Obama’dan Merkel’e veda ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Obama’dan Merkel’e veda ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2016 21:22

Almanya Başbakanı Merkel ABD Başkanı Obama'ya Berlin ziyaretinde sekiz yıllık ortaklığı için teşekkür etti. İki lider düzenledikleri ortak basın toplantısında birberlerine övgü dolu sözler söylerken Esad rejimini eleştirdiler.

Haberin Devamı

Barack Obama ve Angela Merkel ikili görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Amerika ve Avrupa arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin devam etmesinin önemine dikkat çekti. 

Merkel iki ülkenin "bir gün" askıya alınmış anlaşmaya geri döneceklerine emin olduğunu söyledi. Merkel ayrıca yeni ABD Başkanı seçilen ve Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasına karşı olan Donald Trump ile Almanya'nın iyi bir şekilde çalışmak için elinden geleni yapacağını söyledi.

Serbest ticaret anlaşması üzerine müzakereler, 2013 yılının Temmuz ayında başladı. Anlaşmayı savunanlara göre, AB ile ABD arasında gümrükleri ve ticaret engellerini kaldıran bu anlaşma, Atlantik'in her iki yakasına da ekonomik canlanma getirecek. Anlaşmaya karşı olanlar ise tüketici haklarının korunmasında ve gıda güvenliğinde bir aşınma olacağından endişeli. Müzakerelerin kapalı kapılar ardında yürümesi de rahatsızlık yaratıyor.

Haberin Devamı

Obama’dan Merkel’e veda ziyareti

SURİYE VE RUSYA...
Obama basın toplantısında, Suriye'deki gelişmelere dair de açıklamalarda bulunarak Trump döneminde politikalarında değişiklik beklemediğini ifade etti. Obama, "Burada Rusya'nın askeri olarak faaliyette bulunması ve Esad rejiminin, kısmen vahşi yöntemlerini, seçim yapmadan her yeri bombalamasını göz önünde bulundurursak, Rusya'ya ya da İran'a yönelik politikamızda 180 derecelik bir dönüş olmasını beklememek lazım. Oradaki insanlara yardım edebilmek için insani adımlar atmaya çalışacağız. Burada şiddete son verilmesini ve ateşkesi sağlamaya çalışacağız. Ancak sonuçta sorun Rusya'nın Esad hükümetini ikna edebilmesi ile çözülebilir" şeklinde konuştu.

Trump'ın seçim dönemi boyunca sıcak mesajlar verdiği Putin ve Rusya'nın önemli ve tüm dünyada etkili bir ülke olduğunu, kendisinin de her zaman bu ülkeyle yapıcı ilişkiler içinde olmaya çalıştığını ifade eden Obama, "Ancak ben gerçekçiyim. Rusya'nın dünyaya bakış açısı konusunda belirgin farklılıklar olduğunu gördüm. Daha önce de belirttiğimiz gibi demokrasi, düşünce özgürlüğü gibi konularda" dedi. "Ukrayna ve Suriye konularında belirgin görüş ayrılıklarımız var" diyen Obama, Rusya'nın siber saldırılarda da bulunduğunu, ancak bunun diğer ülkeler tarafından da yapıldığını, bunları önleyecek altyapıların oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Obama, Trump'a karşı düzenlenen gösteriler konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine, demokrasinin çaba gerektirdiğine ve kolay elde edilmediğinin bilincinde olunmasının önemine işaret ederek, özellikle gençlerin bunun bilincinde olması gerektiğini ancak ciddi argümanlarla propagandanın birbirinden ayırt edilmesinin önemli olduğunu söyledi.

 

Haberin Devamı

Obama’dan Merkel’e veda ziyareti

'ALMANYA'DA YAŞASAM MERKEL'İ DESTEKLERDİM'
Almanya Başbakanı Merkel'i de öven ve kendisini demokrasinin temel taşı olarak nitelendiren Obama, "Eğer Almanya'da yaşasam ve oy kullanma hakkım olsa ona oy verirdim. Kendisini desteklerdim." dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise basın toplantısında Esad'in kendi halkını bombalayan birisi olduğunu vurgulayarak, “Esad başkan olarak kendi halkını varil bombalarıyla en korkunç şekilde bombaladı. Halep'te yaşanan insani drama bakıldığında bunun sorumlusu onun olduğu görülüyor” dedi.

Almanya'daki Suriyeli sığınmacılarla konuşulduğunda çoğunun Esed'den kaçmış olduğunun görüldüğünü dile getiren Merkel, “Çoğu Esad'den kaçtı geldi. DEAŞ'tan bile değil. O nedenle Esed benim açımdan bir müttefik olamaz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Obama’dan Merkel’e veda ziyareti

Başbakan Merkel, ABD Başkanı Barack Obama'ya veda etmenin kendisine zor geldiğini de belirtti. Obama'nın görevinin sona ereceğine işaret eden Merkel, “Tabii ki veda etmek zor geliyor. Bir insan bir kişiyle iyi bir çalışma yaparsa veda her zaman zor gelir. Biz hepimiz siyasetçiyiz. Demokrasi değişimle yaşar. ABD'de bu konu anayasada kesin yer almış. 8 yıl ve sonra yeni başkan geliyor. Kişisel olarak görüşmek istersek, iki ülke arasında seyahat engeli yok. Bu dünyadan da ayrılmıyoruz sonuçta.” diye konuştu.

“Eğer Almanya ve ortak çıkarlar iyi bir transatlantik ilişkiye sahip olmayı gerektiriyorsa hep öne bakacağız” diyen Başbakan Merkel Almanya ve ABD arasında iyi işbirliği için ortak çıkarların mevcut olduğunu ve her başkan için bu ortak değerlerin geçerli olacağına inandığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Obama’dan Merkel’e veda ziyareti

Angela Merkel, ABD başkanı seçilen Donald Trump ile de iyi bir çalışma yapmak için elinden geleni yapacağını kaydetti.
 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!