O ruhu arayan film

Güncelleme Tarihi:

O ruhu arayan film
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2012 00:38

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı cephelerde Genelkurmay Başkanlığı’nın izni ve desteğiyle çekilen Çanakkale 1915 filmi 18 Ekim’de gösterime girecek.

Haberin Devamı

Yeşim Sezgin’in yönetmenliğini yaptığı filmin görsel efektlerini, ‘Fetih 1453’ filminin dijital efekt uzmanı Serkan Zelzele hazırladı. Filmin senaryosu ise ‘Çılgın Türkler, Diriliş ve Cumhuriyet’ kitaplarının yazarı Turgut Özakman’a ait.

“ÇILGIN Türkler”, “Diriliş” ve “Cumhuriyet” ile milyonlarca okura ulaşan Yazar Turgut Özakman’ın senaryosunu yazdığı “Çanakkale 1915” filminin çekimleri tamamlanmak üzere. Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı cephelerde Genelkurmay izni ve danışmanlığıyla çekilen filmin 18 Ekim 2012’de gösterime girmesi planlanıyor. Yeşim Sezgin’in yönetmenliğini yaptığı, İlker Kızmaz (Mustafa Kemal), Yetkin Dikinciler (Necati Bey), Şevket Çoruh (Bigalı Mehmet Çavuş), Barış Çakmak (Binbaşı Ali), Serkan Ercan (Hilmi Şanlıtop), Rıza Akın (Esat Paşa), Bülent Alkış (Binbaşı Mahmut Sabri) ve Celil Nalçakan’ın (Şefik Aker) rol aldığı filmin müzikleri de Can Atilla imzalı.

Diriliş’in destansı öyküsü

Anlatılan, Balkan Savaşı’ndan yenik ayrılan bir milletin silkinerek ayağa kalkışının, dirilişi ruhunun hikayesi. Rusya’ya yardım etmek ve İstanbul’u işgal etmek amacıyla Çanakkale’ye tarihin gördüğü en büyük donanmalardan biriyle saldıran Müttefik Kuvvetler’in, hiçbir silahın yurt sevgisinden daha güçlü olmadığını anladıkları, Mustafa Kemal Paşa’nın, Bigalı Mehmet Çavuş’un, Seyit Onbaşı’nın ve daha birçok isimsiz kahramanın destansı hikayeleriyle ulaşılan zaferin öyküsü “Çanakkale 1915”.

Gerçek cephelerde geçiyor

Fida Film’in yapımcılığını üstlendiği “Çanakkale 1915” filminin en büyük kozu, yüzyılın en büyük ve en kanlı direniş ve varoluş savaşının yaşandığı coğrafyada, gerçek cephe ve siperlerde çekilmesi. Girilmesi ve çekim yapılması yasak olan bu arazilerde ve SİT alanlarında çekim yapabilmek için Genelkurmay Başkanlığı’ndan özel izin alındı. Tarihi tabyalarda gerçek sığınaklar kazıldı, karargah odaları oluşturuldu. Çekimler, Mecidiye Tabyası’ndaki ziyarete kapalı özel bölümler, Nusret Mayın Gemisi, Çimenlik Kalesi, Çimenlik Kalesi Sığınağı, Nara Kalesi’ndeki hastane sığınak ve bonetler ile Bigalı köyünde yapıldı. 7 hafta olarak planlanan çekimlerde 6’ncı hafta bitti. Filmin görsel efektlerini, “Fetih 1453” filmi ve Hollywood’da yaptığı filmlerle adını duyuran, dijital efekt uzmanı Serkan Zelzele hazırladı.

Haberin Devamı

2 bin asker 3 bin köylü kostümü

Haberin Devamı

SUALTI kamerası ve helikopter çekimlerinin de yer aldığı filmin deniz savaşları bölümü için 20 kişilik animasyon ekibi çalışıyor. Filmden öne çıkan diğer detaylar şöyle:
2 bini aşkın Türk ve Anzak askeri kostümü dikildi. Kostümler ve döneme uygun rütbeler Genelkurmay’dan uzman askerlerin danışmanlığında hazırlandı.
3 bin civarında köylü ve dönem sivil kostümü, bunlara uygun aksesuarlar hazırlandı.
500 Türk mavzeri, 250 İngiliz, 250 Anzak tüfeği yapıldı. Bu silahların orijinalleri de Genelkurmay desteğiyle temin edilerek kullanıldı.
Tarihi dokular da kullanılarak 3000 metrekarelik platoya dekor inşa edildi.
Sahra Hastanesi ve çevresi aslına uygun olarak inşa edildi.
2 bin 750 metrelik Türk siper alanları ve mevziler oluşturuldu. Siper bölgeleri hazırlanırken günde 40 kişi 2 ay boyunca çalıştı.
10 kağnı, 15 at arabası hazırlandı, orijinal filikalar yapıldı.
Genelkurmay’dan alınan destek dahilinde döneme ait süngü, kılıç, dürbün, arazi malzemeleri, tüfekler, silahlar, mitralyözler, hastane malzemeleri ile birçok doküman ve belge kullanıldı.
Tüm askeri figürasyona ve oyunculara Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınan danışman askerler tarafından eğitim verildi.
Bigalı Askerlik Şubesi restore edilip dönemin mimarisi ve görünümüne uygun hale getirildi.

Haberin Devamı

Çanakkale’yi çok doğru işleyen bir film

‘Dİrİlİş’ adlı romanından uyarlanan “Çanakkale 1915”in senaryosunu da yazan Turgut Özakman, film için şöyle konuştu: “O dönem, deniz savaşlarıyla birlikte, birebir canlandırılıyor. Çanakkale’yi bir bütün olarak işleyen, doğru işleyen, Çanakkale ruhunu, dirilişi anlatan bir film oldu. Ben yazdım diye değil, hakikaten yapımcının, oyuncuların, tüm emeği geçenlerin emeğini korumak için söylüyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!