Öğrenci yemeğinde 2 milyonluk vurgun iddiası

Güncelleme Tarihi:

Öğrenci yemeğinde 2 milyonluk vurgun iddiası
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2010 11:09

MUĞLA genelinde taşımalı eğitim veren okullardaki yemek ihalesini kazanan firmalara, çeşitli hilelerle fazladan ödeme yapılarak, son 7 yılda devletin 2 milyon TL’yi aşkın zarara uğratıldığı iddia edildi.

Şok iddia, bir süre önce Muğla Valiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderilen isimsiz şikayet mektubuyla ortaya çıktı. Bir bürokratın kaleme aldığı belirtilen mektupta, 10 yıl önce geçilen taşımalı sistem kapsamında, Muğla genelinde 19 bin öğrencinin eğitim gördüğü hatırlatıldı. Bu öğrencilerin yemeklerinin, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün dönem başında çıktığı ihaleler sonucu, okul müdürlüklerince karşılandığı aktarıldı. Mektupta, ‘izin, nakil, ölüm, rapor ve çeşitli nedenlerle devamsızlığı olan öğrencilerin de, kağıt üzerinde oynama yapılarak yemek yemiş gibi gösterilerek firmalara ödemede bulunulduğu’ iddia edildi. Sadece bir ilçede günde ortalama 80- 90 öğrencinin devamsızlık yaptığı dikkate alındığında, 12 ilçesi bulunan Muğla’da son 7 yılda yemek firmalarına 2 milyon TL’yi aşkın tutarda fazladan ödeme yapılıp devletin zarara uğratıldığı öne sürüldü. İsminin açıklanmasını istemeyen kamu görevlisi, kendi ilçesinde bin 250 öğrencinin taşımalı eğitim kapsamında olduğunu, tarif edilen yöntemle her ay ortalama 3- 4 bin TL kamu zararı oluştuğunu savundu.

İDARİ SORUŞTURMA AÇILDI

İddiaların yer aldığı mektup üzerine Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü harekete geçti. İlçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilen 15 Şubat 2010 tarihli, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Aksan imzalı yazıda, iddialara vurgu yapılarak şöyle denildi:

“İlimiz merkez ve ilçelerinde, taşıma merkezi ilköğretim okullarında, taşıma kapsamında bulunan öğrencilerimize verilen öğle yemeğinin öğrenci sayılarına göre hazırlanması ve dağıtımı konusunda bazı eksikliklerin olduğu duyumları müdürlüğümüze ulaşmaktadır. Bu nedenle; taşımalı ilköğretim kapsamında olup izin ve rapor gibi nedenlerle okula gelmeyerek yemek yemeyen öğrencilerin okul müdürlüklerince titizlikle takip edilmesi ve düzenlenecek puantajların da bu doğrultuda hazırlanarak yüklenicilere ödeme yapılması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”

İddialarla ilgili idari soruşturma başlatıldığı da bildirildi.

İL GENEL MECLİSİ DEVREDE

Muğla İl Genel Meclisi Milli Eğitim Komisyonu Başkanı emekli lise müdürü CHP’li Cemal Gürpınar da iddiaları destekler nitelikte açıklama yaptı. Her ilçede günde yaklaşık 100 öğrencinin devamsızlık nedeniyle öğle yemeği yemediğini, ancak yıllardan bu yana yemek firmalarına bu ödemelerin yapılarak kamu zararına neden olunduğunu, konunun üzerine gidilerek gerekli soruşturmaların yapılması gerektiğini ifade eden Gürpınar şunları söyledi:

“İl Genel Meclisi’nde bu konu hakkında araştırma komisyonu kurulmasını isteyeceğim ve bir soru önergesi hazırlayacağım. Eğer devletin parası yıllardan bu yana yok yere harcandıysa ve çarçur edildiyse, sorumlulardan bunu hesabı sorulmalı ve kamuoyuna açıklama yapılmalıdır. Çünkü iddia edilen rakamlar küçümsenemez. Bu söz konusu 2 milyon TL ile milli eğitime çok önemli yatırımlar yapılabilirdi. Okul yapılabilirdi.”

ÖLEN ÖĞRENCİYİ BİLE ‘YEMEK YEDİ’ GÖSTERMİŞLER

Muğla'da taşımalı eğitim veren bir okulun Okul Aile Birliği Başkanı A.K. da, geçen günlerde bir öğrencilerinin vefat ettiğini, ancak yıl boyunca sanki derslerine devam edip yemek yiyormuş gibi o öğrenci için ödeme yapıldığını iddia etti, “Öğrenci yemeğinin bile birilerine peşkeş çekiliyor olmasını dehşetle karşılıyorum. Bu vurdumduymazlığın sorumluları hesap vermeli” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!