Nusra cephesi El Kaide'den ayrıldı

Güncelleme Tarihi:

Nusra cephesi El Kaideden ayrıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2016 20:10

EL Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nin lideri Ebu Muhammed el-Colani dün ilk kez yüzünü gizlemeden kameraların karşısına geçerek, örgütün adını ‘Şam Fetih Cephesi’ olarak değiştirdiklerini ve üstü kapalı olarak merkezi El Kaide ile bağlarını kopardıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Colani, dün Katar televizyonu El Cezire’de yayınlanan açıklamasında, “Nusra Cephesi adı altındaki tüm faaliyetlerimize son veriyoruz ve ‘Şam Fetih Cephesi’ adı altında faaliyet yürütecek yeni bir grubun kuruluşunu ilan ediyoruz. Bu yeni örgütün hiçbir dış varlıkla bağı yoktur” dedi. Colani’nin açıklamasından önce Zevahiri’nin yardımcısı Ahmed Hasan Ebu Hayr, Nusra Cephesi’nin yeni bir isim altında faaliyet yürütmesini onayladıklarını söyledi.

MUHALEFETİN BEL KEMİĞİ

Colani’nin duyurduğu karar, ABD ile Rusya’nın geçtiğimiz hafta Nusra Cephesi’nin de hava saldırılarıyla hedef alınması konusunda mutabakata varmalarının hemen ardından geldi. Suriye’de IŞİD’den sonra en büyük ikinci silahlı grup olan Nusra Cephesi, yaklaşık 10 bin savaşçısıyla muhalif silahlı grupların bel kemiğini oluşturuyor. Ancak Nusra Cephesi’nin El Kaide ile bağları, örgütün doğrudan silah ve para yardımı almasını zorlaştırıyordu. Bu nedenle örgütün El Kaide ile bağlarını kesmesi için bir süredir Katar istihbaratının girişimlerde bulunduğu iddiaları gündeme gelmişti. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise Nusra Cephesi’ni hala El Kaide’nin parçası ve bir tehdit olarak gördüklerini açıkladı.
Suriye’de ABD’nin ‘ılımlı’ olarak adlandırdığı gruplar maddi yardımı alabiliyor.

Haberin Devamı

BEYAZ SARAY'DAN NUSRA CEPHESİ AÇIKLAMASI

ABD yönetimi, terör örgütü olarak gördükleri Nusra Cephesi’nin El-Kaide’den ayrılmasına "şüpheli" yaklaştıklarını belirterek, örgüte yönelik düşüncelerinde bir değişiklik olmadığını bildirdi.               

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında Suriye’deki muhalif gruplardan Nusra Cephesi’nin El Kaide’den ayrılması ve feshedilmesine dair soruları yanıtladı.               

ABD’nin 2014 yazından itibaren Suriye’de IŞİD’in yanı sıra bu örgütle doğrudan bağlantısı bulunmayan diğer aşırılık yanlısı grupları da hedef aldığını belirten Earnest, Nusra Cephesi’nin El-Kaide’den ayrılmasına şüpheyle yaklaşmalarının sürpriz olmayacağını dile getirdi.               

Earnest, “ABD’nin, Nusra Cephesi liderlerinin Batı’da ve Batı’ya karşı muhtemel saldırılar yapma niyetini koruduklarına dair değerlendirmesinde değişiklik yok. Nusra Cephesi’nin hem ABD’yi hem de Avrupa’yı tehdit edebilecek dışarıda eylemler yapabilme kapasitesinin arttığına dair giderek büyüyen kaygılarımız devam ediyor.” diye konuştu.               

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!