OECD’den göçmen öğrenci raporu: Her ülkede geride değiller

Güncelleme Tarihi:

OECD’den göçmen öğrenci raporu: Her ülkede geride değiller
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2017 16:11

OECD’nin PISA 2015’te göçmen öğrencilerin performanslarını incelediği raporuna göre, yaygın kanının aksine göçmen öğrencilerin akademik performansları, yerlilerden her ülkede geride kalmıyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’da göçmenler, fen bilimleri alanında 77 puan daha iyi bir performansa sahip. Türkiye’de ise çoğu ülkede olduğu gibi yerli halk ileride.

Haberin Devamı

OECD, PISA 2015’te göçmen öğrencilerin performanslarını değerlendirdiği raporunda ilgi çekici bir analiz sundu. Buna göre, her ülkede göçmen öğrenciler, PISA kapsamında değerlendirilen fen bilimleri alanında, yerlilere göre düşük bir performans sergilemiyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Avustralya, İsrail, Kanada, ABD ve Yeni Zelanda gibi göç alan birçok ülkede göçmen öğrenciler daha iyi puanlara sahip.

DÜNYANIN EN İYİSİNDE DE ÖNDELER
OECD’nin üç yılda bir düzenlediği 15 yaş düzeyindeki öğrencileri okuma, matematik ve fen bilimleri alanlarında değerlendiren PISA 2015’te; ABD’de göçmenler 5 puan daha iyi bir sonuç elde ediyor. Aynı şekilde yoğun göç alan Kanada’da da benzer bir tablo ortaya çıkarken, Avustalya’da fark 13 puanla göçmenlerin lehine.PISA 2015’te okuma, matematik ve fen bilimlerinde dünyanın en iyisi olan Singapur’da sonuç göçmenler lehine. Asya’nın yükselen ekonomisinde yerliler fen bilimleri alanında 13 puan geride kalıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE GÖÇMENLER GERİDE
Türkiye’de PISA 2015’te fen bilimlerinde yerli öğrenciler 427; göçmenler ise 414 puan elde ediyor. Türkiye’de yerli öğrenciler 13 puan daha iyi bir performansa sahip.

 

GÖÇMENLERİN DAHA İYİ OLDUĞU BAZI ÜLKELER

ÜLKE PUAN FARKI

Birleşik Arap Emirlikleri 77

Katar 77

Macao, Çin 19

Avustralya 13

Singapur 13

İsrail 9

Kanada 5

ABD 5

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!