‘Bilmiyorduk kınıyoruz, anlıyoruz’

Güncelleme Tarihi:

‘Bilmiyorduk kınıyoruz, anlıyoruz’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2016 19:45

ABD Başkanı Obama, Türkiye’deki darbe girişimi sonrası ilk kez kapsamlı bir açıklama yaparak, ABD’nin darbede rolü olduğuna ilişkin iddiaları reddetti ve Fetullah Gülen için Türkiye’den kanıt isteyip, darbe sonrası Ankara’nın aldığı önlemlerin hukuk, adaletin temel kuralları ve özgürlüğün galip gelmesini sağlayacağını umduğunu belirtti.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye’deki darbe girişimi sonrası dün ilk kez kapsamlı bir açıklama yaptı. Darbe teşebbüsü hakkında ABD’nin önceden bilgisi olduğu yönündeki iddiaları yalanlayan Obama, “Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a söyledim. Ona ayrıca sadece onun değil kabinesindeki herkesin de bu haberlerin tamamen yanlış olduğunu anlaması gerektiğini söyledim. Çünkü böyle dedikodular etrafta dönmeye başlayınca, bu bizim Türkiye’deki vatandaşlarımızı ve Türkiye ile ABD arasındaki kritik müttefiklik ilişkisini riske sokar. O yüzden elimden geldiğince net ve açık olmaya çalışıyorum. Darbe girişiminden derin üzüntü duyuyoruz. Bunu herkesten önce erkenden söyledik ve Türk halkının demokratik yollarla seçilen bir hükümeti hak ettiği konusunda da tutarlıydık” dedi.  Gülen’in iadesi konusunda Türkiye’nin yönelttiği suçlamaları ciddiye aldıklarını kaydeden Obama, sürecin ABD Adalet Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü anımsatarak, Erdoğan’dan darbe girişimine Gülen’in dahli olduğu yönünde kanıt sunmalarını istediklerini söyledi. 

Haberin Devamı

ABD’DE OLDUĞUNU HAYAL EDİN 

Obama, darbe girişiminin ardından yaşanan, Türkiye’de üç aylığına olağanüstü hal ilan edilmesi ve binlerce kişinin gözaltına alınmasıyla başlayan önlemler konusunda ise şu yorumda bulundu: “Türkiye’nin dostu ve ortağı ABD ve ben de Cumhurbaşkanı Erdoğan’la uzun süredir kişisel olarak çalışmış biri olarak, teşvik ettiğimiz, bu darbenin soruşturulması sırasında sorumlu tutulacak kişilere uygulanacak adaletin hukukun üstünlüğüne ve Türk halkının savunduğu temel özgürlüklere uygun olması. Elbette sadece Türk Hükümeti’nin değil Türk toplumunun da nasıl korkmuş ve sarsılmış olduğunu göz ardı edemeyiz. ABD’de bir askeri grubun F-16’larla uçtuğunu, hükümet binalarına tanklarıyla ateş ettiklerini, insanların öldürülüp yaralandıklarını hayal edin. İnsanlar korkarlardı. Ancak demokratik hükümet için zorluklardan biri de olağanüstü bir durumun ortasında bile hukuk, adaletin temel kuralları ve özgürlüğün galip gelmesini sağlamaktır. Benim umudum, ortaya çıkacak olanın da bu olması.”

Haberin Devamı

‘Bilmiyorduk kınıyoruz, anlıyoruz’

FETULLAHÇILAR RESEPSİYONDA

Obama’nın verdiği Bayram Resepsiyonu’na Fetullah Gülen’e yakın Türk Amerikan Birliği Başkanı Faruk Taban ve Rumi Forum Başkanı Emre Çelik de katıldı. 

BOZDAĞ VE ALA ABD’YE GİDİYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, A Haber’de 15 Temmuz darbe girişimiyle suçlanan Fetullah Gülen’in iadesi konusunda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın gelecek hafta ABD’ye gideceğini söyledi. Albayrak şöyle konuştu: “Gelecek hafta Adalet ve İçişleri Bakanı ABD’ye ziyaret yapacak. Amerika’ya söylenecek bir husus varsa şudur. Bu süreci stratejik ortağımızla görüşmek için önümüzdeki hafta gideceğiz. Mukabeleyi ona göre bekleyeceğiz.”

Haberin Devamı

KAÇMASINA İZİN VERMEYİN

TRT’ye konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Türkiye’nin müttefiki olan ABD ile yakın işbirliğinin olması gerektiğini belirterek, bu konuda birtakım çalışma gruplarının kurulması yönünde önerilerin olduğunu anımsattı. Çavuşoğlu, “Biz her şeye varız. Ama bize iade edilmesi gerekiyor. Yani herhangi bir ülkeye de kaçmasına müsaade edilmemesi gerekiyor” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!