O polise kalem kırdı

Güncelleme Tarihi:

O polise kalem kırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2014 01:03

Ethem Sarısülük davasının 5’inci duruşmasında sanık polis Ahmet Şahbaz için salonda yaklaşık 100 jandarma görev yaptı. Mahkeme, Şahbaz’ın tutuklanması talebini reddetti. Duruşma sonrasında ağabey Mustafa Sarısülük, “Silahlı terör örgütü polis teşkilatı tarafından halkın çocukları katlediliyor. Çocuklarımızın hesabını soracağız. Ahmet Şahbaz da tarihteki yerini alacaktır” diyerek elindeki kalemi kırıp yere attı.

Haberin Devamı

1 Haziran 2013’te Gezi eylemleri sırasında Ethem Sarısülük’ü vuran polis memuru Ahmet Şahbaz’ın Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına devam edildi. Dünkü duruşmaya Şanlıurfa’ya koruma memuru olarak atanan Ahmet Şahbaz, daha önceki duruşmaların aksine peruk ve gözlük takmadan katıldı. Şahbaz’ın duruşmaya katılması nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alındı. Mahkeme salonunun bulunduğu koridorda jandarma önlem alırken, salonun içinde ise sanık sandalyesinin çevresi ve izleyicilerin oturduğu ilk sıra tamamen sivil jandarma görevlilerine ayrıldı. Jandarmaların oluşturduğu çemberden sanığı göremeyen avukatlar “6. Filo’yu da çağırsaydınız” tepkisi gösterdi ancak mahkeme jandarma sayısını azaltmadı.

SANIK POLİS SUSTU

Sanık avukatlarının, duruşmanın kapalı yapılması talebi de mahkemece reddedildi. Sarısülük’ün avukatları, Şahbaz’a olay tutanağının altındaki imzanın kendisine ait olup olmadığını sordu. Şahbaz, “Tutanaktaki imza benim. Susma hakkımı kullanıyorum. Tutanaktaki imzaya ilişkin yazılı savunmamda açıklamalarda bulundum. Başka bir soruya da yanıt vermeyeceğim” dedi. Şahbaz, tutanaktaki imzayı kabul ederek “Ethem Sarısülük’ün vurulduğunu olaydan 2 gün sonra duydum” savunmasını da yalanlamış oldu. Avukatların sorularını sanığa iletirken Mahkeme Başkanı Affak İllez’in sürekli “Soruları yanıtlamama hakkına sahipsin” uyarısı da tepkilere neden oldu.

Haberin Devamı

TUTUKLAMAYA RET

Savunmaların ardından mahkeme ara kararlarını açıkladı. Sanık polisin tutuklanma talebini reddeden mahkeme, Şahbaz’ın duruşmalardan verasette tutulma talebini de kabul etmedi. Mahkeme, esasa ilişkin mütalaasını hazırlaması için dosyanın savcıya verilmesini kararlaştırarak duruşmayı 7 Temmuz’a erteledi. Mahkemenin ara kararı açıklamasıyla duruşma salonu karıştı. Sarısülük Ailesi’nin bazı üyeleri ve bazı izleyiciler sanığa su şişesi fırlattı. Jandarma, Şahbaz’ı korumak için sanık sandalyesinin üzerine çıktı. Sanık polis ve avukatları, mahkeme heyetinin kullandığı kapıdan çıkarıldı. Bu esnada mavi bereli komandolar da salona girdi.

Haberin Devamı

SAHTE KİMLİKLE

Olay sonrası Şanlıurfa’da görevlendirilen Ahmet Şahbaz, dava için geldiği Ankara’da, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı kampusundaki İSAK misafirhanesinde ağırlandı. Şahbaz’ın misafirhaneye sahte kimlikle yerleştirildiği iddia edildi. Sanığı korumak için ‘shortland’ denilen özel güvenlik araçlarının kapıda beklediği öğrenildi.

O polise kalem kırdı

OĞLUMA NASIL KIYDIN KATİL POLİS

ETHEM Sarısülük’ün vurulduğu anın duruşmada izletilmesi sırasında Ethem’in annesi Sayfı Sarısülük ağlayarak, “Oğluma nasıl kıydın? Ayakların kırılsın katil. Benim ne çektiğimi sen biliyor musun, katil polis” diye bağırdı. Görüntüleri izlediği sırada fenalaşan anne Sarısülük, duruşmanın ardından açıklama yaparak mahkeme kararlarını protesto etti. Sarısülük’e CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın yanı sıra yine polis kurşunuyla ölen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm ile babası Sami Elvan da destek verdi. Mahkemeyi protesto eden çeşitli gruplar ise adliye önünde “Hepimiz Ethem’iz, öldürmekle bitmeyiz” sloganları attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!