Obama İspanya'ya geliyor

Güncelleme Tarihi:

Obama İspanyaya geliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2016 01:04

ABD Başkanı Barack Obama'nın 9-11 Temmuz tarihlerinde İspanya'ya resmi ziyaret yapacağı açıklandı.

Haberin Devamı

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Obama'nın 7-9 Temmuz tarihlerinde Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenecek NATO yıllık zirvesine katılacağı ve buradan da İspanya'ya geçeceği bildirildi. Konuya ilişkin İspanyol hükümeti de bir açıklama yaparak, ABD Başkanı Obama'nın Kral 6. Felipe ve Başbakan Mariano Rajoy ile görüşeceğini duyurdu. 

Bu arada Obama'nın İspanya ziyareti, 15 yıl sonra bu ülkeye gelecek ilk ABD başkanı olması açısından önem arz ediyor. İspanya'ya en son 2001 yılında George W. Bush, ABD başkanı sıfatıyla ziyaret gerçekleştirmişti. 2004 yılında İspanya'da iktidara gelen sosyalist görüşlü Zapatero hükümeti ise aldığı ilk kararda Irak'taki İspanyol askerlerini geri çekmiş ve bundan dolayı da İspanya-ABD ilişkileri uzun bir dönem zarar görmüştü. 2011 yılında iktidara gelen sağ görüşlü Halk Partisi (PP) iktidarı da sürekli olarak İspanya ve ABD arasında "bozulan ikili ilişkileri düzeltmeye çalıştıklarını" savunmuştu. Bu nedenle Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, İspanyol resmi haber ajansı EFE'ye verdiği demeçte Obama'nın İspanya'ya yapacağı ziyareti "normalleşme sürecinin zirveye çıktığının göstergesi" olarak yorumladı.

Haberin Devamı

Margallo, şu değerlendirmede bulundu:

"İktidara geldiğimizde ikili ilişkilerimizin ciddi şekilde bozuk olduğunu görmüştük. Obama'nın İspanya'yı ziyareti, normalleşme sürecinin zirveye çıktığının göstergesidir. Bunun için çok çalıştık ama nihayet açıklandı. Çok teşekkür ediyorum. İspanya için ABD ile ilişkiler kurmak çok önemlidir. Bizim dış politikamızda destek verdiğimiz iki büyük kilometre taşı vardır. Avrupa ve ABD. Bu ikisiyle Kuzey Afrika ve Latin Amerika gibi yerlere çok daha iyi ulaşabiliriz."
Öte yandan diplomatik kaynaklar, ABD Başkanı Obama'nın geçtiğimiz nisan ayında İspanya'ya gelmeyi planladığını ancak bu ülkede yaşanan siyasi belirsizlikten dolayı ziyaretini ertelediğini savundu. 20 Aralık'ta yapılan genel seçimlerden sonra hükümetin kurulamadığı İspanya'da 26 Haziran'da erken genel seçimlere gidilecek. İspanya'daki siyasi takvim gereği yeni başbakanın kısa sürede belirlenmesi öngörülmezken, bu yüzden 9-11 Temmuz'da Madrid'de bulunacak Obama'nın halen görevde olan Başbakan Rajoy ile görüşeceği açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!