O çocuklar belgesel oldu

Güncelleme Tarihi:

O çocuklar belgesel oldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2017 19:46

23 Nisan Çocuk Bayramı 97’nci yaşını kutlarken, 20 yıldır Uluslararası Çocuk Şenliği düzenleyen İzmir’in Gaziemir Belediyesi için hazırlanan ‘Barış Elçileri’ belgeseliyle bu süreç ölümsüzleştirildi.

Haberin Devamı

Yıllar boyunca 23 Nisan Şenlikleri için küçük yaşta ülkesinden Türkiye’ye gelip, yaşıtlarının ailelerine konuk olan dünya çocuklarının bugün neler hissettiklerinin ve 23 Nisan’ın bıraktığı izlerin anlatıldığı belgeselin galası yapıldı.

Haberin Devamı

6 ŞEHİR, 32 SÖYLEŞİ

20 yılda 23 ülkeden 5 bin 956 çocuk ‘Barış Elçisi’ yetiştiren Gaziemir Şenliği, belgesel için plato olarak kullanıldı. 23 Nisan belgeseli için İzmir, Bakü, Gorajde (Bosna Hersek), Kirkovo (Bulgaristan), Sofya, Bükreş ve Volgograd (Rusya) şehirleri ziyaret edildi. 6 şehirde 32 söyleşi oldu, 82 kişiyle çekimler yapıldı. Tüm şehirlerde şenlik hazırlıkları ve provalar filme alındı. Geçmiş yıllarda şenlikte yer almış erişkinlerle ve şenlik hazırlıkları için emek harcayan ekip liderleriyle söyleşiler gerçekleştirildi. Ayrıca şenlikte kurulan uluslararası dostlukların gündelik hayatta nasıl ilerlediği filme alındı. Havadan 12 bin 266 kilometre, karadan 5128 kilometre yol yapılan çekimlerin Bulgaristan ve Romanya ayağını da Hürriyet takip etti. Belgeselde şenlikte kurulan dostlukları temsilen iki genç ve iki erişkin karakter seçildi. 17 yıl önce Bosna Hersek’ten Kemal’i misafir eden Ozan ve son iki yıldır Azerbaycan’dan Hayat’ı misafir eden Belis. Günel Cantak’ın yazıp yönettiği belgeselin kurgusu Buğra Dedeoğlu, konsept ve prodüksiyon tasarımı Ece Sarıyüz, araştırma ve uygulayıcı yapımcılığı Fevzican Abacıoğlu, görüntü yönetmenliği ise Kadir Saraç’a ait.

Haberin Devamı

NEDEN GAZİEMİR

Gaziemir ilçesi, demografik yapı olarak Balkanlar, Rusya ve Bulgaristan göçmenlerini yoğun olarak barındırıyor. 23 Nisan misafirlerinin de çoğunlukla bu coğrafyalardan gelmesi sebebiyle şenlik yalnızca belediyenin üstlendiği bir organizasyon olmaktan çıkıp tüm ilçe sakinlerinin yer aldığı bir organizasyona dönüşüyor. Bu işbirliği sayesinde 20 senedir uluslararası bir şenliği kurumsallaştırarak devam ettirmeyi başarmış bir ilçe haline gelmişler. Aynı zamanda kurulan uluslararası bağlar sayesinde Gaziemirli çocuklar Japonya’dan Çekya’ya, Çin’den Rusya’ya kadar pek çok ülkedeki barış konferanslarına ya da dans festivallerine katıldı.

BAKMADAN GEÇME!