Obama’dan tarihi ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Obama’dan tarihi ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2016 20:52

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin 2. Dünya Savaşı sırasında atom bombası attığı Hiroşima kentine dün yaptığı tarihi ziyarette nükleer silahların azaltılması yönünde mesaj verdi.

Haberin Devamı

JAPONYA Başbakanı Şinzo Abe ile Hiroşima’daki Barış Anma Parkı’nı ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama, 6 Ağustos 1945 sabahı ABD Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş uçağının atom bombası atması sonucu yaşamını yitiren binlerce kişi için hiç sönmeyen bir ateşin yandığı anıta çelenk bıraktı. Daha sonra gözlerini kapatarak saygı duruşunda bulunan Obama, Barış Anma Parkı’ndaki konuk defterini imzaladı. Obama, deftere şunları yazdı: “Hepimiz, savaşın neden olduğu acıları biliyoruz. Artık barışı egemen kılmak ve nükleer silahların olmadığı bir dünya yaratmak için gereken cesareti göstermeliyiz.” Hiroşima’yı ziyaret eden ilk ABD başkanı olan Obama, “71 yıl önce ölüm, bulutsuz, parlak bir ağustos sabahı gökten insanların üzerine düştü ve tüm dünya sonsuza dek değişti. Gözleri kör eden bir ışık ve ardından oluşan ateşten duvar, bir kenti yakıp yok etti ve insanoğlunun kendi kendisini yok edecek silaha sahip olduğunu gösterdi.” diye konuştu. ABD Başkanı, üzerinde Japonca “Buradaki tüm ruhlar, huzur içinde yatsın çünkü böyle bir kötülüğe bir daha izin vermeyeceğiz” yazan anıtın önünde sözlerine şöyle devam etti: “Hepimiz, Hiroşima’da 70 yıl önce yaşanan korkunç acının yeniden yaşanmasını engellemek için ne yapmamız gerektiğini sormak zorundayız. 6 Ağustos 1945’in anısı asla belleklerimizden silinmemeli. Dünyanın rehavete kapılmamasını önleyecek ve ortak bir manevi amaç belirlenmesine yardım edecek tek şey, bu anıdır. Korkularımızdan kurtulma cesaretini göstermeli ve korkulardan arındırılmış bir dünya kurmak için çalışmalıyız.”

ÖZÜR DİLEMEDİ

Haberin Devamı

Beklendiği üzere özür dilemeyen Obama, nükleer stokların eritilmesi ve nükleer silahsız bir dünya kurulması için harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Japonya Başbakanı Şinzo Abe de Obama’nın Hiroşima ziyaretinin ABD ile Japonya arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açtığını söyledi.

BİLGİ NOTU

Japonya’nın Hiroşima kenti 6 Ağustos 1945’te dünyada ilk atom bombası saldırısına uğrayan yerleşim oldu. B-29 tipi “Enola Gay” adlı uçak, saatler 08.15’i gösterirken “Little Boy (Küçük Oğlan)” adı verilen atom bombasını bıraktı. Bir deniz üssüne ev sahipliği yapan kentte ilk anda 70 bin kişi hayatını kaybetti. İzleyen birkaç ayda ölü sayısı 146 bini buldu. 9 Ağustos’ta da Nagazaki kentine atom bombası atıldı.                 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!