ÖÄŸrenciler için karar saatleri

Güncelleme Tarihi:

Öğrenciler için karar saatleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2008 16:45

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Talim Terbiye Kurulu üyeleri ve eğitim öğretim daireleri temsilcileri ile toplanıp, öğrencilere müjdeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Â

Saygı Öztürk YAZIYOR

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Talim Terbiye Kurulu üyeleri ve eğitim dairelerinin temsilcileriyle bakanlıkta yaptığı toplantıda, "sınıfta kalmanın en aza indirilmesi"ni ele aldı. Oluşturulan komisyon, bir hafta içinde raporunu hazırlayacak.

 Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, liselerde sınıfta kalmanın en aza indirilmesi, ikiden fazla zayıfı olan öğrencilerin de bir üst sınıfa geçirilmesine ilişkin yönetmelik değişikliği yapılabilmesi için Talim ve Terbiye Kurulu Başkan ve üyeleri ile eğitim-öğretim dairelerinin temsilcileriyle yaklaşık 4 saat süren toplantı yaptı.

Talim ve Terbiye Başkanlığı'nda yapılması planlanan toplantı, bakanın yoğun programı nedeniyle Bakanlık binasına alındı.  Talim ve Terbiye Kurulu'nda çok zayıflı öğrencilerin bir üst sınıfa geçmesine sıcak bakılmamış ve yönetmelik değişikliği askıya alınmıştı.

Önceki gün, Ortaöğretim  Genel Müdür Vekili Emin Gürkan, Talim Terbiye Kuruluna gidip altı dersin altında zayıfı olan öğrencilerin bir üst sınıfa geçirilmesini için üyeleri ikna etmeye çalıştı. Ancak, üyeler,  buna sıcak bakmadıklarını, eğitimin kalitesini olumsuz etkileyeceği için karşı olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Bugün de Milli Eğitim Bakanı, Talim ve Terbiye Kurulu üyeleri, eğitim-öğretim dairelerinin temsilcileriyle toplantı. Ortaöğretim Genel Müdürü Emin Gürkan, sınıf tekrarlamanın maliyetlerinin büyüklüğünü anlattı, "6 ders olmasa bile 4-5 dersten bir üst sınıfa borçlu geçilmesi sağlanmalı" dedi. Gürken, halen 2 dersten bir üst sınıfa borçlu geçilebildiğini hatırlattı, ortalama yükseltme sınavına halen 3 dersten girilebilirken, yeni düzenlemede öğrenci kaç dersten başarısız olursa olsun bu derslerde bir üst sınıfa borçlu geçilebilmesinin yerinde olacağını söyledi.

Öğretmenler karşı çıktı

Milli Eğitim Bakanlığı, sınıf geçme sistemiyle ilgili olarak 25 bin öğrenciyle anket yaptı. Öğrenciler "10 zaylıf olsa bile bir üst sınıfa geçilmeli" derken, velilerin önemli bir bölümü bir öğrencinin ders sayısına bakılmadan bir üst sınıfa borçlu geçmesini önerdi.
Ankete katılan okul müdürleri ve öğretmenler ise borçlu geçilen ders sayısının artırılmasına sıcak bakmadı, bunun eğitimde büyük bir kalite düşüşüne yol açacağı görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

Alt komisyon rapor hazırlayacak

Dün yapılan toplantıda, 25 bin öğretmen, öğrenci ve veliyle yapılan anket sonuçların da dikkate alınarak Talim ve Terbiye Kurulu üyeleri ile  eğitim dairelerinden ortak komisyon oluşturulması kararlaştırıldı. Komisyon raporunu bir hafta içinde hazırlayacak.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkan Vekili Vahap Özpolat'ın başkanlığını yapacağı alt komisyonda kendileriyle doğrudan ilgili olmamasına rağmen İlköğretim, Personel, Sağlık İyşmleri Dairesi Başkanlığı'nın da temsilcileri bulunacak. Komisyonda ortaöğretim, erkek teknik, kız teknik, ticaret turizm, öğretmen yetiştirme, din öğretimi , özel eğitim ve rehberlik genel müdürlüklerinin de temsilcileri yer aldı. Konmisyonun hazırlayacağı raporda sınıfta kalmanın ekonomik, psikolojik ve sosyolojik boyutlarına da yer verilecek.
 
Komisyon raporu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in başkanlığında toplanacak "üst komisyon"da değerlendirilecek ve son şekli verilecek.  Ortaöğretim Genel Müdürlüğü de rapor ışığında "Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Yönetmeliği" ile ilgili taslağı Talim ve Terbiye Kurulu'na gönderecek.

Toplantıda Talim ve Terbiye Kurulu üyeleri, eğitim-öğretim dairelerinin temsilcileri görüşlerini ortaya koydu, bir üst sınıfa geçilen ders sayısının 6'nın altında olması, meslek liselerinde ise bunun ders sayısı da dikkate alınarak fazla olabileceğine ilişkin görüş ortaya çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!