Öğrencilere ebru sanatını anlattı

Güncelleme Tarihi:

Öğrencilere ebru sanatını anlattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2017 09:37

Öğrencilere ebru sanatını anlattı

Haberin Devamı

 

Mesut MADAN/BURDUR, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) öğretim üyesi ve ebru sanatçısı Yrd. Doç. Dr. Şemseddin Ziya Dağlı, Burdur'da öğrencilere ebru sanatını anlattı.
AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Şemseddin Ziya Dağlı, Burdur Alparslan Ali Can Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim gören öğrencilere, ebru sanatının detaylarıyla ilgili bilgi verip atölye çalışmaları yaptı ve "Türk ebru sanatı ve batı sanatına yansımaları" başlığıyla konferans verdi.
Ressam olduğunu ancak ebru sanatına gönül verdiğini ve ebrunun su üzerine resim yapmak olduğunu anlatan Dağlı, "Su üzerinde resim yapıyoruz. Resim belli yüzeylerin üzerinde belli gereçlerle yapılan bir eylem biçimi ama suyun üzerinde boyayı durdurmak, suyun üzerinde resim yapmak biz Türklere mahsus farklı bir hüner. Yabancılar 'Türklerin öyle bir sanatı var ki, suyun üzerinde resim yapıyorlar' diyor. Bunun adı ebru. 8'inci yüzyılda Çağatay Türklerine kadar giden bir sanat. Oradan Horasan'dan İran üzerinden Anadolu'nun Türkleşmesi sırasında Anadolu'ya geçmiş ve bizimle bütünleşmiş bir sanat. Batının baklavamızı sahiplendiği günümüzde batının Türk sanatı olarak kabul ettiği özbeöz Türk sanatıdır ebru" dedi.
Bazı batı yanlısı entelektüellerin ebruya 'bu sanat değil' dediğini aktaran Dağlı, "Bal gibi sanattır. Bizim bir şeyi sanat olarak kabul etmemiz için illa batının damga mı vurması gerekiyor? Niye kendimizden utanıyoruz? Bal gibi sanattır. Biz halımıza, kilimimize, hat sanatımıza, mimarimize sahip çıkmıyoruz. Biz ebrumuza sahip çıkmıyoruz. Biz kendimize sahip çıkmıyoruz. Takıldık batının peşine gidiyoruz. O da her seferinde bize çalım atıyor. Teknolojisini, ilmini, bilimini alalım ama kendimizden de fazla uzaklaşmayalım. Bunlar kendi kültürel değerlerimiz" diye konuştu.
Dağlı daha sonra öğrenciler ve velilere ebru yapılırken kullanılan malzemeleri tanıttı ve ebru uygulaması yaptı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!