Obama START'ta büyük kumar oynadı ve kazandı

Güncelleme Tarihi:

Obama STARTta büyük kumar oynadı ve kazandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2010 00:00

ABD Senatosu'nun dün akşam onayladığı antlaşma, Washington ve Moskova'nın nükleer cephaneliklerinin azaltılmasını öngörüyor. Hafta başına kadar Obama'nın en yakın danışmanlarının bile onaylanacağına inanmadığı START, Başkan'ın oynadığı ve kazandığı en büyük kumar olarak görülüyor.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

ABD Senatosu’ndaki koltukların sahiplerinin Çarşamba günü değişeceği düşünüldüğünde Başkanı Barack Obama’nın dün imza koyduğu silah kontrol antlaşması (START) kayıp bir durum olarak görülebilir. Ancak geçtiğimiz ay Beyaz Saray çalışanları Oval Ofis’e girip Obama’ya Rusya’yla imzalanacak bu anlaşmanın öldüğünü söylediğinde işler daha farklıydı.

 

Başkan ve ekibi, antlaşmanın onaylanması stratejisini Arizona’nın Cumhuriyetçi senatörü Jon Kyl’ı ikna etmek üzerine kurmuşken, Senatör Kyl’ı anlaşmanın ipini çekmesi büyük bir çok yarattı.

 

Haberin Devamı

Bazı danışmanlar Obama’ya geri adım atmasını tavsiye etti. Danışmanlardan birinin dediği gibi, bir antlaşma oylamasını kaybetmek, “büyük bir kayıp” olacaktı. Ancak Obama o gün hayatının en büyük kumarlarından birini oynamaya karar verdi ve Senato’dan antlaşmanın 2010 sonu itibarıyla onaylanmasını istedi. Dünkü oylamadan sonra o günü hatırlayan danışmanlar, Başkan’ın, “Devam etmeliyiz” dediğini anlattı.

 

KISSINGER VE MERKEL'DEN DESTEK GELDİ

Obama bu süreçte, kendi partisinin gönülsüz lider kadrolarıyla ve muhalefetle karşı karşıya kaldı. Kamu baskısıyla, kişisel ikna yöntemlerini bir araya getiren Obama, Henry Kissinger, Angela Merkel gibi isimlerden destek istedi. Başkan Yardımcısı Joe Biden en az 50 kişiyle toplantılar ve telefon görüşmeleri yaptı.

 

Görevden ayrılmak üzere olan bir Cumhuriyetçi senatörün Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a Obama’nın füze savunma kalkanıyla ilgili kaygılara yanıt vermesi gerektiğini söylemesiyle, Obama hemen kendisine bir mektup yazarak sistemin geliştirilmesiyle ilgili kararlılığının altını çizdi.

 

ABD’nin nükleer cephaneliğinin durumunun ne olacağı konusunda endişe duyan senatörlerin kaygılarına da Başkan’dan gelen ve 10 yıllık, 85 milyar dolarlık modernizasyon programının detaylarını anlatan bir mektupla cevap verildi.

 

Haberin Devamı

BEYAZ SARAY UMUTSUZDU

Ancak son 10 günde bile bu girişimler çökme tehlikesi yaşıyor gibiydi. Demokratların “sorma, söyleme” politikasını kaldıran yasayı geçirmekteki ısrarı Cumhuriyetçileri öfkelendirerek, START oylamasında da en az beş Cumhuriyetçi oyun kaybına neden oldu. Beyaz Saray yetkilileri geçtiğimiz hafta Senato’da gereken üçte ikilik çoğunluğu elde edememenin endişesini taşırken, Pazar günü itibarıyla danışmanlar oylamayı geri çekmekten söz ediyordu.

 

Obama, dün akşam yapılan oylamada Senato’nun Yeni START’ı 26’ya karşı 71 oyla onaylamasıyla, Washington’ın 10 yıldan fazla süredir gerçekleştirdiği en büyük silah kontrolü savaşını kazanmış oldu.

 

Haberin Devamı

Bugüne kadar Senato’nun oyuna sunulan herhangi bir silah antlaşması küçük bir farkla bile olsa geçmezken, Obama yıkıcı ara seçimlerin ardından hala savaş kazanabileceğini kanıtladı.

 

"BAŞKAN ÇOK CESUR KARAR ALDI"

Obama’nın Senato’daki en yakın müttefiki olan, Massachusetts’in Demokrat senatörü John Kerry, “Başkan çok cesur bir karar aldı. Herkes, hatta bizim tarafımızdaki senatörler bile yasanın geçmeyeceğini söyledi” dedi.

 

Obama bu antlaşma için büyük yatırım yaptı, dolayısıyla kendisi için çok önemliydi. Bu antlaşma nükleer silahların sayısını geçmişteki anlaşmalar gibi azaltmayacak olsa da, Başkan’ın dış politikası için çok kilit bir öneme sahip. Böylece hem Rusya’yla daha iyi ilişkiler geliştirildi, hem İran’ın nükleer programına karşı uluslararası dayanışma sağlandı hem de Obama’nın nükleersiz dünya vizyonu için önemli bir adım daha atılmış oldu.

 

Haberin Devamı

New York Times'da yayımlanan "Obama Gamble Pays Off With Approval of Arms Pact" başlıklı haberden derlenmiştir.

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!