Ama ne diyor bu haberler: “Eğitimler Garanti’nin binalarında yapılıyor ve içki servis ediliyor.”

Haberin Devamı

DEVLETİN SIRTINDAN GEÇİNME

Yine bu haberler diyor ki: Garanti bu proje ile devletin sırtından geçiniyor.

Aslında bu iddia aynı zamanda, Vakfın faaliyetleri sırasında milli eğitim bakanlığı yapmış olan dört bakanı da (Hüseyin Çelik, Nimet Çubukçu, Ömer Dinçer ve Nabi Avcı) zan altında bırakıyor.Ortada ne devletin sırtından geçinme var ne de bakanların göz yumması. Olsa olsa birçok alanda olduğu gibi özel sektör ile devletin kamu yararı adına işbirliği var.  Ama asıl olan şu: ortada eğitime katkıda bulunmak için canla başla çalışan ve bakanlar tarafından desteklenen eğitimciler var.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SORUNU

Her zaman söylüyorum: Türkiye’nin en büyük sorunu kararların genelde politik çerçevede alınması. Yine politik çıkarlardan dolayı, yanlış bir karar almayalım. Benim derdim bu asılsız haberlere karşı çıkmak ya da Garanti Bankasını savunmak değil. Benim derdim çözüm bulup, öğretmenlerimiz için ÖRAV’ı yaşatmak.

Haberin Devamı

ÖRAV’ın faaliyetleri sona erdirilirse, ne Garanti Bankası ne de Vakıf zarar görür. Zarar gören öğretmenlerimiz ve milli eğitim sistemi olur.

Bakanımız Nabi Avcı’ya sesleniyorum: Garanti Bankası’nın desteği sürsün ya da sürmesin, öğretmenlerimiz için ÖRAV’ın faaliyetlerini hemen tekrar başlatın lütfen. Hatta el ele verelim, başka sponsorlar bulalım. Ama göz göre göre bir yanlışın altına imza atmayın. Bunu sadece ve sadece kendisini öğrenciye adanan öğretmenler için yapın. Eğitim umudumuzu söndürmeyin.

Lütfen!

www.twitter.com/ozgurbolat

Yazarın Tüm Yazıları