O gün saat 16.30’da ne oldu

Güncelleme Tarihi:

O gün saat 16.30’da ne oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2004 01:50

21 Kasım sabahı, Kızıltepe’de yaşanan olaylarla ilgili yapılan açıklamalar çok netti. İki terörist karakol basmış ve çıkan çatışmada öldürülmüşlerdi. Daha sonra açıklamada bir değişiklik oldu. Karakol basılmamıştı ama iki terörist dur ihtarına uymadıkları için öldürülmüşlerdi.

Fakat öldürülenlerin kimliği ortaya çıkınca Kızıltepe karıştı. Çünkü öldürülenler 31 yaşındaki kamyon şoförü Ahmet Kaymaz ile 12 yaşındaki oğlu, Dicle İlköğretim Okulu 5-C sınıfı öğrencisi Uğur Kaymaz’dı. Baba-oğul terörist miydi? Olanlar çatışma mı, yoksa yargısız infaz mıydı? Kızıltepe’ye giderek olayın taraflarını dinledik.

Kızıltepe Savcısı Pınar Akkoç:

Teröristler tarafından baskın yapılacağı ihbarı alınmış. Cumartesi gününden beri ev gözetim altındaydı. Operasyon pazar günü yapıldı. Evde çocuk olabileceğini düşündüğüm için operasyonun çocukların evde olmadığı bir saatte yapılmasını istedim. Özel harekát ekipleri, dur ihtarına uymadıkları için çatışma çıktığını söyledi.

BOND ÇANTADA PKK ROZETLERİ

Eylem hazırlığındaki Ahmet Kaymaz’ın ve Uğur’un üzerinden Kalaşnikof, iki el bombası, dört şarjör çıktı. Ev aramasında şifreli bir bond çanta bulduk. İçinden PKK rozetleri ve fotoğraflar çıktı. Fotoğraflarda Ahmet Kaymaz ve eşi Makbule Kaymaz’ın kırsal kesimde ellerinde silahlarla çekilmiş fotoğrafları çıktı. Soruşturmayı üç yönlü yapıyorum. Rozet ve fotoğraflardan dolayı Ahmet Kaymaz’ın PKK ile bağlantısı araştırılacak. İkinci soruşturma eşi Makbule Kaymaz’ın PKK ile bağlantısı. Üçüncüsü ise polis memurlarının görev sınırlarını aşıp, verilen izin dışında hareket edip etmedikleri. Polis memurları yargılanabileceği için cesedin yanında bulunan Kalaşnikof ve kovanları polis laboratuvarına değil, İstanbul’daki Adli Tıp Kurumu’na gönderdim. Kalaşnikofların kullanıp kullanılmadığı gelecek raporla belli olacak. Bu olayın yargısız infaz olduğunu kesinlikle düşünmüyorum.

50 cm’lik mesafeden ateş açıldığı yazılıyor, bunlar farazi şeyler. Yakın mesafe atışı olup olmadığını anlamak için maktullerin üzerindeki kıyafetleri Diyarbakır Adli Tıp Kurumu’na gönderdim. Henüz sonuç gelmedi, dolayısıyla yakın mesafe olup olmadığını bilmiyoruz. Gelecek raporlar sonucunda ya iddianamemi hazırlayacağım ya da takipsizlik vereceğim.

Devlet öldürerek şeref kazanmaz

Kızıltepe Kaymakamı Engin Durmaz:
Biz daha geçenlerde oradaki çocuklara oyuncak dağıttık, devletin çocukları öldürmesi mümkün değil. Halk çocuğun ölmesinden ziyade çocuğa terörist denmesine kızıyor. Hiçbir devlet adam öldürerek şeref kazanmaz. Bu operasyonun yapılmasından benim haberim bile olmadı. Gizli gündemimizde polislere aslanım deyip, dışarıda da vah vah yapmıyoruz. Savcı kayıtlarında Ahmet Kaymaz’ın uzun bir süre PKK’ya yataklıktan cezaevinde yattığı var.

Koca tankere hiç kurşun gelmedi

Karşılıklı bir çatışma olduysa, Ahmet ve Uğur Kaymaz’ın vücudundan başka hiçbir yerde niye hiç kurşun izi yok? Polisler Ahmet Kaymaz’ın tankerini siper olarak kullanıyorlarsa tankerde veya etraftaki duvarlarda niye hiç kurşun izi yok?

12 yaşındaki Uğur Kaymaz teröristse, 5-C sınıfındaki devam çizelgesinde niye devamsızlık gözükmüyor?

KALAŞNİKOF’A TABANCAYLA MI KARŞILIK VERİLİR

Vücutlarındaki giriş çıkış kurşun izleri 6 ve 8 mm. Bu izler polisin tabanca kullanma ihtimalini kuvvetlendiriyor. Öyleyse, operasyonu yapan polis, Kalaşnikoflarla kendilerine ateş açan teröristlere niye makineli silahlarla değil de, tabancayla karşılık verdi?

EYLEME TERLİKLE Mİ GİDECEKLERDİ

Ahmet ve Uğur Kaymaz’ın giysilerindeki barut izi güvenlik güçlerinin yakın mesafeden ateş ettiğini mi gösteriyor. Eğer öyleyse polis onları niçin canlı ya da yaralı olarak yakalamadı?

Baba ve oğulun ikisinin ayağında da terlik var. Teröristler eyleme terlikle mi gider?

12’LİK ÇOCUK O SİLAHI NASIL KULLANIR

Olayın olduğu yere çok yakın bir evdeki iki görgü tanığı, polislerin silahları oraya sonradan koyduğunu gördüğünü söylüyor. Can güvenliği sağlanırsa tanıklık yaparım diyor. Polis silahları sonradan mı koydu?

12 yaşında, çok zayıf bir çocuk 3 kilo 600 kilogram ağırlığındaki bir Kalaşnikofu kullanabilir mi?

Burada vuruldular

Kızıltepe’nin Turgut ÖzaL Mahallesi’nde, 21 Kasım pazar akşamı silah sesleri yankılandı. Saat 16.30’u gösteriyordu ve hava henüz kararmıştı. Dicle İlöğretim Okulu 5’inci sınıf öğrencisi Uğur tam bu noktada, babası Ahmet Kaymaz da birkaç metre uzaklıktaki kamyonun önünde kanlar içinde yere yığıldı. Silah sesleri üzerine kimse dışarı çıkamadı. Polisin terörist diye vurduğu baba- oğulun cansız bedenlerini gelen ambulans, yakınları görmeden Devlet Hastanesi’ne taşıdı.

Dikkat çeken slogan

Ahmet Kaymaz ve oğlu Uğur Kaymaz’ın öldürüldüğü operasyonun ‘yargısız infaz’ olduğunu ileri süren gruplar, Kızıltepe’de sık sık protesto gösterileri yapıyor. 12 yaşındaki bir çocuğun terörist olamayacağını dile getiren göstericiler, ‘Katiller bulunsun, hesap sorulsun’, ‘Vali istifa’, ‘Ölmek öldürmek istemiyoruz’ sloganları atıp, ‘Ha Filistin, ha Kızıltepe. İkisi de vahşet’ pankartları taşıyor. Bu Filistin pankartı tepki çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!