Obama silah kontrolü için düğmeye bastı

Güncelleme Tarihi:

Obama silah kontrolü için düğmeye bastı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2012 21:24

ABD Başkanı Barack Obama, Connecticut saldırısının ardından, ülkede, silah kontrolüne ilişkin düzenlemelerin araştırılması ve kendisine öneriler hazırlanması için Başkan Yardımcısı Joe Biden başkanlığında kurumlar arası bir görev gücü oluşturarak, “Bu, insanların bir konu üzerinde 6 ay çalışıp, rapor yayınlayacağı, sonra da bir kenara itilecek bir şey değil. Bu, gerçek reformlar üzerine şimdi çalışacak çok spesifik bir ekip” dedi.

Obama, Connecticut'ta 20'si çocuk, 6'sı yetişkin 26 kişinin ölmesine neden olan saldırıdan 5 gün sonra, silah kontrolüyle ilgili Beyaz Saray'da açıklama yaptı.
Basın toplantısına ABD Başkan Yardımcısı Biden ile birlikte çıkan Obama, Connecticut saldırının gerçekleştiği 14 Aralık Cuma gününden bu yana ABD'nin değişik yerlerinde yaşanan silahlı eylemlere değinerek, her yıl 10 bin Amerikan vatandaşının silahların yol açtığı şiddet nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.
“Bunu rutin olarak kabul edemeyiz” diyen ve son olaydan sonra ülke genelinde bu konuda artan sağduyu ve tartışmalara işaret eden Obama, şunları kaydetti:
“Bu konudaki tartışmalar devam etmeli ama bu kez artık sözlerin eylemlere dönüşmesine de ihtiyaç var. Toplumumuzdaki her mantıksız şiddet vakasını önleyebilecek bir kanun olamaz. Akıl sağlığı tedavilerine ulaşım konusunda çalışmalıyız, silah ve şiddeti çok fazla metheden kültüre daha yakından bakmalıyız. Evimizin içinden başlayarak bu konuda her türlü adımı atmalıyız.
Bu problemin karmaşık olması, artık bu konuda hiçbir şey yapmama bahanesini yaratamaz. Her şiddet eylemini önleyemeyecek olmamız, şiddeti azaltamayacağımız ve şiddetin en kötüsünü önleyemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Bu nedenle, başkan yardımcım Biden'dan, ocak ayından sonraya kalmamak üzere bir dizi somut adımlar ortaya koymaları için kabine üyelerim ve diğer organizasyonlardan oluşan bir çabaya öncülük etmesini istedim.”
Obama, oluşturulan görev gücünün bir ay içinde bir dizi öneri ortaya koyacağını bildirdi. “Umarım hafızalarımız çok kısa değildir ve yaşananlardan sonra bu konudaki heyecan bir ay sonra geçmez” ifadesini kullanan Obama, “Son olaydan sonra Amerikalıların bu konuya yaklaşımı noktasında daha rahatım. Şimdi, bir şeyleri daha farklı yapmalıyız” diye konuştu.
Obama, görev gücünün çalışmasının kendisine ulaşmasının ardından, kendisinin de konuyla ilgili ortaya çok spesifik öneriler ortaya koyacağını ifade etti.

“Bu spesifik bir ekip”

Obama, basın toplantısı öncesinde, oluşturduğu görev gücüne yönelik ABD medyasında yer alan, ABD başkanlarının genelde bir konuyu hemen ele almamak ve zamana yaymak istediğinde bir komisyon oluşturduğuna yönelik yorumlarına da şu sözlerle cevap verdi:
“Bu Washington komisyonu değil. Bu, insanların bir konu üzerinde 6 ay çalışıp, rapor yayınlayacağı, sonra da bir kenara iteceği bir şey değil. Bu, gerçek reformlar üzerine şimdi çalışacak çok spesifik bir ekip” dedi.
Silah kontrolü konusunda şimdiden ABD genelinde artan konsensüs olduğuna dikkati çeken Obama, Amerikalıların birçoğunun, askeri tarzdaki silahların ve yüksek kapasitedeki şarjörlerin yasaklanması ile silah alımında kişinin geçmişinin araştırılması konularını desteklediğini kaydederek, Kongre'yi, gelecek dönemde bu düzenlemeler konusunda zamanlı biçimde oylama yapmaya çağırdı.
Obama, anayasanın ikinci maddesinin kişilerin silah edinmesi hakkını koruduğunu, ülkede silahlara yönelik güçlü bir gelenek bulunduğunu ve kent ile kırsal kesimde yaşayanların güvenlik kaygılarının farklı olduğunu söyledi. Silah sahiplerinin bir çoğunun da sorumluluk sahibi insanlar olduğunu belirten Obama, onların da çoğunluğunun sorumsuz birkaç kişinin savaş silahlarını alabilmesinin önlenmesini destekleyeceğine inandığını kaydetti.
Obama, bu konudaki tüm düzenlemeleri kendisinin yapamayacağını belirterek, Amerikan halkından da yardım istedi ve bunun taahhüt, uzlaşı ve cesaret isteyen bir konu olduğunu söyledi. Obama, “Çocuklarımız adına hepimiz ayağa kalkıp 'artık yeter' demeliyiz” ifadesini kullandı.

“Herhalde seyahatte değildim”

En büyük silah lobilerinden olan Ulusal Tüfek Derneği (NRA) ile ilgili soru üzerine Obama, NRA üyelerinin de anne ve babalar olduğunu söyledi.
Obama, anayasanın ikinci maddesinin korunacağı, sorumlu silah sahiplerinin silahlarını yanlarında taşıyabileceği mantıklı bir yaklaşım ortaya koymaya çalıştıklarını ama aynı zamanda Connecticut'taki bir dramın da tekrar yaşanmasını önlemek gerektiğini ifade etti.
Obama ayrıca, silah kanunlarının da her şeyi çözülemeyeceğini, sağlık ve eğitim gibi konulara da bakılması gerektiğini kaydetti.
Bir gazetecinin, Obama'ya, “birinci döneminde de bu tür katliamlar yaşanmasına rağmen, adım atmadığını” ifade ederek, “Nerelerdeydiniz?” demesi üzerine Obama, ABD'nin içine düştüğü en büyük krizlerden biriyle oto endüstrisini kurtarmakla ve iki savaşla uğraştığını belirterek, “Herhalde seyahatte değildim” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!