Nutuk tartışması

Güncelleme Tarihi:

Nutuk tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2017 20:57

Bursa'da CHP Nilüfer İlçe Teşkilatı’nın, okullarda Nutuk’u dağıtmak istemesi seçim yasaklarına takılınca tartışma çıktı.

Haberin Devamı

CHP İlçe Başkanlığı, öğrencilere Atatürk’ün konuşmasını içeren ‘Nutuk’u dağıtmak için 9 Mart’ta Nilüfer İlçe Kaymakamlığı’na başvurdu. 21 Mart’ta Kaymakam Mustafa Kılıç imzasıyla gelen yanıtta, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı kararı gerekçe gösterilerek, siyasi partilerin 16 Şubat- 15 Nisan tarihleri arasında broşür, el ilanları parti bayrağı, poster, afiş veya ses ve görüntü içeren CD/DVD gibi her türlü yayını dağıtmakta serbest oldukları bildirildi. Yazıda, siyasi partilerin bu sayılanlar dışında hediye ve eşantiyon dağıtmalarının ise yasak olduğu ifade edildi. Yazıda “Kitapların 16 Nisan sonrası teslimi durumunda, dağıtımın ilgili birim eliyle yapılacağı hususunu bilgilerinize rica ederim” denildi. Tartışmalar ve CHP’den gelen tepkiler üzerine Nilüfer Kaymakamlığı açıklama yaptı. Açıklamada, yasak iddiaları yalanlanırken “Uygulama Yüksek Seçim Kurulu kararına dayanmaktadır. Nutuk kitabı tüm okullarımızın kütüphanelerinde bulunmakta olup ayrıca öğrencilerimize ulaştırılmak üzere Kaymakamlığımıza gönderilmek istenilen kitaplar öğrencilere bizzat ulaştırılacaktır” denildi. 

Haberin Devamı

‘ATATÜRK’Ü EŞANTİYON OLARAK MI GÖRÜYORLAR’

Bursa'da okullarda Nutuk dağıtma talebinin reddedilmesi CHP’de eleştirilere yol açtı.

Bülent Tezcan (CHP Genel Başkan Yardımcısı): Yanıtta Nutuk, propaganda amaçlı yayın ve malzeme olarak ele alınıyor. Atatürk ortak değerdir. En büyük gaf, Atatürk’ün Nutuk’unu propaganda amaçlı yayın olarak görmek. İlçe Milli Eğitim ve Kaymakamlık Atatürk’ü seçim zamanı dağıtacak eşantiyon olarak mı görüyor? 16 Nisan bahane edilmiş. Arkadaşlarımız konuyu inceliyor, hukuki yollara başvurulacak.

Engin Altay (CHP Grup Başkanvekili): Kaymakamların bu referandumda zaman zaman AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı’ndan daha aktif ve hırslı olmaları, AKP’nin Türkiye’ye teklif ettiği rejimin ne kadar tehlikeli olduğunun erken örneği. Kaymakamlar şimdiden partili gibi. Herkesin mevcut anayasaya uyma zarureti vardır. Suç işlememesi gereken insanlar mülki amirlerdir. Nutuk’tan korkan bir kaymakam, Türkiye Cumhuriyeti kaymakamı olamaz. Nutuk Cumhuriyet’in kuruluş manifestosudur. (Rifat BAŞARAN / ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!