O şimdi olimpik mülteci

Güncelleme Tarihi:

O şimdi olimpik mülteci
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2016 22:14

Türkiye kıyılarından Yunanistan’a kaçarken, batmak üzere olan botlarını ablasıyla birlikte iterek hayata kulaç atan 18 yaşındaki Suriyeli yüzücü Yusra Mardini, Rio Olimpiyatları’nda ilk kez yarışacak 10 kişilik olimpik mülteci takımına seçildi.

Haberin Devamı

YUSRA ve Sarah Mardini kardeşler Suriye’deki sayılı yüzücüler arasındaydı. Yusra 2012’de Türkiye’de düzenlenen Dünya Kısa Kulvar Şampiyonası’na katılmıştı. Hayali bir gün olimpiyatlarda yüzmekti. Ancak ülkesindeki savaşla birlikte hayalleri de yıkıldı.

Ağustos başında artık Suriye’de kalamayacaklarını anlayıp Lübnan üzerinden Türkiye’ye girdiler. Daha sonra da Yunanistan’a geçmek için kaçakçılara para ödeyip bir gece Ege Denizi’ne açıldılar. Ancak henüz yarım saat geçmeden motor durdu. O an etrafı ölüm sessizliği kapladı.

Önce tüm çantaları denize attılar. Bot su almaya başlamıştı. Yusra Mardini ve kendisi gibi yüzücü olan ablası Sarah suya atladı. Birlikte karanlık suda ayak çırparak botu ittiler. Aradan yaklaşık 3.5 saat geçmişti ve abla-kardeş ile bottaki diğer iki yolcu hâlâ yüzerek botu Avrupa sularına doğru yavaşça itiyordu. Bot mucizevi biçimde Yunanistan’ın Midilli sahillerine ulaştı. Herkes kurtuldu. Yusra Avusturya üzerinden Almanya’ya ulaştı. Kısa süre sonra ise mülteci kampının yakınındaki Wasserfreunde Spandau 04 takımına katıldı.

Haberin Devamı

O şimdi olimpik mülteci

OLİMPİYAT BAYRAĞI ALTINDA

Yusra önce ağustosta Rio’da yapılacak olimpiyatlara, milyonlarca mülteciyi temsilen katılacak sporcuların seçileceği Olimpiyat Komitesi’nin oluşturduğu mülteci takımının 43 aday sporcusu arasına girdi. 43 kişiden 10’u Rio’ya gidecekti. Antrenörü Sven Spannekrebs ile aylarca seçmelere hazırlandı. Ve Olimpiyat Komitesi 10 kişilik takımı önceki gün açıkladı. Yusra’nın adı da olimpiyat bayrağı altında yarışacak mülteci takımının sporcuları arasındaydı. Yusra duygularını Facebook’taki sayfasında şöyle paylaştı: “Neler hissettiğimi tarif edemiyorum. Bu noktaya ulaşmamı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.” 

10 kişilik takım

OLİMPİYATLARIN başladığı 1896’dan bu yana pek çok milli takım başarıya ulaştı şimdi ilk kez mültecilerden oluşan bir takım yarışacak. Bu, milyonlarca mülteci için de umudun sembolü olacak. Olimpiyat Komitesi’nin açıkladığı 10 kişilik mülteci takımının kadrosu ise şöyle: 2 Suriyeli yüzücü, 2 Kongolu judocu, 1 Etiyopyalı maratoncu, 5 Güney Sudanlı orta mesafe koşucusu.  

Haberin Devamı

O şimdi olimpik mülteci

Rami Anis

O DA RİO YOLCUSU

 SURİYE’’deki savaştan kaçıp bir süre İstanbul’da yaşayan Rami Anis de Rio Olimpiyatları’nda yarışacak. Halep’te yaşayan Rami Anis Suriye Yüzme Milli Takımı sporcusuydu. Hedefi önce 2012 olimpiyatlarıydı. Ancak ülkesi karışınca 20 yaşında askere çağrıldı. Ailesi onu İstanbul’da okuyan ağabeyinin yanına gönderdi. Rami o günleri şöyle anlattı: “Çantamda iki ceket, iki tişört, iki pantolon vardı. Birkaç ay Türkiye’de kalıp döneceğimi düşünmüştüm.” Aylar yıllara döndü ve Rami Türkiye’deki zamanını Galatasaray Spor Kulübü’nün havuzunda tekniğini geliştirip antrenman yapmakla geçirdi. Ancak Türk kimliği alamadığı için hiçbir yarışa katılamadı ve durumunu, çalışıp çalışıp sınava giremeyen birine benzetti. Bir bota binip Ege kıyılarından Yunanistan’ın Samos Adası’na kaçtı. Ve sonrasında da Belçika’nın Gent kentine ulaştı. Sonunda çalışmalarının karşılığını aldı. Onun ismi de olimpiyatlarda mülteci takımında yarışacak 2 Suriyeli yüzücüden biri olarak tarihe yazıldı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!