O iki subay 10 yıl hapisle yargılanacak

Güncelleme Tarihi:

O iki subay 10 yıl hapisle yargılanacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2016 10:25

Şırnak Silopi’de geçtiğimiz ekim ayında yapılan bir operasyonda komutanlar arasında yaşanan bir ‘kriz’ sonrası bir yüzbaşı ve bir üsteğmen verilen emri yerine getirmedikleri için tutuklandı. 20 güne yakın tutuklu kalan iki subayın görev yerleri değişti. İki subay hakkında başlatılan askeri savcılık soruşturması ise tamamlandı. İki subay hakkında 1 yıldan 10 yıla hapis istemi ile dava açıldı.

Haberin Devamı

Olay geçtiğimiz 13 Ekim gecesi yaşandı. Operasyonu Şırnak Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugayı yaptı. Operasyon sürecinde yaşanan kısa süreli bir çatışma sonrası tümen komutanı, ateşin açıldığı noktada arama tarama faaliyeti yapılmasını istedi. Emir, Jandarma Kurmay Binbaşı H.B. tarafından Jandarma Binbaşı H.D.’ye iletildi.H.D. de, önce Üsteğmen F.M.’ye daha sonra yüzbaşı Ü.V.A.’ya iletildi. Her iki subay da, çıkılması istenen noktanın tehlikeli olduğu, çok kayıp verebilecekleri, askerlerinin moralsiz olduğu belirtildi.

'ASKERLERİN VEBALİNİ ALAMAYIZ'
Arama tarama emri birkaç kez daha iki subaya iletildi. Ancak, her iki subay, kendilerine bağlı askerlerin vebalini alamayacaklarını iletti.  Sorun çözülemeyince, anılan bölgeye Jandarma Binbaşı H.D. kendisi gitmek istedi. Olaydan üç gün sonra ise Üsteğmen F.M.’ye daha sonra yüzbaşı Ü.V.A. verilen emri yerine getirmedikleri için tutuklanarak askeri cezaevine konuldu.
10 YILA KADAR HAPİS
İki subay hakkında süren soruşturma ise tamamlandı. Jandarma  Genel Komutanlığı 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, iki subayın “Büyük zarar veren emre itaatsizlikte ısrar” suçundan yargılanmaları istendi. Anılan suçun karşılığı ise 1 yıldan 10 yıla hapis cezası.
SAVCI: OTORİTE BOŞLUĞU OLUR
Askeri Savcı Abdulcelil Türkdoğan’ın hazırladığı iddianamede, iki subayın, ısrarlı emirlere rağmen sürekli bahaneler ürettiği iddia edildi. İddianamede, söz konusu emrin yerine getirilmemesi durumunda askerlik otoritesinin büyük zarar göreceği kaydedildi. İddianamede, bu durumun, TSK’da otorite boşluğuna yol açacağına değinildi.Olay sonrası biri Tunceli’de diğeri Bingöl’de İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde görevlendirilen iki subayın yargılaması 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde yapılacak.
dgokce@hurriyet.com.tr

 

BAKMADAN GEÇME!