Öfke, kalp krizi riskini artırıyor

Güncelleme Tarihi:

Öfke, kalp krizi riskini artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2001 01:34

Öfke duygusu, kan damarlarının çeperlerinde plaka oluşumunu hızlan-dırarak tıkanmalarına, böylece kalp krizi ve ani ölümlere yol açıyor.

Ünlü Mayo Clinic uzmanları, sık sık öfke nöbetlerine kapılan kişilerde kalp krizi riskinin diğerlerine oranla 3 kat daha fazla olduğunu belirttiler. Uzmanlara göre, kontrol edilebildiği sürece öfke normal bir davranış. Ancak öfkenin alışkanlık haline gelmesi, uzun süreli ve yoğun olarak hissedilmesi durumunda olumsuz sonuçları da kaçınılmaz oluyor. Öfke durumunda, kalp atışı hızlanıp kan basıncı yükseliyor, kaslarda yoğun bir gerginlik hissediliyor. Bunlara ek olarak da vücut bazı ‘‘stres kimyasalları’’ salgılamaya başlıyor. Bu kimyasalların aşırı salgılanması da zamanla damarları tıkayarak kalp ritmini bozuyor ve kanın pıhtılaşma eğilimini artırıyor.

ÖFKEYİ YENMENİN YOLLARI VAR

İçinde bulunduğunuz durumu açıkça, soğukkanlılıkla ve saygılı bir şekilde ifade edin. Emredici ve hırpalayıcı olmayın.

Karşılık vermeden önce düşünün. Karşınızdakini dikkatlice dinleyin, onun bakış açısını da anlamaya çalışın.

Sizi tetikleyen unsurları bulun ve bunlardan kaçınmaya çalışın.

Mizah, sizin ve sizi strese sokan faktörlerin arasına bir mesafe koymanıza yardımcı olur. Hakaretlere kendi nüktelerinizle yaklaşın.

Öfkeli kelimeler vücudunuzda stres reaksiyonlarına yol açabilir. Ama soğukkanlılıkla söylediğiniz aynı sözler benzer etkiyi göstermez. Bu nedenle sakinleşmeye çalışın.

Öfkelendiğinizi hissettiğinizde ona kadar sayarak yavaş ve derin nefesler alın. Öfkenize neden olan şeylerden bir süreliğine uzaklaşın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!