Öğrenciler: Fen zor değildi

Güncelleme Tarihi:

Öğrenciler: Fen zor değildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2016 11:00

İyi bir liseye girmek için uğraşan 1 milyon 168 bine yakın 8’inci sınıf öğrencisi, TEOG maratonunun ikinci gününde ter döküyor. Öğrenciler bugün fen ve teknoloji, inkılap tarihi ve yabancı dil sınavlarına giriyorlar. Maratonun son gününü Bakırköy'deki Gazi Ortaokulu ve Üsküdar’daki Altunizade Hafize Özal Ortaokulu’nda izledik. Öğrenciler son gün olduğu için daha rahat olduklarını söylerken, veliler yine heyecanla çocuklarını bekledi. İlk oturum olan fen ve teknolojiden çıkan öğrenciler, soruların kolay olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

1 milyon 167 bin 854, 8’inci sınıf öğrencisi Sonuçları liselere geçişlerde kullanılacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında bugün ikinci oturumu düzenlenen merkezi sınavlarda ter dökmeye devam ediyor. Biz de maratonun son gününü Bakırköy’deki Gazi Ortaokulu’nda izledik. Öğrenciler ve veliler saat 8.00'den sonra okula gelmeye başladı. Adaylar, son sınav günü olduğu için daha rahat olduklarını söylerken, birbirlerine "Üç saat sonra bütün çile bitecek" diyerek destek oldular. İlk sınav, fen ve teknoloji idi. İkinci günün ilk oturumu olan Fen ve teknoloji sınavı öğrencilerden alınan bilgiye göre kolaydı. Fen sınavı zorlamadı ancak öğrenciler arasında hala dün yapılan matematik sınavının zorluğu konuşuluyordu. Bir öğrenci fen ve teknoloji sınavı için "Matematikten sonra ilaç gibi geldi" yorumunu yaptı. İşte öğrencilerin görüşleri:

Haberin Devamı

Efe Kırkbudak: Fen soruları güzeldi, çok zor değildi. Bir soruda zorlandım. Dün Türkçe iyiydi. Matematiğim iyi olmadığı için ben zorlandım. Diğer arkadaşlara kolay gelmiş olabilir. Bundan sonrakiler zaten en iyi olduğum dersler. Zorlanacağımı düşünmüyorum. Bu sınava bayağı uzun süredir çalışıyorum. Konu anlatım, test ve deneme kitapları aldım, onları çözdüm. 

Münevver Ulusu: Fen kolaydı. Birkaç soruda zorlandım. Bir düzenek sorusu vardı, onda zorlandım. Diğerleri iyiydi. Bu çok zor bir sınav değildi ama matematik acayip zordu. Süre yetmedi. Din kültürü kolaydı ama Türkçe'de çelişkili sorular vardı. 

Helin Abbasoğlu: Fen sınavında birkaç soru zordu. Formüllü sorular zorladı beni. Genel olarak orta zorlukta bir sınavdı. Dün en çok matematikte zorlandım. Alanım olmadığı için. Türkçe ve din kolaydı. Sınava hazırlık için dershaneye gittim. Düzenli çalıştım.

Ege Akarsu: Benim en iyi derslerimden biri fen. Kolaydı bana göre. Matematikten sonra ilaç gibi geldi diyebilirim. Son konulardan olan sorular daha kolay geldi. İlk konulardan sıkıntım yoktu zaten. Matematiği konuşmaya bile gerek yok, zordu.

Levent Deniz Kaya: Fen bayağı kolaydı. Matematiğe göre kolay geçti. Kitle biraz daha yüksek alır diye düşünüyorum, çok basitti çünkü. Çoğunlukla son üniteden sorular gelmiş. Kimyasallar konusu vardı. 

Haberin Devamı

VELİLER DE HEYECANLA BEKLEDİ

Altunizade Hafize Özal Ortaokulu’nda da heyecan vardı. Öğrenciler sabahın erken saatlerinde sınava girecekleri okula gelirken veliler de onlara destek olmak için kapı önlerinde bekledi, dua okudu. Adaylar genel olarak fen ve matematik testlerinde zorlandıklarını anlattı. Çeldirici soruların da olduğunu belirten öğrenciler iyi bir liseye girmek için çok çalıştıklarını, sosyal hayattan fedakarlık ettiklerini söyledi. TEOG maratonunun sonuna geldikleri için mutlu olduklarını belirten lise adayları yaşadıkları süreci “Üzerimizden büyük yük kalktı” sözleriyle özetlerken, veliler de “Onlar kadar heyecanlıyız” diye konuştu. Sınava katılan ikiz çocuklarına annesi Hayriye Ökten de çifte mutluluk ve heyecan yaşadığını anlatarak, “Çok dua ettim, bu süreçte hayatımı onlara göre düzenledim, elimden bu geliyor” diyerek duygularını paylaştı.

Haberin Devamı

İstanbul Üsküdar’da Altunizade Hafize Özal Ortaokulu’nda sınava katılan öğrenciler ve bazı velilerin görüşleri şöyle:

ÜZERİMDEN YÜK KALKTI

Öğrenciler: Fen zor değildi
Emir Can Aykutalp (Öğrenci): Sınava çok çalıştım, güzel bir liseye gideceğime inanıyorum. İlk sınavda moralim bozuktu, matematik zordu, fen ve teknoloji sınavı kolaydı. Genel olarak sınavlarım iyi geçiyor. Bu süreçte bol bol deneme çözdüm, okul kurslarına devam ettim. Hazırlık sürecinde kitap okumadım, bilgisayar kullanmadım. Sınav biteceği için mutluyum.

Öğrenciler: Fen zor değildi
Bedirhan Günaydın (Öğrenci): TEOG sınavlarından matematik ve fen testinde zorlandım, Türkçe kolaydı. Sınava hazırlık sürecinde evde test çözdüm, kendi imkanlarımla çalıştım. Sosyal yaşamdan fedakarlık ettim. Voleybol oynuyordun, birkaç maça girmedim. Arkadaşlarımla buluşmadım. Şimdi sınavlar bittiği için çok muyluyum, dünyanın en mutlu insanıyım. Üzerimden büyük bir yük kalktı. İsteğim iyi bir Anadolu lisesi.

Haberin Devamı

Öğrenciler: Fen zor değildi
Helin Polat (Öğrenci): Matematikte zorlandım, diğer testler kolaydı. Sınava bir yıldır çalışıyorum. Okul kursları, takviye eğitimlerden faydalandım. TEOG denemeleri çözdüm. Okul ve özel bir kulüpte basketbol oynuyordum ama hazırlık sürecinde ara vermek zorunda kaldım. Genelde dikkatimi derse vermeye çalıştım, eskiden daha sosyaldim, bu yıl derslere ağırlık verdim. Şimdi sınavın sonuna geldik. Mutluyum. Bir liseyi kazacağım. Sağlık alanında eğitim almak istiyorum.

Öğrenciler: Fen zor değildi
Aslı Sıla Şahin (Öğrenci): Son iki aydır çok yoğun çalıştım. Sınavın hayatımızı etkileyeceğini düşüyorum. Sınav 2 saat ama hayatımızı belirleyecek. Bunun için çok çalıştım. Hafta sonları dışarı çıkmadım, çevremde arkadaşlarım azaldı, sosyal aktivitelerden uzak kaldım. Hazırlık sürecinde özel ders aldım ve matematik ve fen testi çok zordu. Bazı sorular çok ilginçti. İki şık arasında kaldığım anlar oldu. Askeri liseye gitmek istiyorum. Sınav biteceği için çok mutluyum, üzerimizden büyük bir yük kalkıyor. Bundan sonra daha az çalışacağım. TEOG biteceği için çok mutluyum.

Haberin Devamı

SINAVA GİREN İKİZ ÇOCUKLARIMDAN DAHA HEYECANLIYIM

Öğrenciler: Fen zor değildi

Hayriye Ökten (Öğrenci Velisi): 
Sınavda ikiz çocuklarım Murat Can ve Elif Yaren Ökten ter döküyor. Onları özel kursa gönderdim, test kitapları aldık, evde çalıştılar. Kendi çabalarıyla hazırlandılar. Son hafta sınava yoğunlaştılar. Çocuklarım çok heyecanlıydı. Onlar için ben de fedakarlık yaptım. Örneğin dikkatleri dağılmaması için bir hafta temizlik yapmadım, onlara moral verdim, çok hassas davrandım. Bu süreçte yemekten uykuya kadar her konuyu onlara göre düzenlendim. Çocuklarım çok çalıştı, iyi bir liseye gitmelerini istiyorum. İki çocuğum sınava katıldı, onlardan daha çok heyecanlıyım. Çifte mutluluk, çifte heyecan yaşıyorum. Şimdiye kadar çok çok dua ettim.

Öğrenciler: Fen zor değildi
Hüsna Ak (Öğrenci Velisi): Oğlum Murat Furkan Gündüz sınava katıldı. Oğlumdan daha fazla heyecanlıyım. Ona destek olmak için sınava geldim. Öğrencimiz 2 yıldır düzenli çalışıyor, son yılda sınava ağırlık verdik. Soru çözerek sınava hazırlandı. Özel ders aldı. Amacı iyi bir lise, ardından mühendislik okumak. Bu süreçte onun için ben de elimden geleni yapmaya çalıştım. Eve misafir kabul etmedim, ona huzurlu bir ortam sağlamaya çalıştım. Sınavın bitecek olmasından dolayı mutluyum. Çocuğum epilepsi hastası olduğu için bu süreçte her şeye daha dikkat ettim. Özel olarak onunla ilgilendim, isteklerini dikkate aldım, moral verdim.

Öğrenciler: Fen zor değildi
Meryem Şimşek (Öğrenci Velisi): Torunum Aslı Sıla Şahin sınava katıldı. Ona destek olmak için geldim, onun için dua okudum. Moral vermeye çalışıyorum. Öğrenci heyecanlıydı, onun bu süreci başarılı atlatması için elimizden geleni yapmaya çalıştık. Torunum için erken yatmasını sağlandım, ona iyi ve güvenli bir ortam yarattım.

Öğrenciler: Fen zor değildi
Vejdi Aktağ (Öğrenci Velisi): Çocuğuma destek olmak için okula geldim, oğlumun sınavları iyi geçiyor. İsteğimiz iyi bir liseyi kazanması. Anne baba olarak mühendislik yapıyoruz. Çocuğumuzu da daha iyi bir mesleğinin olmasını istiyoruz. Bu nedenle iyi bir liseye gitmenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Öğrencimize bu süreçte destek olmaya çalıştık, sosyal etkinliklere katılmasını sağladık, ona huzurlu bir ortam yarattık.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!