Odunpazarı Belediyesi’nden "Direniş, Diriliş, Kurtuluş" Etkinliği

Güncelleme Tarihi:

Odunpazarı Belediyesi’nden Direniş, Diriliş, Kurtuluş Etkinliği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2015 17:48

ODUNPAZARI BELEDİYESİNDEN " DİRENİŞ, DİRİLİŞ, KURTULUŞ" ETKİNLİĞİ

Odunpazarı Belediyesi, 26 Ağustos-2 Eylül tarihleri arasında, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın cereyan ettiği toprakları sivil gönüllülerden oluşan bir ekiple adım adım yürümeyi hedefliyor. Bu kapsamda “Direniş-Diriliş-Kurtuluş” adı altında bir etkinlik düzenliyor.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, gerçekleştirilecek etkinliğinin amacının değersizleştirilmeye ve yok sayılmaya çalışılan Ulusal Kurtuluş Savaşının yeniden gündeme taşımak olduğu belirtilerek, “Yeniden Osmanlıcılık hayalleriyle kamufle edilmek istenen Cumhuriyet düşmanlığının gerçek yüzünü kamuoyuyla paylaşmak, tam bağımsız bir vatan için tüm varlıklarını ortaya koyan şehit ve gazilerimize borcumuzu ödemek istiyoruz. 5 muharebeden oluşan Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın ilk 3 muharebesine ev sahipliği yapan ve en çok acıyı çeken illerden olan Eskişehir’in hakkını teslim etmek için çıkacağımız bu onurlu yürüyüşte, her türlü olumsuz koşula, baskıya, dayatmaya karşın örgütlü sivil gücün neler başarabileceğine dikkat çekmek amaçlanmaktadır” dediler.
MUHAREBE ALANLARI İNCELENECEK
Odunpazarı Belediyesi’nin organizasyonuyla gerçekleşecek olan halk yürüyüşüne Dorlion Arama Kurtarma (DAK) ekipleri de destek verecek. Gönüllü arama-kurtarma ekipleri, akademisyenler, doğa yürüyüşçüleri ve yurtsever halkın katılımlarıyla gerçekleştirilecek etkinlikte; gündüz muharebe alanlarında incelemeler yapılacak. Geceleri ise destanlaşan tepelerde konaklanacak. Kurtuluş Savaş’ının geçtiği alanlarda, gerçekleşen muharebelerin askeri, siyasi ve toplumsal sonuçları ile ilgili tarih seminerleri verilecek. Etkinlikte seferberlik ve Kuva-yi Milliye türküleri söylenecek. Yerel kahramanlık öyküleri ile İnönü ve Atatürk’ün tarihe mal olmuş yorum ve değerlendirmeleri dramatize edilecek.
11 KURTULUŞ BÖLGESİ
İnönü, Metristepe, Duatepe, Alagöz Karargâhı, Çiğiltepe, Kocatepe, Dumlupınar, Şehit Sancaktar, Zafertepe, Çalköy, Seyitgazi güzergâhındaki cepheler ve şehitlikler ile sürecek olan yürüyüş, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 2 Eylül 2015’te Eskişehir’in Kurtuluş Günü etkinlikleri ile bütünleşerek sonlandırılacaktır. Etkinliğin programı ise şu şekilde olacak;
26 Ağustos, saat 06.00’da Odunpazarı Belediyesi’nden Ankara’ya hareket edilecek. Saat 14.00’de, İlk Meclis binası önünde basın açıklaması, Protokol konuşmaları yapılacak ve Eskişehir’e dönüş başlayacak. 27 Ağustos, saat 10.00’da Odunpazarı Belediyesi’nden İnönü’ye hareket edilecek, İnönü Karargâh Müzesi ve Akpınar Şehitlik Anıtı’na yürüyüş yapılacak, Diğer şehitliklerin gezilecek, Metristepe’ye tırmanış yapılacak ve tepe’de konaklama dzüenlenecek. 28 Ağustos, 10.00’da ise Eskişehir’e hareket edilerek, Hava Müzesi’den Odunpazarı’na yürüyüş gerçekleştirilecek. Saat 16.00’da Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde "Milli Mücadele’de Eskişehir" konulu panel yapılacak. Konaklama ise Şehri Derya Parkı’nda olacak. 29 Ağustos, saat 10.00’da Polatlı’ya hareket edilecek. Duatepe’de yürüyüşün ardından Alagöz Karargâhı ziyaret edilecek. Sakarya Şehitliği’den sonra Polatlı Üçpınar’da konaklanılacak. 30 Ağustos, saat 10.00’da Afyon’a hareket edilecek. Çiğiltepe yürüyüşünün ardından Kocatepe’de konaklama yapılacak. 31 Ağustos saat 05.00’de Kocatepe tırmanışı başlayacak. Dumlupınar’a hareket edilecek ve anıtın ziyaret edilecek. Şehit Sancaktar, Zafertepe, Çalköy yürüyüşlerinin ardından konaklama Santralpark’da gerçekleştirilecek. 1 Eylül saat 09.00’da Seyitgazi’ye yürüyüş yapılacak. Seyitgazi kurtuluş etkinliklerine katılımın ardından Seyit Battal Gazi ve Süceaddin Veli Külliyesi ziyaret edilecek. Konaklama ise Aslanbeyli Köyünde olacak. 2 Eylül saat 13.00’de Eskişehir’e giriş yapıalcak ve Kent yürüyüşü başlayacak. Saat 16.00’da Kurşunlu Külliyesi Sergi Açılışları ve video gösterimleri ile etkinliğin son günü devam edecek. Saat 20.30’daki Suavi konseri ise yaşanan terör olayları nedeniyle iptal edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!