Malezya Havayolları'na ait uçak, Rus füzesiyle düşürülmüş

Güncelleme Tarihi:

Malezya Havayollarına ait uçak, Rus füzesiyle düşürülmüş
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2015 14:41

Hollanda Güvenlik Araştırma Kurulu, geçen yıl Ukrayna'nın doğusunda düşen Malezya Havayolları'na ait uçağa ilişkin nihai raporunu tamamlayarak basına açıkladı.

Haberin Devamı

Kurul Başkanı Tjibbe Joustra, düzenlediği basın toplantısında, Boeing 777 tipi uçağın Rus yapımı 9M38 BUK füzesiyle düşürüldüğünü duyurdu.

Dünyanın merakla beklediği açıklamada, füzenin, uçağın kokpitine yarım metreden daha yakın bir mesafede infilak ettiği ve içerideki üç mürettebatın ölümüne neden olduğu belirtildi.

Joustra açıklamasında, "Ukraynalı yetkililerin, önlem olarak, ülkenin doğusunda hava sahasını kapatmaları için yeterli nedenleri olduğu sonucuna vardık" ifadesini kullandı.

15 ay süren araştırma sonucu uçağın düşmesine yol açan füzenin nereden atıldığı ortaya çıkarılamadı.

Malezya Havayollarına ait uçak, Rus füzesiyle düşürülmüş


Rus yapımı BUK füzeleri, hem Rusya’nın hem de Ukrayna ordusunun elinde bulunuyor ancak Moskova, BUK tipi füzelerin onlarca yıllık olduğunu ve artık Rusya’nın cephaneliğinde yer almadığını ifade etti.

RUSYA İDDİALARI KABUL ETMİYOR


Amsterdan'dan Kuala Lumpur'a giderken, 17 Temmuz 2014 tarihinde düşen uçakta 298 kişi hayatını kaybetmişti. 

Batı ülkeleri ve Ukrayna, uçağın Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından düşürüldüğüne inanırken; Rusya, füzenin Ukrayna kontrolündeki bölgeden ateşlendiğini savunuyordu.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!