Obama'nın bayramı

Güncelleme Tarihi:

Obamanın bayramı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2010 00:00

ABD Başkanı Obama, Kasım’daki seçimlerde yaşadığı yenilginin ardından 2010 yılını sürpriz bir zaferle kapamayı başardı. Eski Kongre, giderayak orduda eşcinsellik yasağını kaldırdı. Senato da Rusya ile silah indirimi anlaşmasını onayladı. Barack Obama, Hawaii’de Noel’i kutlayan ailesinin yanına uçtu.

KASIM ayındaki Temsilciler Meclisi seçimlerinde oldukça kötü bir performans sergileyen Başkan Barack Obama, eski meclisin son günlerinde yapılan yasal düzenlemelerden büyük bir zaferle ayrıldı. “Topal ördek” diye anılan seanslardan, geçmesini istediği hemen hemen tüm yasa tasarılarının onaylanmasının mutluluğunu yaşayan Amerikan Başkanı, Hawaii’deki Noel tatiline mutlu başladı. CNN/Opinion Research tarafından yapılan bir ankete göre, ABD’lilerin yüzde 56’sı Obama’nın Kongre’deki tartışmaları iyi idare edebildiğine inanıyor.

Orduda eşcinsellik serbest kalacak

Temsilciler Meclisi’nden geçen en önemli yasal değişikliklerin başında, eşcinsel askerlerle ilgili. Eşcinselliği yasaklamadığı hâlde, bunun açık edilmesine ket vurduğu için “Sorma, söyleme” diye anılan eski yasa, artık tarihe karıştı. Eski yasanın yerine gelen yeni düzenlemede, Amerikan Ordusu’nda eşcinselliğin, gizlenmeden yaşanmasına olanak sağlanıyor.

Silah indirimi de tamam

Obama’nın Kongre’de elde ettiği ikinci zaferse, kısaca Yeni START diye anılan Stratejik Silahların İndirimi Anlaşması’nın onaylanması. Nisan ayında Rusya’yla imzalanan anlaşma, Cumhuriyetçiler tarafından istenmiyordu. Topal ördek seanslarında geçmemesi durumunda, yeni yılla birlikte oluşacak yeni parlamento tablosunda, reddedilmesi bekleniyordu. Ancak Obama, Senato’dan gelen onayı dün imzalayarak, büyük bir yükten kurtulmuş oldu.

START nedir?

STRATEJİK Silahların İndirimi Anlaşması (START), içinde bulunduğumuz yılın nisan ayında Amerikan Başkanı Barack Obama ve Rusya Cumhurbaşkanı Dimitriy Medvedev tarafından imzalanmıştı.

Rus parlementerlerinin de onaylaması beklenen anlaşma gereğince, Rusya ve ABD’nin konuşlu durumdaki nükleer savaş başlıklarının sayısı 1550’yi geçemeyecek. Bu da 8 yıl önceye göre yüzde 30’luk bir azaltmaya daha gidileceği anlamına geliyor.

Kullanmaya hazır toplamda kıtalar arası balistik füze sayısı da 800’ü geçmeyecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!