ODTÜ’yü bırak metroya bak

Güncelleme Tarihi:

ODTÜ’yü bırak metroya bak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2011 00:00

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, Anadolu Bulvarı’nı Konya Yolu’na bağlayacak güzergah üzerindeki araziyi 1993 yılında Karayolları’na verdiklerini hatırlatarak, “ODTÜ Ankara’nın gelişimine engel oluyor” iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

ANKARA Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ODTÜ’den yol geçirilmesine yönelik yaptığı girişimlerin ardından, ODTÜ Rektörü Ahmet Acar bir basın toplantısı düzenleyerek sessizliğini bozdu. Anadolu Bulvarı’nı Konya Yolu’na bağlayarak kent trafiğini rahatlatmayı planlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek’in bu projesiyle ilgili Rektör Acar, şunları söyledi:

“Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Anadolu Bulvarı’nı Konya Yolu’na bağlayacak güzergah üzerindeki araziyi 1993 yılında karayollarına terk etmiştir. Ancak halen ‘ODTÜ Ankara’nın gelişimine engel oluyor’ suçlamaları var. 18 yıldır bu yolun yapılmamasının sorumlusu ODTÜ değildir. Biz bu yola hiç karşı çıkmadık. Yapay bir tartışmanın içine düştük. Biz bu tartışmanın biran önce bitmesini istiyoruz. Çünkü bu tartışmanın gereksiz ve sonsuz bir tartışma olduğunu düşünüyoruz.”

Tüneli destekleriz

ODTÜ’nün içinden geçirilmesi planlanan yolun geçtiğimiz yıllarda davalık olduğunu ve konunun Danıştay’a giderek iptal edildiğini hatırlatan Acar, “Söz konusu yol, Bilkent Yolu ile Anadolu Bulvarı arasından geçmesi planlanan ve Eskişehir Yolu’na paralel olarak önerilen yoldur. ODTÜ’nün eğitim binaları arasından geçmesi planlanan bu yol, şehircilik ilkeleriyle bağdaşmadığı, üniversitenin bütünlüğünü bozacağı, can tehlikesi oluşturacağı ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçeleriyle mahkemeler tarafından uygun görülmemiştir. Ancak ODTÜ, doğal ve arkeolojik sit alanları ile orman olarak tescil edilmiş alanları tahrip etmeden yapılacak tünel uygulamalarını hep önermiş ve desteklemiştir” ifadelerini kullandı. Acar, Eskişehir Yolu’ndaki trafik tıkanıklığının sebebenin de yıllardır bitirilemeyen metro olduğunu söyledi.

Eymir herkese açık

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, “Eymir Gölü’nü halka açacağız” açıklamalarına da yanıt veren Rektör Acar, arazinin kamuya açık olduğunu ve ziyaretçilerin ise yüzde 80-90’ını vatandaşların oluşturduğunu söyledi. Başkan Gökçek’in ODTÜ arazisinin yüzde 35 ile 45’ini “Düzenleme ortaklık payı (DOP)” olarak talep etme niyetinde olduğunu dile getiren Acar, “Kampüs Üniversiteleri’nden İmar Kanunu’nun 18’inci maddesinde yer alan DOP olarak arazi talep edilmesi yasanın ruhuna aykırıdır. Çünkü, bir kamu üniversitesi olan ODTÜ’nün arazisinin imar planı onayından sonra satılması veya bu araziden rant elde edilmesi söz konusu değildir. İmar düzenlemesi ile ODTÜ arazisine yeni nüfus yerleşmesinden bahsedilemez. ODTÜ yerleşkesinde yol, yeşil alan ve diğer sosyal donatı zaten üniversite tarafından sağlanmıştır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!