Öğrencileri için ‘inşaat ustası’ oldular

Güncelleme Tarihi:

Öğrencileri için ‘inşaat ustası’ oldular
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2016 12:14

Van'ın İran sınırındaki Böğrüpek İlk ve Ortaokulunda görev yapan öğretmenler, usta bulamayınca okulun bakım ve onarım işlerini internetten öğrenerek kendileri yaptı.

Haberin Devamı

Van'a 168, Başkale ilçesine 64 kilometre uzaklıkta İran sınırında bulunan Böğrüpek İlk ve Ortaokulu, öğretmenlerinin üstün gayreti sonucu bölgenin örnek okullarından biri oldu.     

Okulun duvar, zemin ve çatısına bakım ve onarım yaptırmak üzere usta arayan öğretmenler, sınırda bulunan okula güvenlik nedeniyle ustaların gelmemesi üzerine bu işleri internetten öğrendi.     

Yaklaşık 500 öğrencinin eğitim gördüğü prefabrik okulun eksiklerini iki aylık sürede gece gündüz demeden çalışarak gideren, bakım ve onarımını yapan fedakar öğretmenler, bunun dışında verdikleri eğitimle de öğrencilerin il genelindeki başarısını her geçen gün arttırıyor.     

Kıyafet ve kırtasiye gibi yardımlarla da öğrencilerini sevindiren öğretmenler, köylüyü bu çabaya ortak edebilmek için camiye gidip konuşma bile yaptı.     

Haberin Devamı

Köylünün de yalnız bırakmadığı öğretmenler, el birliğiyle öğrencilerinin sınırda özel okulları aratmayacak güzelliğe ve eğitim kalitesine sahip bir okula gitmesine imkan sağladı.     

İran'a 15 dakika uzaklıktalar     

Okul Müdürü ve Türkçe Öğretmeni Şule Aydın, üniversite ve lise eğitimini dışarıda tamamlayan biri olarak aileden uzak kalmaya alıştığını ancak Böğrüpek'e atandığı zaman çok üzüldüğünü söyledi.     

Başkale'ye ağlayarak geldiğini, bir hafta kimseyle konuşmadığını ve yemek yemediğini anlatan Aydın, şöyle devam etti:
"Bir hafta sonra kapının önünde odun kırmaya, soba yakmaya, kamyonla Van'a gidip malzeme getirmeye başladım. Sonra öğretmenliğin tadını asıl burada öğrendim. Biz Türkiye'de değil gibiyiz. Hatta hava durumuna bakarken bile İran'ın hava durumuna bakıyoruz. İran'a insanlar 15 dakikada gidilebiliyor ama biz ilçe merkezine 1,5 saatte gidebiliyoruz."     

"Boyanın tinerle nasıl inceltildiğini biliyoruz"     

Eksi 26 derecede donan boruları tamir etmek için toprağı kazdıklarını belirten Aydın, büyük zorluklara rağmen işlerini severek yaptıklarını dile getirdi. Aydın, şunları söyledi:
"Biz buraya öğretmenlik için geldik. Ancak öğretmenlikle birlikte birçok şey öğrendik. Öğretmenlerim ve ben artık fayans nasıl döşenir, harç nasıl karılır, kıvamı nasıl tutturulur, biliyoruz. Bu çalışmayı 25 derece sıcakta yapmak daha keyifli olurdu kimileri için ama Böğrüpek'te, İran sınırında eksi 15 derecede ve birçok imkandan yoksun yapmak, bambaşka bir duygu. Ben hayatımda hiç boya yapmamıştım ama boyanın tinerle nasıl inceltildiğini biliyoruz. Çünkü burada siz her şeysiniz. Sadece öğretmen olarak hiçbir şeysiniz."     

Haberin Devamı

Aydın, kışın çocuklarla donan petekleri açmak zorunda kaldıklarını ifade ederek hem inşaat işçisi, hem anne, baba hem de boyacı olduklarını vurguladı.

Bunu sadece çocukların gülümsemesi için yaptıklarını aktaran Aydın, çocukların mor ve pembeye boyadıkları okulu çok sevdiğini söyledi.

Sınırın fedakar öğretmenleri     

Müdür Yardımcısı İzmirli Emrah Kaya ise 2013'te atandığı okulun eksikliklerini tamamladıklarını anlattı.     

Öğretmen arkadaşlarıyla çok güzel bir sinerji yakaladıklarını söyleyen Kaya, şöyle konuştu:
"Okulda yaptığımız tadilat çalışmaları da bunun en güzel örneği. Yaklaşık bir buçuk aydır gerek hafta sonları gerekse mesai saatleri dışında geceli gündüzlü okulumuzu daha iyi bir hale getirmeye çalışıyoruz. Benim gibi birçok öğretmen arkadaşımın da bilgisi yoktu ama interneti kullanarak bu işleri öğrendik."     

Haberin Devamı

Geçen yıl İran sınırındaki okula atandığını bildiren Aksaraylı Gözdenur Keser de hafta sonları üzerinde boyalı kıyafet olduğu için öğretmen olduğuna kimsenin inanmadığını dile getirdi.     

Hem mesleklerini yerine getirdiklerini hem de tadilat işlerini ellerinden geldiği kadar yaptıklarını belirten Keser, şöyle konuştu:
"Aileme okulu boyayacağımızı söylediğimde 'Kızım sen ne anlarsın' diyorlardı bana. 'Yaparım diyordum' ben de. Yeter ki biz isteyelim. Öğrencilerimiz de bu durumdan memnunlar. Onların bu renksiz dünyalarını biraz renklendirmeye çalışıyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!