Öğle yemekleri

Hani bazı mekanlar vardır, küçücüktür ve içeriye girdiğinizde oturacak yer bulamazsınız.

Haberin Devamı

Gidebileceğiniz bir sürü restoran varken orada sıra beklemeyi tercih edersiniz.
Çünkü orada sevdiğiniz, alıştığınız pek çok şey vardır. Masaya konulan bardaklardan servisi yapan garsona kadar pek çok şey orayı sizin “öğle yemeği mekanınız” yapmıştır. Orası bir esnaf lokantasıdır ve tıpkı sizin gibi orası pek çok kişinin öğle evidir.
O gün mutfakta ne piştiği, küçücük bir kağıtta ya da kara tahtada yazar. Biten yemeğin üzeri çizilir. Yemekten sonra, siz daha istemeden çay sevdi-
ğiniz kıvamda önünüze gelir.
O gün üzerinizde yeteri kadar para yoksa önemli değildir. Ertesi gün geldiğinizde nasıl olsa ödersiniz. Siz oranın müdavimisinizdir ne de olsa ve müdavimlik müşterilikten başka bir şeydir.
Öğle yemeklerinde nerede, ne yiyeceğinizi düşünme işinden kurtaran yerlerdir esnaf lokantaları. Ev yemeği de vardır, ızgara köfte de. Mönü mevsime ve hatta semt pazarındaki fiyatlara bağlı olarak belirlenir.
Bunun için, küçücük bir esnaf lokantasını restoran zincirlerine değişemiyor ve esnaf lokantalarının Türk yemek kültürünün vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurgulamaktan da asla vazgeçemiyorum.

ÇERKEZ PıLAVI

Haberin Devamı

· 2 su bardağı pirinç
· 1 yemek kaşığı tereyağı · 4 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu · 1-2 çay kaşığı tuz
· 1 su bardağı üzüm
· 1-2 yemek kaşığı bal

YAPILIşI
Yağı orta boy bir tencerede eritip sıcak et ya da tavuk suyunu ekleyin. Tuzu serpiştirip kaynamaya bırakın.
Kaynamaya başlayınca iyice yıkadığınız pirinci ilave edip orta ısılı ateşte, pilav suyunu çekip göz göz oluncaya kadar pişirin.
ıyice yıkanmış üzümleri aktarıp tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını iyice kısın. Kısık ateşte 10 dakika daha pişirip ocaktan alın.
Tencerenin kapağını tekrar açıp balı gezdirin ve pilavı 20 dakika dinlendirin. Karıştırarak yanında yoğurtla birlikte servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları