O sofralarda bile kalori bombardımanından kurtuldu

Cavit Çağlar’ın beslenmesi, aktivite düzeyi, kilo kontrolü ve uyku düzeninde yakaladığı performans takdir edilecek düzeyde.

Zoru başarıyor ve takdiri hak ediyor. Yazıyı okuyunca bana siz de hak vereceksiniz.

Cavit Çağlar’ı 20 yıldır tanıyorum. 1980’li yılların başından beri Ankara’da "Güniz Sokak numara 31’in" müdavimlerinden biridir. Dokuzuncu Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel ile keyifli bir dostluk, yapıcı bir arkadaşlık, mükemmel bir ağabey-kardeş ilişkileri vardır. Cavit Bey için, Süleyman Demirel "Danıştığı, fikrini aldığı, sarsılmaz bir güvenle bağlı olduğu bir büyük" ve kendi deyimiyle bir "beyefendi"dir.

ÇOK İYİ BESLENİYOR

Cavit Çağlar’la, Süleyman Demirel’in başbakanlığı döneminde çok sık birlikte olduk. Güniz Sokak’ta "beyefendi ve hanımefendinin" konuğu olarak sabah kahvaltılarını paylaştık. Güniz Sokak’ın kahvaltı sofraları çok meşhurdu: Süleyman Demirel’in sohbet yeteneği ve bilgeliği, Nazmiye Demirel’in sıcak misafirperverliği ve ağırlama zarafetiyle birleştiğinden sabah kahvaltıları hem bir tatlı dostluk ortamı hem de gerçek bir sağlık tehdidi halini alırdı. Türkiye’nin bütün lezzetleri, tatlarına o masada mutlaka yer vardı.

Cavit Bey o sofralardan bile kalori bombardımanına maruz kalmadan kalkmayı başarırdı. Öyle görülüyor ki "düzenli, dengeli, çeşitli ve kararında yeme" alışkanlığını sürdürüyor. Cavit Çağlar’ın beslenme notunu yüksek tutuyorum: 9 Bunda onu hiç kilolu görmememin de etkisi olduğunu belirteyim.

AKTİVİTESİNİ ARTIRMALI

Cavit Çağlar’ın yaşam alışkanlıkları "küçük birkaç arıza" dışında oldukça iyi. O küçük arızaların da pek önemli olmadığını, Cavit Bey’in onları "küçük yaşam keyifleri" dozunda tutabildiğini görüyoruz. İyi bir yaşam çizginiz varsa ara sıra geçilen bu "kırmızı ışıklar"ın çok fazla önemli olmadığı kanaatindeyiz. Haftada bir veya iki puro, kararında bir bardak viski size keyif veriyorsa bu küçük kaçamaklara bazen izin vermek gerekir. Ama sadece bazen!

Cavit Çağlar’ın beden aktivitesi yeterli değil. Günlük hayatının aktif olması iyi bir şans ama haftada üç-dört kez yapılan düzenli yürüyüşlerin yerine, yüzme, bisiklet, tenis, golf gibi aktivitelerin sağlığa yararı çok iyi biliniyor. Ne yapıp edip bu eksikliğini de gidermesi gerekiyor. Cavit Çağlar’ın aktivite notu düşük: 6

GENETİK NOTU YÜKSEK

Cavit Bey’in sağlık geçmişinde yaşadığı ciddi bir kalınbağırsak problemi var. Bu sorun zamanında müdahaleyle tamamen aşılmış. Yine de posası yüksek bir beslenme planı uygulamasını (sebze, meyve, tahıl ve bakliyat) ve kalınbağırsakların hoşlanmadığı besinlerden (mandıra ürünleri, aşırı kırmızı et, barbekü edilmiş yiyecekler, tütsülenmiş besinler gibi) uzak durmasını tavsiye ediyorum. Kolonoskopik incelemelerini iki-üç yıllık aralıklarla tekrarlamasını öneriyorum. Hipertansiyon problemini ilaçlarla kontrol altında tuttuğu anlaşılıyor. Değiştireceği aktivite planı bu problemle mücadelesini kolaylaştırabilir.

Genetik mirasında ciddi bir sorun görülmüyor. Uzun ve sağlıklı yaşayanların sık olduğu bir aileden geliyor. Düzenli sağlık kontrolleri yaptırdığı sürece bu genetik miras ona pek sorun çıkarmaz. Cavit Çağlar’ın genetik miras notu: 8

STRESİNİ İYİ YÖNETİYOR

Cavit Bey stres yönetiminde de sınıfı geçiyor. Son 20 yılda yaşadığı gelgitleri yakından bilen biri olarak bu başarısından dolayı onu kutluyorum. İşadamı Cavit Bey’in de, politikacı Cavit Çağlar’ın da stres yönetiminde bu kadar profesyonel olabilmesi gerçekten takdire değer. Cavit Çağlar’ın stres yönetimi puanı da yüksek: 8

Cavit Çağlar’ın uyku problemi yaşamaması da büyük bir avantaj. Yaşadığı sorunlara ve yoğun iş hayatına rağmen uyku kalitesini sürdürebilmesi büyük bir başarı. Bunda inançlı biri olmasının, Güniz Sokak’tan "bu da geçer" eğitimi almasının, hoşgörülü bir kişi olmasının ve özellikle "huzur"u aramasının etkisi olabilir. Cavit Bey’in uyku kalitesi bakımından da iyi bir notu var: 8

HUZURU YAKALAMIŞ

Cavit Çağlar "olumlu düşünen" biridir. Olumlu düşünmeyi bir yaşam tarzı seçimi, bir hayat felsefesi kabul etmiştir. Kendine güvenir, kişisel bakımına müthiş özen gösterir. Duygularını ve düşüncelerini ifade etmekte son derece rahattır. Fıkra anlatmayı bilmez ama dinlemeyi çok sever. Bazen kendine bile kahkahalarla güler. Bu olumlu yapılanmanın arkasında muhtemelen geçmişte ailesinin yaşadığı zorlukların, göçlerin ve bunların kazandırdığı tecrübelerin etkisi vardır diye düşünürüm. Son cümlesi çok önemli: "Huzurluyum!" Huzurlu olabilmek ve huzurlu kalabilmek özellikle son günlerde giderek zorlaştığı için bu cümlenin altını lütfen çizin. Cavit Bey’e olumlu düşünce tarzı nedeniyle de iyi bir not veriyorum: 9 Cavit Çağlar’a sağlıklı, mutlu, verimli bir hayat diliyorum.

STRES KOLESTEROL YAPAR MI?

Stres kolesterolü artırmaz. Yoğun ve uzun süreli stres belki aşırı ve kontrolsüz gıda tüketimini teşvik ederek ve yağlı-şekerli ürünlere yönelterek kilo almanızı tetikleyebilir. Trigliseriti yükseltip, faydalı kolesterolü düşürebilir. Sonuçta zararlı LDL kolesterolünüz bir miktar yükselecektir ama stresin doğrudan kolesterol yükselttiğine dair bilimsel bir kanıt yoktur.


STRESLİ BİRİ OLMAYA ADAY MISINIZ?

Araştırmalar:

Yemeklerini aceleyle yiyenlerin,

Kahvaltı etmeyenlerin,

Sabah keyfi yapmadan hemen işe yüklenenlerin,

Hobilerine az zaman ayıranların,

İşini fazla önemseyenlerin,

Egzersiz fakirlerinin,

Tatili sevmeyenlerin,

Evine iş götürenlerin,

Geç saatlere kadar çalışanların,

Ailesine zaman ayırmayanların,

Hızlı karar verenlerin,

Kendine çok güvenenlerin,

Öğlenleri dinlenmeyenlerin,

Hızlı düşünenlerin,

İşlerini plansız yürütenlerin

Strese ve ona bağlı hastalıklara daha kolay yakalandıklarını gösteriyor.

ŞEKER ZARARLI ŞEKERLEME FAYDALI

Yazının başlığı sizi şaşırtmasın bizim tavsiye ettiğimiz "şekerleme"ler pastanede, marketlerde satılan şekerlemelerden değil. Sağlığa faydalı şekerlemeler gün içinde alınan küçük dinleme molalarıdır. Gün içinde yapılan 10-15 bilemediniz 30 dakikalık kısa kestirmelerin -şekerlemelerin- belleği desteklediğini, kalbe iyi geldiğini, stresi azaltıp, bedeni dinlendirdiğini gösteren güvenilir çalışmaların sayısı her gün artıyor. Yakın zamanda yapılan bir çalışmada Atina Üniversitesi araştırmacıları haftada en az üç gün, gündüz yarım saat kadar kestirenlerin kalp krizinden ölme riskinin üçte bir oranında düştüğünü gösterdi. Gündüz şekerlemelerinin belleğe iyi geldiği uzun süredir zaten biliniyor.

NASIL YAŞIYORLAR

Cavit Çağlar (62)

Nergis Holding Yön. Kurulu Başkanı

Açık havada yürümek dışında egzersiz yapmıyorum. Günlük yaşam aktivitem ise hareketli. 23 yıl önce kalınbağırsak sorunu yaşamıştım, 35 cm kesilmişti, bugüne kadar başka bir sorun yaşamadım. Bugün ise yalnızca tansiyon problemim ve sulfamit içeren ilaçlara karşı alerjim var. Her gün aspirin ve tansiyon dengeleyici ilaç kullanıyorum. Şimdiye kadar hiç yorgunluk, dikkat eksikliği, gece uyumada zorluk gibi sorunlarım olmadı. Sağlığımı mükemmel olarak tanımlayabilirim. 80 yaşın üzerinde sağlıklı aile bireyleri var. Örneğin 84 yaşındaki annem hareketsizlik yüzünden kilolu ama bunun dışında sadece, tansiyon sorunu var.

Süt, yoğurt, et, peynir, meyve, ekmek, sebze gibi besinleri tüketiyorum. En sevdiğim yiyecekler çorba, köfte ve pilav. Çok sık olmasa da hayvansal yağ yerine zeytinyağı kullanıyorum. Kırmızı et yerine haftada birkaç kez balık yiyorum. Hiçbir zaman kilo problemi yaşamadım. Günde üç bardak çay içiyorum. Gerektiği miktarda tuz kullanıyorum. Öğün saatlerim düzenli. Düzenli sabah kahvaltısı yapıyorum. Gün içinde ya da geceleri ya da sosyal ortamlarda atıştırma huyum yok. Hamur işi ve tatlı gibi gıdaları çok tüketmem. Ancak hızlı yemek yeme adetim var. Hayatımda hiç sigara içmedim ama ara sıra viskiyle birlikte puro içiyorum.

Gün içinde su dışında mutlaka meyve suyu ya da bitki çayı tüketiyorum. Her gece 22.30’dan önce uyuyorum ve bunun verimli olduğunu düşünüyorum. Duygularımı stressiz bir şekilde özgürce dışa vurabiliyorum. Pozitif düşünceli biriyim, kendimi beğenirim ve bunu ifade etmekten de kaçınmam. İşimden keyif alıyorum, yaratıcı faaliyetler gösteriyorum.

Cavit Çağlar’ın not ortalaması: 8
Yazarın Tüm Yazıları