ODTÜ’lüler bu sefer eşcinsellikle gündemde

Güncelleme Tarihi:

ODTÜ’lüler bu sefer eşcinsellikle gündemde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2007 00:00

ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunu Yeşim Başaran, gazeteodtulu.com sitesindeki yazısında ODTÜ’de öğrenciyken eşcinsel olduğunu keşfettiğini açıkladı.

DOKUZUNCU Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in "Nerede bu ODTÜ’lüler?" sorusuna "Burada" protestoyla karşılık veren ODTÜ’lüler, şimdi de Gazete ODTÜ’de yayımlanan, "ODTÜ’de eşcinsel var mı" başlıklı yazıyla gündeme geldi.

ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunu Yeşim Başaran, ’www.gazeteodtulu.com’ internet sitesinde yayınlanan ve "ODTÜ’nün farklı cinsel kimliklerin kendilerini ifade edebilmesine imkan tanıyan dünyasına" örnek oluşturan yazısında, ODTÜ’de öğrenciyken eşcinsel olduğunu keşfettiğini açıklayarak, "Eşcinsellerin hiç var olmadığını sandığım ODTÜ’de birdenbire epey kalabalık bir grup olarak buluşmaya başladık" dedi.

HAYAL BİLE EDEMEZDİM

Başaran, 21 Mart 2007’de kaleme aldığı yazısında, ODTÜ’deki ilk yıllarında eşcinsellere karşı önyargılı bir insan olduğunu ve ODTÜ’de eşcinsellerin olabileceğini hayal bile edemediğini belirterek, önyargılarının ODTÜ’de öğrenci iken bir kadına aşık olmasıyla sarsıldığını itiraf etti.

Başaran, eşcinsel olduğunu keşfettikten sonra eşcinsellere görünürlük kazandırabilmek için ODTÜ içinde birçok girişimde bulunduğunu anlatarak, ODTÜ’de var olan eşcinsel öğrencileri keşfetmesini şöyle dile getirdi:

"ODTÜ’de okuduğum son yılın bahar şenliği geldi ve hafta boyunca kitap stantlarında Kaos GL dergisi sattım. Bu eşcinsel görünürlüğüne dair okulda atılmış bir adımdı ve karşılık bulması hiç de uzun sürmedi. O hafta boyunca Kaos GL dergisini sattığım standa gelen ve dergi satın alan birçok insanla iletişimimiz devam etti. Okulda toplantılar yapmaya başladık. Eşcinsellerin hiç var olmadığını sandığım ODTÜ’de birdenbire epey kalabalık bir grup olarak buluşmaya başladık."

EŞCİNSEL YOK ZANNEDİYORDUM

Başaran, kısa bir süre içinde eşcinsel öğrencilerin "sadece toplanmayalım, dışa dönük işler de yapalım" kararı alarak ve LEGATO’yu (Lezbiyen ve Gay Topluluğu) kurduklarını anlattı. LEGATO’nun Siyaset Bilimi Topluluğu’na üye olduğunu ve bu topluluk bünyesinde okulda eşcinsel politikayı görünür ve tartışılır kılmak için söyleşiler düzenlemeye karar verdiklerini kaleme alan Başaran, ilk söyleşileri için Kültür İşleri’nden izin almalarını şöyle anlattı:

"İlk söyleşimiz için Kültür İşleri’nden izin almaya giden arkadaşımızla görüşen ilgili müdür yardımcısı, (Eşcinsellikle ilgili söyleşiye ne gerek var. Ben 18 yıldır ODTÜ’deyim, hiç eşcinsel görmedim) demiş ve etkinliğe izin vermek istememiş. Siyaset Bilimi Topluluğu’nun danışmanı olan öğretim görevlisi, bu kişiyle görüşerek (çocuklar konuyla ilgili kitaplar okumuşlar, okulda bunları paylaşmak, söyleşi yaparak konuyu tartışmak istiyorlar) demiş de, ODTÜ’lü eşcinseller olarak değil de, eşcinsellik hakkında kitap okumuş heteroseksüeller olarak etkinliğe izin koparmışız! Bu tepkiye şaşırmamak gerekir öyle değil mi? O tarihten çok kısa bir süre öncesine kadar ben de bizim okulda eşcinsel yok zannediyordum!"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!