Her yönüyle yeni üniversite sınavı: YKS... OBP’nin yerleştirmeye katkısı değişti mi?

Güncelleme Tarihi:

Her yönüyle yeni üniversite sınavı: YKS... OBP’nin yerleştirmeye katkısı değişti mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2017 16:07

2018 yılında uygulanacak YKS’nin tarihi, kaç oturumdan oluştuğu, testlerde yer alacak soru sayısı ve daha birçok bilgiyi, üniversite adayları için derledik. En çok merak edilenler arasında yer alan Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP) değişen sınav sistemindeki rolü oldu. Cevabı haberimizde. İşte her yönüyle YKS.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bu yıl üniversiteye giriş sınavlarında önemli değişiklikler yaptı. Önceki yıllarda Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) olmak üzere iki aşamalı ve yaklaşık üç ay arayla yapılan sınavın yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) oldu. Ancak YKS ile ilgili her şey bir seferde değil de aralıklarla açıklandığı için adaylar sınavla ilgili merak ettiği bilgileri tek kaynaktan bulmakta zorlanıyor. Kılavuz da henüz yayınlanmadığından sınavla ilgili merak ettikleri bir bilgiye ulaşmak için internette birçok arama yapmaları gerekiyor. Adaylara kolaylık olması için her yönüyle YKS’yi derledik. 

YKS NEDİR?
Geçmiş yıllarda Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) olmak üzere iki aşamada mart ve haziran aylarında yapılan sınavların yerine getirilen YKS getirildi. YKS tek oturumluk bir sınav değil. Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve alan testleri olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. 

Haberin Devamı

TYT’NİN ETKİ ALANI NEDİR?
TYT geçmiş yıllarda yapılan YGS benzeri bir sınav olarak uygulanacak. Buradan alınan puanlar adayların lisans ya da ön lisans tercihi yapmalarında belirleyici olacak.

Her yönüyle yeni üniversite sınavı: YKS... OBP’nin yerleştirmeye katkısı değişti mi

BARAJ PUANI DEĞİŞTİ Mİ?
Sınavda başarılı olmak için geçen yıllarda olduğu gibi 150 ve 180 barajı devam edecek. 150 puanın altında kalanlar başarısız sayılacak. Birinci oturum TYT’den 150-180 puan alanlar, sadece 2 yıllık ön lisans programına başvurabilecek; 180 ve üzeri alanların lisans tercihi yapma hakkı olacak. Bu öğrenciler, alan puanları hesaplanarak lisans programlarına yerleştirilecek. Birinci oturumdan 200 ve üstü alan aday, isterse ikinci yıl ön lisans programlarına direkt başvurabilecek ya da ilkine girmeden ikinci oturuma katılabilecek.

BARAJ PUANININ HESAPLANMASINDA DEĞİŞİKLİK VAR MI?
TYT’den en az 150 puan almak koşuluyla, adayın TYT ile alan testlerinden alacağı puanın katılacağı sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanının en az birinin 180 olması gerekiyor. Bunu alan adaylar, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecek.

Haberin Devamı

YERLEŞTİRMEYE TYT VE ALAN TESTLERİNİN KATKISI NE OLACAK?
YKS’nin iki günde yapılacak oturumlarındaki testlerin yerleştirme puanına etkisi, YGS ve LYS’dekiyle aynı olacak. Yani bütün adayların girmek zorunda olduğu ilk oturum sonrası alınacak TYT’nin katkısı yüzde 40; sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil alanlarındaki testlerden elde edilecek puanların katkısı yüzde 60 olarak devam edecek.

Her yönüyle yeni üniversite sınavı: YKS... OBP’nin yerleştirmeye katkısı değişti mi

OBP'NİN YERLEŞTİRMEYE KATKISINDA BİR DEĞİŞİKLİK VAR MI?
Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (OBP), yerleştirmeye katkı oranında ve hesaplanma şeklinde bir değişiklik yok. Geçen yıllardaki uygulama geçerliliğini koruyor.

Haberin Devamı

YKS’NİN ESKİ SİSTEMDEN FARKI NEDİR?
İlk oturum olan TYT, Türkçe ve matematik ağırlıklı olacak. Burada öğrencilerin okuma ve analiz yetenekleri ölçülecek. Fakat adaylara sadece Türkçe ve matematik derslerinden soru yöneltilmeyecek. Fen ve sosyal bilimleri testleri de bu sınavda olacak. YGS’de 6 puan türü vardı, TYT’de ise her adayın sadece bir puanı hesaplanacak. Bu, TYT-Puanı olarak adlandırılacak. Önceki sistemde adaylar YGS sonrası lisans programlarına yerleşmek için ikinci aşamada dil sınavı dışında LYS-1, LYS-2, LYS-3 ve LYS-4 olmak üzere dört ayrı oturumda dört sınava giriyordu ve bunların sonunda da dokuz puan türü hesaplanıyordu. Yeni sistemdeyse adaylar TYT’nin ertesi günü Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Matematik, Sosyal Bilimler-2 ve Fen Bilimleri testlerinden oluşan tek bir sınava girecekler ve sadece üç puan türü hesaplanacak. Daha önce Türkçe-Sosyal (TS) olarak adlandırılan puan türüne “Sözel”, Matematik-Fen (MF) olarak adlandırılana “Sayısal”, Türkçe-Matematik (TM) olarak adlandırılan puan türüne “Eşit Ağırlık” karşılık gelecek.

Her yönüyle yeni üniversite sınavı: YKS... OBP’nin yerleştirmeye katkısı değişti mi


YKS NE ZAMAN YAPILACAK?
YKS’nin ilk oturumu olan TYT 23 Haziran 2018 Cumartesi günü düzenlenecek. İkinci oturum olan alan testleri 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah yapılacak. Yabancı dil oturumları ise öğleden sonra uygulanacak. 

Haberin Devamı

TYT’DE DERSLERE GÖRE SORU DAĞILIMI NASIL OLACAK?
40 Türkçe, 25 sosyal bilimler (5’i din kültürü dersinden muaf olanlar için felsefe sorusundan oluşacak), 40 temel matematik, 20 fen bilimleri sorusu yer alacak. Sosyal bilimler testinde tarih, coğrafya, felsefe ile din kültürü ahlak bilgisinden 5’er, fen bilimleri testinde ise fizikten 7, kimyadan 7,biyolojiden de 6 soru olacak.  Yani TYT’de adaylara toplam 120 soru yöneltilecek. 120 soruya 135 dakika süre verilecek.

Her yönüyle yeni üniversite sınavı: YKS... OBP’nin yerleştirmeye katkısı değişti mi

YENİ SINAVDA AÇIK UÇLU SORU OLACAK MI?
Hayır. Yapılan açıklamalarda YKS kapsamındaki hiçbir testte açık uçlu soruların olmayacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Her yönüyle yeni üniversite sınavı: YKS... OBP’nin yerleştirmeye katkısı değişti mi

ALAN TESTLERİNİN İÇERİĞİ VE SORU SAYILARI NASIL OLACAK?
Alan tesleri ‘Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1’de toplam 40 soru olacak. Türk dili ve edebiyatından 24 soru gelecek. ‘Sosyal Bilimler-1’de ise coğrafya -1 ve tarih-1 olmak üzere iki test olacak. ‘Coğrafya-1’den 6, ‘Tarih-1’den ise 10 soru sorulacak. Matematik testinde adaylar 40 soru yanıtlayacak. ‘Sosyal Bilimler-2’de de toplam 40 soru bulunacak, bunların dağılımı ise şöyle olacak: Coğrafya-2 11 soru, din kültürü ve ahlak bilgisi 6 soru, felsefe grubu (felsefe, mantık, psikoloji, sosyoloji) 12, tarih-2 11 soru.    

BAŞVURULAR NE ZAMAN ALINACAK?
Başvurular 1-21 Mart tarihleri arasında, geç başvurular ise 4 Nisan’da alınacak. Sınavlar 23-24 Haziran’da uygulanacak ve sonuçları 31 Temmuz’da açıklanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!