GeriSeyahat O şimdi 18 yıldır düşlediği ülkelerde
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
O şimdi 18 yıldır düşlediği ülkelerde

O şimdi 18 yıldır düşlediği ülkelerde

Hakkı Arıkan, uzun süredir çalıştığı işini bıraktı. Üniversite yıllarından itibaren hayalini kurup, kâğıtlara yazdığı ülkeleri şimdi tek tek geziyor. Aralık 2014’te başladığı dünya turu macerasında yedi ay geride kaldı. 12’nci ülkesini bitirdi. Şu anda 13’üncü durak İtalya’da. Döndüğünde hayatına kaldığı yerden değil, ‘sıfırlanmış’ olarak başlamak istiyor.

Dünya turu fikri nasıl ortaya çıktı?
Üniversiteden bu yana hayatımın en büyük hayaliydi. Uygun koşulların oluşmasıyla birlikte hayali bir plana dönüştürdüm. Bu seyahati aynı zamanda hayatımı gözden geçirerek yeni bir başlangıca hazırlanmak için de fırsat olarak değerlendirmek istedim.

İşiniz gücünüz ne oldu? Döndüğünüzde kaldığınız yerden devam edecek misiniz?
Pazarlama İletişimi, telekomünikasyon ve e-ticaret sektörlerinde 18 yıllık bir çalışma hayatım oldu. Son dönemde ‘Markafoni’ grubu pazarlama direktörlüğü yaptım ve grup bünyesindeki Misspera.com kurucu ortaklığıydım. Bu seyahat öncesinde görevimden ayrıldım ve hisselerimi grubun şu anki tek sahibi Naspers grubuna sattım. Bu seyahate çıkmaktaki amacım hayatımın kaldığı yerden devam etmemesi, yeni bir başlangıç yapmak. O nedenle kaldığım yerden devam etmeyeceğim kesin.

O şimdi 18 yıldır düşlediği ülkelerde

Kolombiya'da

Tek başınıza mı geziyorsunuz, tek başına gezmenin avantajları ya da dezavantajları nedir?
Tek olmanın en güzel avantajı grup seyahat demokrasisinin işlememesi, dilediğim yerde dilediğim şeyi dilediğim zamanda yapabilme özgürlüğü. Dezavantajıysa çıkan problemler karşısında yalnız olmanız. Fiili ya da moral olarak size destek olacak birinin yanınızda bulunmaması.

Rotayı nasıl belirlediniz? En beğendiğin yer neresiydi?
Üniversiteden bu yana yaptığım bir karalama listesi vardı. Hedefimdeki 26 ülkenin 18’ini bu liste oluşturuyor. Diğer sekizi arkadaşlarımın tavsiyeleri neticesinde eklendi. En beğendiğim yer Brezilya’da Rio de Janeiro oldu. Plajlar, dağlar, göller, deniz, eğlence, iyi yemek, iyi kalpli insanlarıyla arayabileceğim her şeyin birarada olduğu harika bir şehir. Tarihi yer olarak Peru’da Machu Picchu ise mucizevi denecek güzellikte, zorlu doğa şartlarına rağmen yaratılmış bir dünya harikası.

O şimdi 18 yıldır düşlediği ülkelerde

Arjantin'de

Günlük yeme-içme, konaklama için ortalama ne kadar harcıyorsunuz?
Bu bir ‘backpacking’ seyahati değil, uzun kaldığım şehirlerde ev kiralıyorum, kısa kaldıklarımda otelleri tercih ediyorum. Yol masrafları hariç günlük 80-100 dolar masrafım oluyor. Ülke ve kıtaya göre değişiyor. Kuzey Amerika’da çoğunlukla araba kiraladım. Latin Amerika’da mesafeler uzun olduğu ve bol miktarda dağ, orman bulunduğu için daha çok uçak tercih ettim ve ulaşım pahalıydı. Avrupa’da ağırlıklı tren kullanıyorum. Asya’daysa uçaklar daha ekonomik. Afrika’da ise uçakla birlikte karayolu da kullanmayı planlıyorum.

Gezinize ne zaman başladınız, kaç ülkeyi gezdiniz, kaç kilometre yol kat ettiniz? Daha ne kadar yolunuz var, ne zaman bitecek?
Seyahate 8 Aralık 2014 tarihinde başladım, tahminen 14 ay sürecek. Seyahat Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa, Asya, Okyanusya ve Afrika kıtalarını kapsıyor. Seyahatin ilk beş ayında ABD, Meksika, Küba, Kolombiya, Peru, Brezilya, Arjantin, Uruguay, Şili’yi gezdim. 1 Mayıs’ta ikinci etap Avrupa’ya başladım. Yola Madrid’den çıktım, şu anda İtalya’dayım. Avrupa’nın ardından da Asya, Okyanusya ve son olarak Afrika gelecek.

O şimdi 18 yıldır düşlediği ülkelerde

Brezilya'da

Bunun bir çılgınlık olduğunu söyleyen oldu mu? Yoksa herkes size destek mi oldu?
Genelde tam tersi çoğu kişi kendilerinin hayalini gerçekleştirdiğimi, cesur bir hareket yaptığımı söyledi. Nadir olarak da olsa daha çok evli - çocuklu - maddi gelecek kaygısı hisseden kişiler kariyerime ve düzenli maddi gelirime ara vermemden dolayı çılgın buldular.

Başınıza kötü şeyler geliyor mu? Örnek verebilir misiniz?
Bugüne kadar yaşadığım en önemli sıkıntı Küba ve Brezilya’da ATM’den çekmek istediğim yüklü miktarda nakit parayı makinanın teknik hata nedeniyle ödemeyip, tutarı Türkiye’deki bankamdan çekmesi oldu. Uzun uğraşlar sonucu birisinde bir ay diğerinde iki ay sonra paramı geri alabildim. Herhangi bir hırsızlık ve benzeri bir sorunla karşılaşmadım.

False