Obama, Türk demokrasisini görmedi

Güncelleme Tarihi:

Obama, Türk demokrasisini görmedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2007 00:00

ABD’de yıldızı giderek yükselen Demokrat Parti başkan aday adayı Senatör Barack Obama, "İran hepimiz için bir tehdit" dedi ve İsrail’i, "bölgedeki yerleşik tek demokrasi" olarak nitelerken, AB ile tam üyelik müzakereleri yapan Türkiye’yi unuttu. Parti içindeki rakibi ve bir diğer "başkan aday adayı" olan Senatör Hillary Clinton, İran konusunda "daha dikkatli" olmaya çalışırken, Obama, "sertlik yanlısı" bir pozisyon aldı.

Obama, İsrail yanlısı lobi kuruluşu AIPAC’da yaptığı konuşmada, Beyaz Saray’ın Irak’taki başarısız politikasının en önemli sonuçlarının, İran’ı stratejik olarak güçlendirmek, ABD’nin bölgedeki itibar ve etkinliğini azaltmak ve ABD’ye dost olan İsrail ve diğer ülkeleri tehlikeye itmek olduğunu belirtti. Senatör Obama, İsrail’in güvenliğinin de altını çizerken, bu ülkeyi, "Bölgedeki tek yerleşik demokrasi ve en güçlü müttefikimiz" diye tanımladı. Obama, ABD’nin görevinin, İsrail’e, "komşuları ile barışı gerçekleştirmekte yardımcı olmak ve bunu istemeyenlere karşı da tetikte durmak" olduğunu kaydetti.

Senatör Obama, İran’a karşı "askeri olan dahil, hiçbir seçeneğin masadan kalkmaması" gerektiğini, ancak, öncelikle de, İran’ın nükleer silah inşaasının önlenmesi için "agresif diplomasi" kullanılması gereğine işaret etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!