Obama Kopenhag'a eli boş geldi

Güncelleme Tarihi:

Obama Kopenhaga eli boş geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2009 14:53

Kopenhag'da süren iklim zirvesinde tüm gözler dünyanın en büyük karbon gazı üreticisi ABD'nin üzerinde. Obama, "Konuşmak için değil iş yapmak için geldim" dese de, uzmanlar ABD liderinin Kopenhag'a eli boş geldiğini biliyor. İki haftadır süren zirvenin son gününde ülkelerin küresel ısınmayla mücadelede yeni bir anlaşmaya varma ümitleri tükeniyor.

Haberin Devamı

LİDERLERİ ŞOKE EDEN EYLEM

ABD Başkanı Barack Obama, “iklim zirvesine konuşmak için değil iş yapmak için geldiğini ve Kopenhag'da ne olursa olsun iklim değişikliği ile savaşmaya devam edeceklerini” söyledi.

BM'nin Kopenhag İklim Zirvesi'nde konuşan Obama, karbon emisyonu ile ilgili olarak ülkesi adına yeni bir vaatte bulunmadı, ancak Kopenhag'da ne olursa olsun iklim değişikliği ile savaşmaya devam edeceklerini ve ülkesinin iklim değişikliği konusunda sorumluluklarını yerine getireceğini kaydetti.

SARKOZY: KOPENHAG'I BOZAN ÜLKE ÇİN

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Birleşmiş Milletler'in son derece kritik Kopenhag iklim müzakerelerini Çin'in bozduğunu açıkça ilan etti.

Haberin Devamı

Sarkozy, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da iki haftalık BM iklim toplantılarının son gününde "biraz geciken" hükümet ve devlet başkanları zirvesinden önce ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. Fransa Cumhurbaşkanı, Obama ile görüşmesinin ardından basına açıklamada bulundu. "(1997 Kyoto'nun yerini alacak) olası iklim antlaşmasında müzakereleri Çin yavaşlatmış, nihai anlaşmayı engellemiştir" diyen Sarkozy, Pekin hükümeti  hakkında ağır konuşan dünya lideri oldu.

ÇİN: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ CİDDİYE ALIYORUZ

Çin Başbakanı Vın Ciabao, iklim hedeflerini savundu ve Çin'in iklim değişikliğini "çok ciddiye" aldığını söyledi. Vın, Kopenhag'da bugün sona erecek zirvede yaptığı konuşmada, Çin'in  2020'ye kadar sera gazı emisyonlarının artmasını durdurma hedefine ulaşmaya ve hatta bu hedefi aşmaya bağlı olduğunu kaydetti.

İSVEÇ: EN BÜYÜK İŞ ABD VE ÇİN'E DÜŞECEK

İsveç Çevre Bakanı Andreas Carlgren, 100'den fazla dünya liderinin katılacağı kapanış görüşmelerinde nihai bir anlaşma sağlanması için en büyük rolün dünyanın en büyük karbon gazı üreticileri olan ABD ve Çin’e düştüğünü söyledi.

Konferansa katılan birçok delege, Kyoto Protokolü’nün yerini alacak yeni bir iklim anlaşması üzerinde uzlaşılması için ABD ve Çin’in karbon emisyonlarını azaltma vaatlerini genişletmesini bekliyor.

Haberin Devamı

Obama'nın, Kopenhag’da Ciabao ile de ikili bir görüşme yapması bekleniyor.  

KARAR TASLAĞI

 

BM'nin Kopenhag İklim Zirvesi için hazırlanan karar taslağında, iklim için görüşmelerin 2010'da sürmesi ve nihai anlaşmaya varılmasına çalışılması kararlaştırıldı.

 

Danimarka'nın başkentinde bugün liderler zirvesi için hazırlanan, hükümet ve devlet başkanlarının imzasına sunulacak karar taslağında, karbondioksit salınımında gelişmekte olan ülkelere 30 ila 100 milyar dolar yardımda bulunulması öngörülüyor.

       

Kopenhag'a gelen 110 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının onayı için büyük zorlukla hazırlanan bildiri taslağında, sera etkisi yaratarak atmosferi ısıtan karbondioksidin salınımının tedricen azaltılması, atmosfer sıcaklığının iki dereceden fazla ısınmasına izin verilmemesi, gelişmekte olan ülkelere para yardımında bulunulması karara bağlandı.

Haberin Devamı

       

Karar taslağında, en az gelişmiş ülkelere 2010 yılında 30 milyar dolar, gelişmekte olan ülkelere de 2020'ye kadar 100 milyar dolar para yardımının yanı sıra 2010 sonuna kadar zirveler düzenlenerek iklim için somut bağlayıcı"antlaşmaya" varılmasına çalışılması ilke olarak benimsendi.

      

 "Kopenhag X" denen bugünkü taslak bildiri için birçok uzman ve eylemci"tam afet" tabirini kullandı.

LİDERLERE GREENPEACE ŞOKU

BM İklim Zirvesi'nde Danimarka Kraliçesi, dün akşam dünya liderlerine akşam yemeği verdi. Yemeğe ise Greenpeace eylemcileri damga vurdu. Salona sızarak eylem yapmayı başaran eylemciler, Danimarka polisi tarafından tutuklandı.

Kraliçenin başkent Kopenhag'da devam edem BM iklim zirvesi dolayısıyla dünya liderlerine verdiği akşam yemeği davetine sızmayı başaran Greenpeace eylemcilerini, Danimarka polisi "devlet mülküne yasa dışı yollardan girmekten" suçlu buldu.

Kopenhag polis sözcüsü Johnny Lundberg, "olayın büyük oranda ciddiyet arz ettiğini düşündükleri için böyle bir karar aldıklarını" belirterek, "eylemcilerin geçici olarak tutuklanmaları için mahkemeye sevk edileceklerini" söyledi.

Lundberg, bu kişilerin güvenlik önlemlerini geçerek, durdurulmaksızın nasıl içeri girebildiklerini anlamak için polisin soruşturmayı sürdürdüğünü de kaydetti.

Gece kıyafetleriyle Christiansborg Sarayı'na girmeyi başaran eylemciler, kamera ve objektiflerin önünde "Konuşun siyasetçiler", "Harekete geçin liderler" yazılı pankartlar açmıştı.

İki eylemci ve onlara yardım eden bir diğeri güvenlik görevlileri tarafından yakalanmıştı. Eylemciler yemek başlamadan bir saat önce, ilk davetlilerle birlikte, kontrol edilmeden Saraya girmeyi başarmıştı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!