O gen mutasyonunu taşıyan kadınlara kötü haber

Güncelleme Tarihi:

O gen mutasyonunu taşıyan kadınlara kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2016 15:57

Kadınların meme kanserine yakalanma riskini önemli oranda artırdığı kanıtlanan ve aralarında dünyaca ünlü oyuncu Angelina Jolie’nin de bulunduğu bir çok kadının önlem amaçlı olarak mastektomi yaptırmasına neden olan BRCA1 geninde bulunan mutasyonun doğurganlığı da olumsuz etkilediği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Avustralya’daki Peter MacCallum Kanser Merkezi’nden bilim insanları tarafından  hiç kanser geçirmemiş 25-45 yaş arası 693 kadın üzerinde gerçekleştirilen yeni bir araştırma, mutasyona uğramış BRCA1 geni taşıyan kadınların vücudundaki AMH hormonunun normalden %25 oranında daha düşük olduğunu ortaya koydu. Bu hormonun kadınların yumurta rezervlerinin büyüklüğünün göstergesi olduğu biliniyor.

BRCA1 GENİ TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN ETKİNLİĞİNİN AZALMASINA NEDEN OLABİLİR

Uzmanlar elde ettikleri bulguların BRCA1 gen mutasyonunu taşıyan 30’lu yaşlarındaki kadınların vücudundaki yumurta sayısının, bu geni taşımayan yaşıtlarının iki yıl kadar sonra sahip olacağı yumurta sayısına eş olduğunu gösterdiğini belirtti.

O gen mutasyonunu taşıyan kadınlara kötü haber

Haberin Devamı

 Araştırmayı gerçekleştiren ekipten Profesör Kelly-Anne Phillips, konuyla ilgili Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada “BRCA1 mutasyonuna sahip kadınlar hamileliği  doğurganlığın zaten azaldığı 30’lu yaşlarının sonuna ya da 40’lı yaşlarına ertelemekten kaçınmaları gerekiyor” dedi.

O gen mutasyonunu taşıyan kadınlara kötü haber

Bu gen mutasyonunun 20’li yaşlarda ise doğurganlık açısından çok büyük bir farka neden olmayacağı belirtildi. Uzmanlar, bu gen mutasyonunun tüp bebek tedavisinin etkinliğinin azalmasına da neden olabileceği belirtildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!