ODTÜ’nün Avrupa üssü Kosova 2010’da tamam

Güncelleme Tarihi:

ODTÜ’nün Avrupa üssü Kosova 2010’da tamam
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2009 00:00

ODTÜ Kıbrıs’ta açılan kampüsün ardından Kosova’ya da kampüs açmaya hazırlanıyor. Ankara Hürriyet’e konuşan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, "Yasal ve mali sorunlar aşılırsa 2010 yılında eğitime başlarız" dedi.

TÜRKİYE’NİN önde gelen üniversitelerinden Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kıbrıs’ta açılan kampüsün ardından Kosova’da da kampüs açmaya hazırlanıyor. Ankara Hürriyet’e konuşan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, "Yasal ve mali sorunlar aşılırsa 2010 yılında eğitime başlarız" dedi. Kıbrıs Kampüsü’ndeki modeli Kosova’ya da uygulayabileceklerini söyleyen Acar şunları söyledi:

"Anlaşma yapıldıktan sonra yani yasal ve mali konular çözüldüksen sonra biz 2 yıl içerisinde eğitime başlarız. Kıbrıs Kampüsü’nün inşaatı 2002 senesinin sonbaharında başlamıştı, 2005’te de biz o kampüsü açtık. Ama kampüs inşaatı süresince de Kıbrıs’ta okuyacak öğrencileri Ankara’da başlayan programlara kabul ettik ve o kampüs açıldığında biz ikinci sınıfta okumaya hak kazanan öğrencilerle birlikte gittik.

Bu birçok bakımdan gerekli. Birincisi yeni açılan kampüste öğrenci olması lazım, yoksa psikolojik olarak yalnız bir kampüs oluyor. İkincisi buradaki ODTÜ’yü bilen öğrencilerin oraya gitmesi yani buradaki kültürün taşınması çok önemli. Sonuç olarak yasal ve mali 2010 yılından itibaren başlatmamız mümkün olabilir.

Kosova kampüsünün ODTÜ’nün Avrupa üssü olacağını belirten Acar sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz üniversite olarak yayınlarımızla, ortak programlarımızla zaten Avrupa’dayız. Bizim şu anda birlikte iş yaptığımız Avrupalı üniversiteler uluslararası ilişkiler ofisleri var. Biz Avrupa’da varız ama fiziksel olarak bir kolumuzun da orada olması çok önemli. Çok yakın vadede olmasa da orta vadede Kosova kampüsü açıldığı takdirde oranın bizim için bir Avrupa üssü olacağından hiç bir şüphem yok.

Diğer taraftan bizim yabancı üniversitelerle ortaklaşa yürüttüğümüz tane ortak lisans programlarımız var. Yurtdışındaki üniversitelerle yürüttüğümüz 19 ayrı programdan 5 tanesi Amerikan Üniversiteleri, 14 tanesi Avrupa üniversiteleriyle. Yani zaman içerisinde biz Amerika’ya yoğunlaşmış olan ilgi alanımızı Avrupa’ya kaydırdık.

Önümüzdeki dönem genişleme alanımız Asya olacak. Son dönemde Konfüçyus Merkezi’ni açtık. Yakın gelecekte kampüse daha fazla sayıda Hint, Kore, Japon, Çin’den öğretim üyeleri gelecek. O coğrafyayı bizim bilimsel olarak, akademik olarak göz ardı etme şansımız yok. ODTÜ dünyayla birlikte büyümeye devam edecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!