Öğrencilerden kayıt parası protestosu

Güncelleme Tarihi:

Öğrencilerden kayıt parası protestosu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2008 18:41

AYDIN Adnan Menderes Üniversitesi'nde (ADÜ) kayıt parası adı altında para toplanmak istenmesi öğrencilerin tepkisine neden oldu.

Üniversitenin bu kararı öğrenciler tarafından, basın açıklamasıyla protesto edildi. Öğrencilerin eylemine, Yurtsever Cephe Öğrenci Birliği de destek verdi.

Adnan Menderes Üniversitesi Senatosu, 16 Temmuz 2008 tarihindeki oturumunda, 2008-2009 Eğitim Öğretim Yılı'nda kayıt yaptıracak öğrencilerden, yükümlülükleri dışında verdikleri hizmetler için kayıt parası alınmasına karar verdi. Karar gereği, ön lisans için 75 YTL, lisans için 100 YTL, yüksek lisans için 125 YTL, doktora için ise 200 YTL kayıt parası istenmeye başlandı.

Bu uygulamanın hukuka ve eğitim hakkına aykırı olduğunu ileri süren yaklaşık 30 öğrenci, tepkisini Atatürk Meydanı'nda basın açıklaması yaparak dile getirdi. Öğrencilere, ‘Kayıt ücretleri geri çekilsin’, ‘Sermaye defol, üniversiteler bizimdir’ ve ‘Paralı eğitimle davalıyız’ yazılı pankart ve döviz taşıyan Yurtsever Cephe Öğrenci Birliği üyeleri de destek verdi.

Üniversitenin ‘kayıt parası’ uygulamasının iptali için İdare Mahkemesi'ne dava açan ADÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya bölümü 1'inci sınıf öğrencisi İbrahim Özen, grup adına yaptığı açıklamada, “Bu uygulama, Üniversite öğrencilerinden alınan harçların dışında ve ötesinde bir uygulama.

Öğrencilerden alınan harçların, sosyal devlete aykırılığı tartışılırken, bir de kayıt parası alınması kararı, eğitim hakkının içini boşaltmaktan başka bir şey eğildir. Daha önemlisi, eğitim-öğretim hizmetleri tamamen paralı hale getirilmek istenmektedir. Bu uygulamayla anayasanın ‘Kimse eğitim Öğretim hakkından mahrum bırakılamaz’ hükmünü içeren 42'nci maddesi de ihlal edilmekte” dedi.

Açıklamanın ardından, bir süre slogan atan grup, olaysız dağıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!