ODTÜ'de problem yönetimin sakat zihniyeti

Güncelleme Tarihi:

ODTÜde problem yönetimin sakat zihniyeti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2012 19:28

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ODTÜ'de yaşanan olaylarla ilgili olarak "Bizim orada ODTÜ’nün samimi o yavrularla ilgili bizim problemimiz yok, Orta Doğu Teknik Üniversite ile de bizim sorunumuz yok. Problem buradaki yönetimin sakat zihniyetiyledir." dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan TRT’de gündeme ilişkin soruları cevapladı. İşte Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları:

SURİYE'DE REJİM SORUNU

- Bizim komşularımızla olan sıkıntımız halklarla değil, rejimle. Ancak dikkat ederseniz bu ülkelerde hükümetlerin kendi halklarıyla da problemleri var.

- Suriye’de her geçen gün halka olan zulüm arttır. Önce tanklarla toplarla başladı şimdi uçaklarla devam ediyor. Şuanda uçakları kullanılacak pilot ve havaalanı bulamadıkları için Scudları kullanmaya başladılar. Her geçen gün halk, muhalifler güçleniyor.

- Putin ile bu konuda her şeyi konuştuk. Putin ortak basın toplantısında bir şey söyledi. “Biz Esad’ın avukatı değiliz” Bu bir mesajdır. O günden bu günü belki nihai bir mesaj gelmedi ancak nereye geleceği belli. Bölgede taşlar oturmaya başladı.

Haberin Devamı

- 50 bin insan öldü. Bu gerçekten katlanılabilir bir şey değil.

- Suriye’de rejim değişikliği ihtimali hala var mı sorusuna Erdoğan, “Bu konuda bir geri dönüş yok. Dünya yeni Suriye’ye hazırlandığı gibi Suriye de buna hazırlanıyor. Orada Beşar gittiği zaman boşluk doğmaması için yeni bir geçiş hükümetinin olması ve aktörlerin yer alması için çalışmalar var” diye cevap verdi.

- Bakın Irak’ta 10 yıl geçti sıkıntı devam ediyor. Bize ne dediler de durduk. Biz tezkereyi geçirdik. Oradaki kardeşlerimiz “Türkiye buraya girmesin” dediler. Bu o zaman beni arka arakaya arıyordu. Önce tezkereyi geçirmemiz için aradı sonra bunu ertelemek için aradı. Nedenini ise halkın istememesi olarak açıkladı. Şimdi oradaki haklılığımız ortaya çıkıyor.

- Bakın Suriye’de neticeye varalım, Suriye huzuru Irak’tan dana çabuk bulacak. Suriye’nin belki petrolü yok ama coğrafi konumu Irak’tan çok dana iyi. Oraya yapılacak yatırımlara Suriye kısa sürede ayağa kalkar. Yeter ki Suriye’nin bölünmesine izin verilmesin. Suratle bu işi neticeye kavuşturmak mümkün.

BÖCEK TARTIŞMASI

- Evinizde böcek bulunması konusundaki tartışma devam ediyor. Neden evinizi ofisinizi aratma ihtiyacı duydunuz? O günden bugüne şüpheleriniz hangi yönde gelişti sorusuna Başbakan şu yanıtı verdi:

Haberin Devamı

Bu aramalar sürekli yapılır. Bunlar bizim sürekli karşılaştığımız şeyler değildi. O zaman da bu böcekler bulundu ve biz yaygara yapmadık. Süre akıp gidiyordu gündeme taşımak istemedik. Bu konu hakkında soru gelince durumu açıkladık. Dinlemlerle ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu’nu görevlendirdik

- Bu yargı süreci devam ediyor ancak ben abartmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Ana muhalefet partisi konuyu abartma yoluna gidiyor. Kendilerine yapılan bir şey yokken neden böyle bir şey yapıyor onu da anlamıyorum.

- Ben Başbakanlığımın ilk yıllarında da dinlediğimizi söylemiştim.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

- Yeni Anayasa görüşmelerinde bir makul süre istedik. Ve bu süre başkanımızın verdiği sürede arkadaşlar bu işi bitirirler. Türkiye Anayasa yapmakta, anayasa  yapan kişileriyle deneyimli bir ülke.

- Biliyorsunuz altı ayda Anayasa yapılıyor. Yazıklar olsun bize 3 parti bir araya geldik bunu yapamıyoruz.

- Makul sürenin sonunda bir uzlaşma çıkmazsa ne olacak?

- Uyum sağlayabileceğimiz bir parti olursa onlarla birlikte oturur biz bu işi yaparız. Fakat bunların hiç birisi olmuyor. Bizim elimizde Ak Parti olarak bir 330 yok.

-  Burda ilk defa bir şey söyleyeyim. Biz daha önceden bir Anayasa çalışması yaptık. Bunu hazır hale getirelim. Öyle bir zaman olur ki bunu Meclis'e sunarız. Eğer uzlaşma Komisyonu başarısızlığa uğrarsa..

- Bu dönemde bitiremezseniz bu sizi üzer mi?

- Sembolik olarak üzer ama hizletlerimizi engellemez. Bu anayasa sivil bir anlayışla lyapılmış olsaydı bazı  naktalara takılmazdık. Son 10 yıl içinde yasa maddelerinden çık insan unsurunda sıkıntı yaşadık. Eğer insan adil davranıyorsa orada çözümü yakalarsınız.

- Başbaklık sisteminde İki güçlü parti olacağı için sıcak bakılmıyor. Sandıksa sandık önünde, parlamentoysa parlamento var.

- Siyasl sisteme öynelik AK Parti'nin bir sistem sunma ihtimali var mı?

- Biz şu anda sayın cumhurbaşkanımızla bir uyumumuz vardı, çalışıyoruz ama bir önceki cumhurbaşkanımızda bu yoktu. Yerindelik hakkı denen bir şey vardır.

- Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na sunulan teklif konusunda ne kadar ısrarlısınız?

Biz sadece bu sistemi tartışalım konuşalım diyoruz. Ama dana baştan karşılar. E durum böyle olunca zaman kusura bakmayın diyoruz. Biz bununu hesabını seçmenlerimize vermek zorundayız.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

- 2014'te seçeceğimiz Cumhurbaşkanı halk oyuyla seçilecek. Herhangi bir hükümetin sahip olduğu destekten çok daha yüksek bir kişi. Nasıl bir şey düşünüyorsunuz?

- Burada, o cumhurbaşkanı adeta ber yarı başkanlık sisteminin başı gibi olacaktır. Mevcut Anayasamızda bu var zaten. Ama bu kullanılmamış. Şu anda halk tarafından böyle bir adım atıldığında parlamentodan gelişle ordan geliş çok daha farklı olacaktır. Bu belki de sistemin daha iyi çalışabilmesini sağlayabilir.

-Cumhurbaşkanlığı seçimi nasıl yapılacak, doğrudan soralım; Sayın Başbakan Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız?

19 Ay var, benim bir görevim var. Ondan sonra bir süreç beşleyecek ve Cumhurbaşkanlığı adayları ortaya çıkacaktır. Partili aday süreci başlıyor. Partili aday sürecinin başlaması başkanlık ve yarı başkanlık sestemini getiriyor. Parti çıkar ve kendi adayına destek verir. Bu bir yerde cumhuriyetçiler demokratlar ayrımını getirir. Cumhurbaşkanı adayının mesajları farklı olacaktır, yol haritası olmacaktır.

35'NCİ MADDE

- 19 aylık dönem zarfında iç hizmet kanunun 35'nci maddesiyle ilgili ne olacak?

Bu konuyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay başmanlığımız ilgili çalışmayı yapıyor.

28 ŞUBAT

- 28 Şubatla ilgili bir mağduriyet yaşanmışsa  bu mağuriyetle ilgili destek sağlar mıınız?

Bu konuda başlamış yargı süreçleri var ama yeniden yargılama konusunda yapılmışbir çalışma yok. Ama bu konuda yapmamız gereken neyse onları da yaparız.

ULUDERE'NİN YILDÖNÜMÜ

- Uludere'de idari soruşturlada nereye vardık acaba?

Burası 2 yönüyle yürütülüyor; sivil ve askeri yargı. Konuyla ilgili parlamentoda hazırlanan rapor belki 1-2 hafta içide açıklanacak. Bunun üzerinden bir istismar mekanızması çalışıyor. Gediktepe'yi, Başbağlar'ı Hantepe'yi kimse gündemde tutmuyor. Burada da insanlar şehit edildi. Ben bizzat insansız hava araçlarının görüntüsünü izledim. Bu asker Gediktepe'de dalga geçildi kendisiyle. Haftaya kadar yazıldı. Bu atmosferin içinde asker olayı değerlendiriyor. Böyle birşey oyunca durum değerlendirmesi yapılır. Biz beklemeden meydana gelen durumu hafifletmek için bir karar aldık. Hemen ilgili parti harekete geçti.

- Uludere'de kayıp veren ailelere ne söylemek istersiniz?

Ben kasta mahsus bir şey düşünmüyorum. Hataen bir şey yapılmış olabilir. Lütfen ucu bucağı olmayan örgütlerin oyununa gelmeyin. Yargı çalışıyor, karar beklenmesi gerekiyor.

CEMAAT SORUSU

- Bir cemaatle Ak Parti arasında bir güç savaşı olduğu konuşuluyor. Böyle bir şey var mı?

Buna gülerim. Özellikle görsel ve yazılı medyadan öğreniyoruz ve gülüyoruz. Zaman zaman da ciddi manada yaralıyor. Zaman zaman bazı arkadaşlar da inanmaya başlıyor. Diyoruz aman ha inanmaya başladığınız an kaybederiz. Olayımız bu ülkede hizmettir. En yakın arkadaşıma karşı yapılmış bu olay kim hangi niyetle yapmış onu bilemiyorumBaşbakan olarak bana düşen görev bu adımı engellemekti. Grup olarak çalıştık ve engelledik. Bu dünyada herhalde eşi benzeri olmamış bir olaydır. Yani bir istihbarat örgütü kendi görev alanıyla alakalı bir adım atacak ve bu adım sebebiyle de hapsi istenecek. Bu çok ciddi bir yargı vesayetiydi. Biz yargıda da bu vesayeti istemeyiz, bizde de bu vesayeti istemeyiz. O süreç içerisinde bizim derdimiz terörle mücadelede bir yere varmak. Bu süreçte risk alıyoruz.

ABDULLAH ÖCALAN

Sadece benim söylediğim nedir, ben siyasetçi olarak bu görüşmeyi yapamam ama ülkelerin devletlerin hükümetleri bunları yapamayabilir ama onların eli ayağı olan devletteki ajanları temsilciler vardır, bunu yaparlar. Adayla da görüşür, adanın kanaatlerini alır, düşüncelerini alır sorgular.

Anlaşmalar yapılıyor diye konuşuluyor, Ada’daki bırakılacakmış. Böyle bir şey söz konusu değil. Bunlar üzücü şeyler. Ama bizler netice almak istiyoruz, mesafe almak istiyoruz. Bunun için de terörle mücadelede mesafe alma noktasında Ada ile görüşmede biz asla bir görüşme yapmayız ama görüşme yaptırırız. Kimlerle? İşte bu işlerle görevli olan elemanlarımız vasıtasıyla.

Halen var mı bir görüşme?

Halen var görüşme. Devam ediyor. Çünkü netice almamız lazım. Baktık ki artık ışık yok, orada keseriz.

ODTÜ OLAYLARI

Başbakan Erdoğan ODTÜ olaylarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

- Bizim orada ODTÜ’nün samimi o yavrularla ilgili bizim problemimiz yok, Orta Doğu Teknik Üniversite ile de bizim sorunumuz yok. Problem buradaki yönetimin sakat zihniyetiyledir. Burada yönetimde bir acziyet var. Acziyetini kabul edeceksin. Eğer öğrencilerinin içerisinde orada faşizan baskı uygulayan öğrenciler varsa okulu terörize eden gruplar varsa bu gruplara karşı bir defa okul yönetiminin elinde olan disiplin kuralları var, bunları işletmesi lazım. Önce kalkar bir hafta uzaklaştır, tekrar mı yaptı, 15 gün, tekrar mı yaptı, tamamen uzaklaştır. Bunları başkalarına yaptılar. Başörtülü kızlarımıza yaptılar bunu.

- Bilim adına siz bunu nasıl savunursunuz? Benim hocalarım bana böyle bişey öğretmedi, ama şimdi demek ki şimdi bazı hocalarımızın böyle anlayışları var. ‘Öğrenci böyle yetiştilir’ diyor demek ki bazıları. Ama ben gerçek manada eli öpülesi hocalarımızdan bu noktada tavırlarını çok net ortaya koymalarını beklerim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!