Ödüllere göçmen dramı damga vurdu

Güncelleme Tarihi:

Ödüllere göçmen dramı damga vurdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2017 22:38

Bu yıl 34’üncüsü düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda ödül alan karikatürler göçmenlerin dramını anlatan eserler arasından çıktı. Birincilik ödülü yarışmadan daha önce başarı ödülleri kazanan İngiliz karikatürist Ross Thomson’un oldu.

Haberin Devamı

AYDIN Doğan Vakfı tarafından bu yıl 34’üncüsü düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda birinciliği daha önce de bu yarışmaya birçok kez katılan ve 4 kez başarı ödülü kazanan İngiliz karikatürist Ross Thomson, mülteci sorununa dikkat çeken karikatürü ile kazandı. Tan Oral’ın başkanlığında Ercan Akyol, Latif Demirci, Rudy Gheysens (Belçika), Piyale Madra, Mohsen Nouri Najafi (İran), Peter Nieuwendijk (Hollanda), Joel Pett (ABD), Cristina Sampaio’dan (Portekiz) oluşan seçici kurul, Bodrum Işıl Club’da 34’üncü Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda ön elemeden geçen 40 ülkeden 187 sanatçının 261 karikatürünü değerlendirdi.

GÜNDEM YİNE MÜLTECİ SORUNU
Yaklaşık 9 saat süren değerlendirmenin sonunda birinciliği, batan bir geminin koyteynerinden ıssız adaya çıkan mültecileri anlatan karikatürüyle kazanan Ross Thomson yine mültecileri işlediği bir başka karikatürüyle başarı ödülüne de değer görüldü. İkincilik ödülü, bir timsahın ağzında umuda yolculuk yapan mültecileri anlatan İranlı karikatürist Shahram Rezai’nin oldu. Üçüncülüğü ise Kızıldeniz’i yaran Hz. Musa ve onu takip edenlerin karşısına çıkan aşılmaz duvar karikatürüyle yine mültecileri anlatan Brezilya’dan Raimmundo Rucke elde etti. İlk üçe giren eserlerin geçen sene olduğu gibi bu sene de mülteci ve göç sorunlarını işlemesi dikkat çekti. Yarışmada başarı ödüllerini ise Alessandro Gatto (İtalya), Darko Drijevic (Karadağ), Dokhshid Qodratipour (İran), iki ayrı eserle Ehsan Ganji (İran), Krzysztof Grzondziel (Polonya), Luc Descheemaker (Belçika), Muhammed Djerlek (Bosna), Raimondo Ruche Santos Souza (Brezilya), Silvano Mella (Brezilya), Vasco Gargalo (Portekiz) kazandı. Yarışmada birincilik ödülü ve özel ödül kazanan sanatçılar 8 bin dolar, ikincilik ödülü kazanan sanatçı 5 bin dolar ve üçüncülük ödülü kazanan sanatçı 3 bin 500 dolar ile ödüllendirilecek. Başarı ödülü kazanan 12 sanatçıdan her biri ise 500 doların sahibi olacak. Dereceye giren tüm sanatçılara ayrıca başarılarını simgeleyen heykel ve ödül beratları kasım ayında İstanbul’da düzenlenecek törenle verilecek.

Ödüllere göçmen dramı damga vurdu

Birincilik ödülü /Ross Thomson

BU İKİNCİ ZAFERİ
Londra’daki birçok reklam ajansında sanat yönetmeni olarak çalıştı. 30 yıldan beri birçok farklı konuda karikatürler çizmektedir. 1998 yılından beri Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’na katılan çizer, 2011’de birincilik ödülü, 2008, 2009 ve 1999 yılında başarı ödülü kazandı. Uluslararası birçok ödülün de sahibi.

GENÇ KIZLARA ÖZEL ÖDÜL
Yarışmada bu yıl özel olarak ilk kez düzenlenen ve kız çocuklarının eğitimi ve toplumda güçlendirilmesi konularına dikkat çekmek adına ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ kategorisinde ise ödülü Fethi Gürcan Mermertaş aldı. Mermertaş, “Yaz isminde 12 yaşında bir kız çocuğum var. Onun geleceğini düşünürken, son günlerde özellikle kız çocuklarımızın başına gelenleri duydukça onlar için bir ışık yakmak için bu karikatürü çizdim. Eserimin ödül alması benim için çok önlemli ve anlamlıydı. ” dedi.Bu yıl dünya sorunları ve sıkıntıları ile ilgili çok çizim geldiğini ifade eden Vakıf Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı ise “İlk üçe giren eserler, dünyada yaşanan dramı çok güzel bir şekilde ortaya koymuşlar. Ayrıca bu yarışma içerisinde çok önemsediğimiz Güçlü Kızlar Güçlü Yarınlar kategorisinde ödülü bir Türk karikatüristimiz kazandı. Böylece dünyanın dört bir köşesine ödüllerimizi göndermiş olduk” diye konuştu. Yarışmada ödül kazanan karikatürler 27 Haziran tarihine kadar Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Kaymakamlık Sanat Galerisi’nde sergilenecek.

Ödüllere göçmen dramı damga vurdu




BAKMADAN GEÇME!