O yeri doldurulamayacak bir usta, değerli bir sanatçıydı

Sevgili Tuncel Kurtiz’in yolu nurlar içinde olsun.

Haberin Devamı

Onu asla unutmayacağım. Onu ilk kez Haldun Taner’in “Keşanlı Ali Destanı” oyununda izlemiştim.
Daha sonra Anton Çehov’un “Martı”, Nazım Hikmet’in “Yolcu” oyunlarında ve hayran olduğum daha birçok oyunda onu izleyebilme şansını yakalamıştım.
Ardından “Umut”, “Sürü”, “Duvar”, “Güz Sancısı”, “Otobüs” gibi birbirinden değerli filmlerde onu çok daha iyi tanıdıkça hayranlığım kat be kat arttı...
Gençlerin de onu tanımasını sağlayan, “Ezel” dizisindeki asla unutamayacağım Ramiz Dayı tiplemesi de ona çok yakışmıştı.
Hani bazı insanlar vardır, yaşlandıkça güzelleşirler.
Yüzlerindeki kırışıklar çoğaldıkça, çok daha anlamlı olurlar. İşte o da öyle biriydi bence. Oyuncu, şair, senarist, yazar Tuncel Kurtiz’in ölümünü kabullenemiyorum. Yaşı 77’ymiş. Bazı insanlar vardır ki, yaşları yoktur. İşte o da böyle bir insandı bence...
Onun o eşsiz tok sesiyle okuduğu şiirler, metinler... Shakespeare’in Hamlet oyunundan, Nazım Hikmet’ten, Cahit Irgat’tan... Unutulabilir mi?
Özellikle de “Ezel”deki felsefi sözleri... Her biri birer vecize olarak kabul edilebilecek, Ezel’e verdiği o öğütler, hâlâ akıllarda değil mi:
-Sevilmeyi hak etmediğini düşünen herkes yalnızdır. Sevmekten korkanın kaderi ise yalnız kalmak değil, nefret ettikleriyle baş başa kalmaktır sonunda.
-Aşk mı kaderi kovalar, kader mi aşkı? Daha kimseler çözemedi bu bilmeceyi.
-Hayatın kuralı bu; ne kadar uzağa gidersen git, başladığın yere dönersin sonunda.
-Ne kadar değişirsen değiş, nerede mutlu olduysan hep oraya çevirirsin kafanı.
-Nereye gidersen git şunu unutma: Herkes gün olur evine döner.
Mevlana ve Şems’in öyküsünü anlattığı dizelerde ise şu sözler ne büyük bir gerçeği yansıtıyordu:
“Bu kitapları bırak bir kenara... Okuyarak öğreneceksin ama sonunda yüreğinle bulacaksın... Aradığın şeyi okuyarak bulamazsın... Sende eksik olan şeyi gözlerinle tamamlayamazsın... Aradığın şeyi dünyada arayacaksın. Sayfalarca laflar sevginin yerini tutmaz.
Okuyarak öğreneceksin ama severek anlayacaksın” diyordu Hz. Şems. Ve bunları aklımıza kazıyordu büyük usta. Şair Serkan Uçar’ın “Tut Yüreğimden Ustam” adlı şiirini mutlaka internette bulup onun sesinden dinleyin.
Son olarak da gür sesiyle, Cahit Irgat’ın “İthaf” şiirinden okuduğu şu mısraları sizlerle paylaşmak istiyorum:
“Anne girmem bu oyuncak dükkanına
Orada toplar, tayyareler, tanklar var
Seviyorum söğüt dalı atımı
Tekme atmaz, ısırmaz
Ben yaşamak istiyorum
Ağaç gibi sessiz sessiz ve rahat
Karınca kararınca değil
Serile serpile boylu boyumca.”

Yazarın Tüm Yazıları