Obeziteyle ilgili yeni gerçekler

Hemen hemen hepimiz; arkadaşlarımız, doktorumuz, okuduğumuz dergiler veya izlediğimiz televizyon şovlarından görüp duyduğumuz kadarıyla kilo verme veya obezite hakkında bilgi ve fikir sahibiyiz. Ancak, ben de dahil olmak üzere doktorların bile inandığı bu bilgilerden bazıları yanlış olabilir!

Haberin Devamı

Hemen hemen hepimiz; arkadaşlarımız, doktorumuz, okuduğumuz dergiler veya izlediğimiz televizyon şovlarından görüp duyduğumuz kadarıyla kilo verme veya obezite hakkında bilgi ve fikir sahibiyiz. Ancak, ben de dahil olmak üzere doktorların bile inandığı bu bilgilerden bazıları yanlış olabilir!
Bir grup doktor, New England Tıp Dergisi’nde, obezite hakkında düşündüklerimizin yanlış olabileceğini öne süren bir makale kaleme aldı. Çoğu deneysel veriler tarafından desteklenmemiş obezite hakkındaki yüzlerce bilgi ve söylemi akla uygun hale getirmeye çalışan bu yazarları takdir ediyorum. Obeziteyle ilgili bu efsaneleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Enerji alımı veya tüketimiyle alakalı küçük ve sürekli yaşam tarzı değişiklikleri (diyet ve egzersiz gibi) uzun vadeli büyük kilo değişikliklerine neden olur.
5 yıl boyunca her gün 1,5 kilometre yürüyerek 20 kiloya kadar verebilirsiniz.
Araştırmacılar, bunun doğru olmadığını çünkü bu bilgiyi öne süren önceki araştırmaların çoğunun kısa süreli, çok düşük kalorili diyet uygulayan erkekler üzerinde yapıldığını söylüyor. Ancak vücudunuz zaman içinde kalori veya egzersiz değişikliklerine farklı tepkiler veriyor. Örneğin 5 yıl boyunca her gün 1,5 kilometre yürürseniz elbette kilo verirsiniz. Ancak 20 kilo değil tabii ki. Araştırmacılar ideal kilo verme miktarınızın 4,5 kilo olduğunu çünkü siz kilo verdikçe vücudunuzun enerji ihtiyacının bununla doğru orantılı olarak değiştiğini ve uzun vadede daha az kilo verdiğinizi söylüyor.
Beden eğitimi dersleri çocukluk çağında obeziteyi önlemede veya azaltmada önemli rol oynar.
Eğer okullar daha fazla beden eğitimi dersi koysaydı, çocukluk çağı obezitelerinin önüne geçebilirdik.
Bu cümle beni gerçekten çok şaşırttı. Ancak bahsettiğim makalenin yazarları; çocukların vücut kitle endeksleri veya yaşanılan obezite sıklığında önemli bir değişime neden olmayan “beden eğitimi derslerinin kapsamlarının genişletilmesine odaklanan üç çalışmayı gerekçe gösteriyor. Bu tabi ki fiziksel aktivitenin çocuklar için gereksiz olduğu anlamına gelmiyor. Buradaki asıl soru, çocukların günlük yaşamındaki aktivite seviyesi veya bu aktiviteleri özümseme seviyesi.
Cinsel aktivite 100-300 arası kalori verdirebilir.
Makaleyi yazanlar ortalama cinsel aktivitenin 6 dakika olduğunu varsayarak sadece 21 kalori yakıldığını söylüyor. Televizyon izlemekten daha çok kalori yaktırdığını unutmayın.

Haberin Devamı

Damar tıkanıklığıyla savaşan 5 yiyecek

Haberin Devamı

Aynı bir boru tesisatı gibi, damarlarınız da tıkanabilir. Yüksek tansiyon durumunda kolesterol damarlarınızın duvarlarına yapışır ve bu da plak oluşumuna neden olur. Aşağıdaki besinler bu tehlikeli durumu önlemeye yetecek kadar etkili!

Kivi ve kantalup kavunu
Bu antioksidan zengini besinler, damarlarınızdaki paslanma sonucu oluşan toksik LDL kolesterolü azaltmaya yardımcı olur. ‘Pas’ı olduğu yerde durdurarak yayılmasını önlemeye yardımcı olurlar. Damar tıkanıklığını önlemek için günde bir porsiyon kantalup kavunu veya bir kivi tüketin.
Karides
Kolesterol kaynağı olmasına rağmen karides kalbiniz için yararlıdır. Karideste, yağın bağırsak duvarından geçmesini önleyerek damarlarınıza ulaşmasını engelleyen ve bir streç film görevi gören ‘torin’ isimli amino asit bulunur. Haftada iki kez buharda veya ızgarada pişirilmiş beş orta boy karides tüketmeye çalışın. Kokteyl sostan uzak durun.
Kırmızı üzüm ve kızılcık suyu
Bu besinler, yağı damarlarınızdan filtreleyerek atar. Kan damarlarınızda yağın birikmesine neden olmaktan ziyade bu besinler hücrelerinizin yağı emip enerji üretimi için kullanma kabiliyetini geliştirir. Haftada üç defa bir bardak kızılcık suyu veya her gün bir kâ se kırmızı üzüm tüketerek damarlarınızın tıkanmasını önlemeye yardımcı olun.

Haberin Devamı

The Dr. Oz Show hafta içi her gün Digitürk Home TV’de saat 13:30 ve 19:00’da yayınlanmaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları