ABD Başkanı Obama, San Bernardino'da yaşanan olayın adını koydu

Güncelleme Tarihi:

ABD Başkanı Obama, San Bernardinoda yaşanan olayın adını koydu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2015 07:33

Geçen hafta ABD’nin San Bernardino kentinde 14 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının üzerinden dört gün geçtikten sonra Obama olayın bir “terör eylemi” olduğunu açıkladı. ABD Başkanı, Amerika halkını İslamofobiye karşı uyarırken Müslümanların da aşırılık yanlısı ideolojiyle yüzleşmek zorunda olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama, geçen hafta California’nın San Bernardino kentinde Pakistan asıllı Amerikan vatandaşı Syed Rizwan Farook (28) ve internette tanışıp geçen sene evlendiği kendisi gibi Pakistan asıllı olan karısı Tashfeen Malik’in (27) düzenledikleri, 14 kişinin ölümüne yol açan saldırının bir terör eylemi olduğunu açıkladı. Pazar akşamı Beyaz Saray’daki çalışma odası Oval Ofis’ten canlı yayınlanan bir konuşmayla Amerikan halkına seslenen Obama, aşırı İslamcı düşüncelere sahip çiftin radikalleşerek “karanlık bir yola” girdiklerini söylerken, halkı da bu olay sonucu tırmanabilecek İslamofobi’ye karşı uyardı.

NOEL AĞACININ ÖNÜNDE

Amerika’nın Noel tatiline çıkmaya hazırlandığı ay Oval Ofis’e yerleştirilen bir Noel ağacının önünde konuşan Obama, katliamla ilgili şöyle konuştu: “Şimdilik, katillerin yurtdışındaki bir terör örgütü tarafından mı yönlendirildiklerini ya da daha büyük bir komplonun mu parçası olduklarını bilmiyoruz. Ama şurası açık ki, ikisi Amerika ve Batı’ya savaş çağrısı yapan İslam’ın sapkın bir yorumunu kucaklayarak radikalleşmenin karanlık yoluna girmişler.”

YEDİ YILDIR HER SABAH

ABD’nin 11 Eylül’den beri El Kaide’yle savaşta olduğunu söyleyen Obama, ancak IŞİD gibi örgütlerin Irak ve Suriye’deki kaos nedeniyle şimdi daha güçlü büyüdüklerini ve internet üzerinden Boston Maratonu bombacıları ve San Bernardino katilleri gibi insanların zihinlerini zehirlemek için daha çok çaba sarf ettiklerini belirtti. “Yedi yıldır, her sabahki istihbarat brifingimde bu evrilen tehditle karşılaşıyorum” diyen Obama, “Terörizm tehidi gerçektir ama üstesinden geleceğiz” diye konuştu. Ardından yeni bir strateji ya da yaklaşım içermese bile ABD’nin IŞİD’i nasıl yok edececeğini açıkladı.

DÖRT AYAKLI STRATEJİ

Burada Irak ve Suriye’de örgütün ağır silahlarını, petrol tankerlerini hedef alan hava saldırılarından bahseden Obama, konuşmadan sonra başta başkan aday adayı Donald Trump, Cumhuriyetçiler tarafından yeni hiçbir şey açıklamamakla eleştirildi. Hava saldırıları dışında ikinci olarak IŞİD’le savaşan Suriyeli kuvvetlere sağlanan eğit-donat programı, üçüncü olarak başta sınırı kontrol etmek için beraber çalışılan Türkiye, ortaklar ve müttefiklerle IŞİD’in finansal kaynaklarını ve militan sağlamasını önlemek için yürütülen mücadele ve en sonda da Suriye iç savaşına politik bir çözüm üretmek için yürütülen diplomasi olmak üzere dört ayaklı bir stratejiden bahseden Obama, “Bu bizim IŞİD’i yok etme stratejimiz” dedi.

İSLAM ADINA KONUŞMUYOR AMA

San Bernardino olayında saldırganların yasal yollardan elde ettikleri silahlara vurgu yaparak Kongre’nin silah kontrolü konusunda adım atması gerektiğini bir kez daha tekrar eden Obama, İslamofobi konusunda da şu uyarıda bulundu: “Bunun Amerika ve İslam arasında bir savaş olarak tanımlanmasına izin verip birbirimize düşemeyiz. Bu, IŞİD gibi grupların da tam istediği. IŞİD, İslam adına konuşmuyor.” 

Ancak Obama, bu sözlerinin ardından “Bu, bazı Müslüman toplumlarda aşırılık ideolojisinin yayıldığı gerçeğini de inkâr etmiyor. Bu, Müslümanların hiçbir mazeret sunmadan yüzleşmek zorunda oldukları gerçek bir problem” diyerek, konunun Müslümanların üzerine de bir sorumluluk yüklediğini belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!