Obezite karaciğer yağlanmasında risk faktörü

Güncelleme Tarihi:

Obezite karaciğer yağlanmasında risk faktörü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2016 10:00

Obezite karaciğer yağlanmasında risk faktörü

Haberin Devamı

Cavit AKGÜN/MUĞLA, (DHA)- MUĞLA Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Cem Şahin, karaciğer yağlanmasının son yıllarda en çok teşhis konulan sağlık sorunları arasında yer aldığı açıkladı. Dr. Şahin, obez kişiler arasında karaciğer yağlanmasına rastlanma oranının yüzde 70'lere vardığını söyledi.
Dr. Şahin, karaciğer yağlanmasının ciddiye alınması gerektiğini anlatırken bunun siroza neden olabilecek, iltihaplı bir reaksiyonu tetikleyebieceğini anlattı. İç Hastalıkları Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Cem Şahin, "İltihaplı karaciğer yağlanmasına tıpta 'Steatohepatit' adı verilir. Karaciğerin, kandaki zararlı maddeleri ortadan kaldırmak ve yediklerimizi enerjiye çevirmek gibi vücudumuzda pek çok önemli görevi vardır. Karaciğer bu görevlerini yerine getirirken hayati organda biraz yağ bulunması normal karşılanır. Ancak karaciğerin ağırlığının yüzde 5 ile yüzde 10'dan fazlası yağ ise, yağlanma söz konusu demektir" dedi.
"KARACİĞERDEKİ YAĞLANMADA İLTİHAPLANMAYA DİKKAT"
Aşırı alkol tüketiminin karaciğer yağlanmasının yaygın nedenlerinden birisi olduğunu vurgulayan MSKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cem Şahin, şöyle devam etti:
"Karaciğer yağlanmasının pek çok nedeni olabilir. En sık karşılaşılan nedenler aşırı alkol tüketimi, obezite ve kötü beslenme alışkanlıklarıdır. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması ise ayrı bir başlık altında ele alınır. Yağlı karaciğer tek başına büyük bir tehlike oluşturmaz ve bir hastalık olarak kabul edilmez. Halsizlik gibi bazı belirtiler yağlanmayı hemen fark edecek şekilde keskin değildir. Karaciğerdeki yağlanma kötüleşip iltihaplanma da tabloya eklenirse, bu durum sağlık açısından büyük riskler oluşturmaya başlar. Aşırı alkol tüketimi karaciğer yağlanmasının yaygın nedenlerinden biridir. Bazı vakalarda kısa bir dönem içerisinde çok fazla alkol tüketilmesi de karaciğerde yağlanmaya neden olabilir. Alkol, karaciğerin yağ metabolizmasındaki işlevine zarar verir ve yağın karaciğer hücrelerinde birikmesine neden olur. Alkole bağlı karaciğer yağlanması ilerleyerek alkolik hepatit rahatsızlığına dönüşebilir."
"OBEZLERDE KARACİĞER YAĞLANMASINA RASTLANMA ORANI YÜZDE 70'LERDE"
Obez kişilerde karaciğer yağlanmasına rastlanma oranın yüksek olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Cem Şahin, kötü beslenme ya da genetik nedenlerden dolayı vücutta insülin direncinin ortaya çıkabileceğini anlatırken, "İnsülin hormonuna karşı vücutta hücrelerin direnç göstermesi sonucu pankreas daha fazla insülin salgılamaya başlar ve insülin hormonundaki bu artış sonucu kandaki ve karaciğerdeki yağ asitlerinde artış görülür. İnsülin direncinin başka pek çok sağlık sorununa neden olabileceği bilinmektedir ve karaciğer yağlanması da bu sorunlardan biridir. Her fazla kilolu ya da obez kişide karaciğer yağlanması olur demek doğru değildir. Ancak obez kişiler arasında karaciğer yağlanmasına rastlanma oranı yüzde 70'lere varıyor. İnsülin direnci, hormonal nedenler ya da sadece kötü beslenme alışkanlıkları nedeniyle alınan kilolar vücutta yağ hücrelerinde depolanır. Artan kilolar yüzünden yağ hücreleri artık yağ depolayamaz hale gelebilir. Bunun sonucunda, hücrelerde depolanamayan yağlar kanda dolaşmaya ve karaciğer gibi iç organlarda toplanmaya başlar" dedi.
Dr. Şahin, karaciğer yağlanmasının nedenlerini ise şu şekilde sıraladı:
"Alkol tüketimi, kötü beslenme (şeker, früktoz, unlu-nişastalı-karbonhidratlı yiyecekler, katkı maddeleri ve trans yağların fazla tüketimi, eksik protein alımı), insülin direnci, obezite, fazla kilolar, göbeklenme, kanda trigliseridlerin yüksek seviyelerde olması, hızlı kilo kaybı, aç kalma, damardan beslenme, tip 2 diyabet, yüksek kolesterol, gastrik bypass ameliyatı, Wilson hastalığı, gebelik, bakteri ve virüsler."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!