O uçak nasıl düştü

Güncelleme Tarihi:

O uçak nasıl düştü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2014 00:33

Irak Şam İslam Devleti’nin önceki gün ‘başkent’ diye saydığı Rakka’da Ürdünlü bir pilotu yakalamalarının ardından ailesi örgüte “Çocuğumuz da Müslüman, serbest bırakın çağrısı” yaptı. Uçağın nasıl düştüğü, IŞİD’in MANPADS füzesi kullanıp kullanmadığı henüz net değil.

Haberin Devamı

IRAK Şam İslam Devleti’nin önceki gün Suriye’nin kuzeyindeki “başkenti” olarak saydığı Rakka şehrinde Ürdünlü 26 yaşındaki pilot Muaz Safi el-Kesasibe’yi esir almalarını sağlayan F-16’yı nasıl düşürdükleri hâlâ belirsizliğini koruyor. Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait F-16, örgütün Irak ve Suriye’deki mevzilerine yönelik eylül ayından beri hava saldırıları düzenleyen ABD liderliğindeki koalisyon güçlerine ait düşen ilk uçak.

ARAPLAR VERDİ

Pilotun fotoğraflarını yayınlayarak hemen propaganda yapan örgüt, uçağı omuzdan fırlatılan füzeyle düşürdüklerini açıkladı. Bunun taşınabilen hava savunma sistemi MANPADS füzesi olduğu belirtiliyor. IŞİD militanlarının ya da “ılımlı” muhaliflerin, MANPADS füzelerle ya da Katar ve Suudi Arabistan’ın sağladığı füzelerle Suriye hükümetine ait helikopterleri düşürdüğü biliniyor. Hatta örgüt, militanlarına yönelik “MANPADS füzelerle nasıl helikopter düşürülür” rehberi yayınlamıştı. IŞİD’in ağustos ayında Rakka’da Suriye ordusuna ait Tabka hava üssüne düzenlediği baskında Rusya, Çin ya da Bulgaristan üretimi MANPADS’ları ele geçirmesinden endişe edilmişti.
Ekim ayında Alman Federal İstihbarat Teşkilatı’nın, örgütün özellikle Irak’ın kuzeyinde yolcu uçaklarını hedef alabileceği MANPADS füzelere sahip olduğu uyarısında bulunduğu ortaya çıktı. ABD Başkanı Barack Obama yönetimi de bu tip füzelerin IŞİD’in eline geçmesinden endişe ettiği gerekçesiyle “ılımlı muhaliflere” bu silahların dağıtımını mümkün olduğu kadar engellemeye çalışmıştı.

Haberin Devamı

ÜRDÜN ÇARK ETTİ

Daha önce F-16’nın IŞİD tarafından vurulduğunu açıklayan Ürdün, dün bu açıklamadan çark etti. Ürdün Silahlı Kuvvetleri’nin internet sitesinde yer alan açıklamada, “İlk belirlemelere göre uçak IŞİD tarafından düşürülmedi” denildi. Dün Ürdünlü yetkililer, uçağın IŞİD tarafından düşürüldüğünü açıklarken, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise önceki akşam delilleri, terör örgütünün iddia ettiği gibi uçağın IŞİD tarafından düşürülmediğini açık bir biçimde gösterdiğini ileri sürmüştü.

O uçak nasıl düştü

Haberin Devamı

PİLOT TAKAS MI EDİLECEK

Pilotun memleketi Kerek’ten birkaç şeyhin pilotun serbest kalması için Kral Abdullah’a takas önerdiği de iddia edildi. Genç pilotla takas edilmesi düşünülen kişi, 2005’te Amman’da üç otele düzenlenen 60 kişinin öldüğü bombalı saldırılar nedeniyle idam cezası alan Sajida Mübarek Rişhabi isimli terörist kadın. Sajida’nın IŞİD’in kurulmasının temeli attığı bilinen, ABD’nin 2006 yılında Irak’ta öldürdüğü El Kaide lideri Ürdünlü Ebu Musab Zerkavi’ye çalıştığı bilinse de Ürdünlü birçok analist, bu takası olası görmüyor. Daily Beast’e konuşan bir Ürdünlü istihbarat kaynağı, “Biz IŞİD’i biliyoruz, onlar için genelde kadınlar takasta önemli olmazlar” dedi. Yeni evli pilot Muaz Safi el-Kesasibe (26), Ürdün’de saygın askeri bir aileden geliyor. Pilotun babası Yusuf Kesasibe, IŞİD’e oğluna misafirperverlik göstermesi çağrısında bulunarak “Allah onlara merhamet versin. Oğlumu bıraksınlar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!